Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '08

 
Kategori
Haber
 

Darbeciler yargılansın

Darbeciler yargılansın
 

AİHM Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu’nun “12 Eylül darbecileri yargılansın” talebini inceleyerek karara bağladı.

Fransızca yayınlanan karar gerekçesinde, Kayasu’nun ‘ifade özgürlüğü’ nün ve ‘etkili başvuru hakkı’ nın ihlal edildiği sonucuna varan Mahkeme, Türkiye’nin davacıya toplamda 41 bin Avro tazminat ödemesi gerektiğine de hükmetti.

AİHM’e göre; “darbecilerin ve darbenin gayrı meşru olduğunu iddia etmek de askerleri ya da ordu kurumunu aşağılamak veya küçük düşürmek (tahkir ve tezyif) anlamına gelmemektedir (par. 98). Dolayısıyla, Kayasu’nun, yani ‘kamu adına’ hareket eden bir savcının darbeciler için iddianame hazırlamış olması nedeniyle Eski TCK’nın 159. Maddesi’nden (yeni TCK’nın ünlü 301. Maddesi’ne karşılık gelmekteydi) yargılanması ve cezalandırılması da demokratik toplumda ‘gerekli’ bir sınırlama değildir; dolayısıyla, bir savcının bu tür bir iddianame nedeniyle yargılanması ve cezalandırılması Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırılık oluşturmaktadır.”

Kamu yararına ilişkin meselelerde ifade özgürlüğünün, kamu görevlilerinin ve özellikle de yargı mensuplarının sorumluluk ve yükümlülüklerinin önemi göz önünde bulundurulduğunda (…) başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan saldırı, yani orduyu tahkir suçu nedeniyle cezalandırılması ve bunun sonucunda da savcılık görevinden ihraç edilmesi ve başvurucunun avukatlık yapmasının yasaklanması, meşru amaçla orantılı değildir. Sonuç itibariyle, Sözleşme’nin 10. Maddesi’nin ihlaline…” (par. 104-107).

Haberin ayrıntılarını ilgili linkte bulabilirsiniz. Ancak AİHM’in verdiği bu karar Türkiye’nin geçmişi ile hesaplaşabileceği yorumlarına neden olmamalı. Çünkü Anayasa’nın darbecileri korumak için konulmuş geçici 15. maddesi hala duruyor.

http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/110841/12-eylulu-yargilattirmamak-hak-ihlali

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..