Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Nisan '09

 
Kategori
Güncel
 

Darbe ne ola ki, darbeci oluşur?

Darbe ne ola ki, darbeci oluşur?
 

HER BIR KADIN, KARDELENDIR


DARBE NE OLA Kİ, ÜLKENİN HER YERİNDEN BİR DARBECI ÇIKMAKTADIR?

Merak ediyorum, düne kadar öğretim görevlisi, gazeteci, doktor, yazar olarak tanıdığımız kişiler, ne yaptılar da Türkiye gündemine “darbeci” sıfatı ile girdiler? Neden, tanındıkları kimlikleri ile değil de “darbeci” kimliği ile gündemdeler? Hedeflenen bir darbe idiyse, ne darbeye maruz kalacaktı? Neyi radikal bir şekilde değiştirmek istediler? Ülkemizde yaşanılan bu süreç, benim bu konuları merak etmeme neden oldu.

Herkes gibi ben de darbelerin çoğunlukla bireyler tarafından değil, askeri yönetimlerce gerçekleştirildiğini düşünürdüm. Bu sebep darbe denildiğinde aklıma ilk olarak askeri örgütlenmeler gelirdi. Darbe kelimesi ile birlikte zihnimde 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül tarihleri canlanır.

O zaman merak ettim “darbe” neydi? Kimler darbeci olurdu? Neden etrafta bu kadar çok darbeci vardı? Halk bu konuda ne düşünüyor? Meraklanarak internetten konuyu araştırdım.

İnternette darbeye ilişkin çok değişik tanımlar var. Kimine göre darbe, "az gelişmiş ülkelerde çok gelişmiş bir tamir yöntemi" kimine göre "bir ülkenin geleceğinin dinamitlenmesi" kimine göre de "bir ülkeyi 20 sene öncesine atmak için yapılan eylem "olarak tanımlanmaktadır. Arapça kökenli olan “darbe” kelimesi , darbenin uygulandığı alanda, vuruş, çarpış gibi etkisi şiddetli eylemlere neden olmaktadır. Darbeler, tek bir model üzerinden gerçekleşmemektedir. Modern, post modern, geleneksel, sanal, yazılı-sözlü ve açık-kapalı darbe türleri, bilinen belli başlı darbe modelleridir.Darbe sürecinde, uluslar arası kabul görmüş hukuk, demokrasi ve adalet sistem özellikleri işlememektedir. Aksine darbecilerin, yeni düzen kuruluncaya kadar uygulamaya koyduğu, özel kurallar işlerlik kazanmaktadır. Kamuoyu, darbeyi planlayan ve uygulayanların neyi hedefleyerek böyle bir girişimde bulunduğunu anlamaya çalışır. Neden mevcut hukuk ve adalet sistemi değil de antidemokratik yöntem olan“darbe”ye başvurulur, anlamak ister. Bence darbenin kaynağında, mevcut sistem özelliklerinin değiştirilmesi hedeflendiğinden o sisteme ait özelliklerin kullanılması da anlamsız olmaktadır.

“Darbe nedir” sorusu ile başlayan araştırmalarım, beni, özetlemeye çalıştığım bu bilgilere ulaştırdı. Ama bu bilgiler, sorularıma cevap olacak iken yaşadığımız son süreci daha çok merak ettirdi. Çünkü düne kadar yaptıkları çalışmalarda başarılı olan, bu sebeple çalışmaları hep desteklenen, girişimleri daima takdir gören kişiler, artık ülkenin gündemde başarılı çalışmaları ile değil “darbeci” sıfatı ile yer almaktadır. Bunlar, aydın, çağdaş, ülkenin çağdaş seviyeye gelebilmesi çalışmalarda bulunan , cinsiyet ayrımı yapmaksızın her bireyin aydınlanabilmesi için çaba sarf eden kişiler iken artık sistemi değiştirmek isteyen darbeciler olarak gündemdeler. Peki bu kişiler, sahip olmaktan gurur duyduğumuz bilim adamları, öğretim görevlileri, doktorlar, yazarları değil miydi? Üstelik darbeciler, antidemokratik yöntemlerle göreve gelirler ki, bu kişilerin gerçekleştirdiği çalışmalar kamuoyunda çağa uygun ve demokrasinin gelişimine destek veren çalışmalar olarak bilinir. Üstelik darbe "bir ülkenin geleceğinin dinamitlenmesi" ve "uygulandığı ülkeyi 20 sene öncesine atmak için yapılan eylem " olarak tanımlanır ki bahsi geçen kişiler bu tanıma uymayan tam aksi çalışmalara imza atmışlardır.

Aklım karıştı…

Ülkesinin çağa uygun gelişebilmesi için yıllarca hizmet etmiş, bunun için çağdaş değerler taşıyan eğitim kurumları kurmuş, maddi imkansızlıklar içerisinde olan başarılı öğrencilere sahip çıkmış onların eğitimini desteklemiş kişiler mi darbeci? Ya da politik bir beklentisi olmadan, özellikle hemcinslerine eğitim konusunda sahip çıkan, bu amaçla dernek kuran ve bu girişimi ile desteklenen, ihtiyacı olan 29 bin öğrenciye burs sağlayan, 36 bin genç kızın okula gitmesini sağlayanlar mı darbeci oldu?

Dedim ya, aklım karıştı?

Darbe neydi?

Filiz Hekimoğlu

 
Toplam blog
: 11
: 963
Kayıt tarihi
: 11.03.09
 
 

Doğum yerim Almanya, 1970.. Anne ve babamın memleketi Artvin-Arhavi-Lazım.. Yaşadığım yer Ankara.. Y..