Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '16

 
Kategori
Güncel
 

Darbe Girişimi

Darbe Girişimi
 

Yıl olmuş 2016 biz hala darbe konuşuyoruz. Hem sivil vatandaşlar açısından hem de asker açısından bu çok acı bir durum. Asker içerisinde, hala darbe yaparak ülkeyi yönetebileceğini sananlar olması da garip.

 

Devletin içerisinde, hem de yıllar boyunca, geçmiş hükümetlerden de destek alarak yayılan ve güçlenen bir yapı yönetimi tamamen ele geçirmek istedi. Yıllar boyunca gerek çıkarları için gerekse görüşleri nedeniyle bu yapıya sempati ile bakanlar da kendileriyle yüzleşmeli. Bu darbe girişiminin başarıya ulaşamamasının bazı nedenleri var:

1) Darbe yapanların organize olamaması ve panik yapmaları

2) Ordu içerisinden darbeye karşı olan subayların direnmesi

3) Cumhurbaşkanı Erdoğan' nın televizyon aracılığıyla halkı sokağa çıkmaya davet etmesi ve halkın buna uyması

4) Muhalefet partisi liderlerinin siyaset düşünmeden hükümetin yanında yer alması ve darbecilere prim vermemesi.

Bu darbe her ne kadar hükümete karşı yapılmış olarak görülse de aslında devlete karşı yapılmıştır. Her partiden insanların karşı çıkmasının nedeni de bu. Dolayısıyla hem hükümet hem de muhalefet kanadının bu durumu çok iyi değerlendirmeleri gerekiyor. Particilik yapmadan, geçmiş kavgaları bir kenara bırakarak bu sıra dışı durumun ortadan kaldırılması birinci hedef olmalı. Hükümete karşı olanlar arasında, darbeyi hükümet organize etti, tiyatro  gibi saçma sapan ve sığ yorumlar yapanlar da var. Sayıları çok fazla olmasa da bu onların acizliğini gösteriyor. Bu olaylar aynı zamanda Cumhurbaşkanı Erdoğan' ın da halk önünde ne kadar büyük bir gücü olduğunu da ispat etti. İnsanlar canlarını tehlikeye atarak tankların ve silahların önüne geçtiler. Cumhurbaşkanının insanları sokağa davet etmesini eleştirenler var. Bu tabi ki çok riskli bir hamleydi. Binlerce insan ölebilirdi. Ama darbe girişimini engellemek için başka yol yoktu. Bu hamle yapılmasa, ordu yönetimi ele geçirmiş olurdu. Hiç bir şeyden haberi olmayan gariban erleri linç etme girişimi ne kadar kötüyse, onları koruyan ve öfkeli kalabalığın elinden alan emniyet görevlilerinin davranışları da o kadar iyiydi. Gün particilik yapma günü değildir. Birlik ve beraberlik günüdür. Hem iktidar hem de muhalefet için. 

 
Toplam blog
: 165
: 215
Kayıt tarihi
: 18.08.14
 
 

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü lisans ve Mersin Üniversitesi İşletme yüksek lisans mezunuyum. M..