Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Aralık '08

 
Kategori
Sinema
 

Dark Knight

Dark Knight
 

imdb


Filmin sonlarına doğru bir plan var:

Yüzlerce insan dolu 2 vapur var. Her birinin elinde diğerini havaya uçuracak tetik var. Filmde, biri tetiği suya atıyordu, diğeri tetiği çekemiyordu.

Oysa, gerçek yaşamda doğru durum şudur: Karşı vapuru havaya uçurup sağ kalmak için düğmeye basarsın ve bir bakarsın, sen havaya uçuyorsun.

Anarşizm, kapitalizm ve marksizm tarafından yanlış anlaşılmıştır.

Bu film ve ‘V for Vendetta’ bu yanlış anlamaya yardım ediyor ve katkıda bulunuyor.

Bir: Kaos daha yüksek entropi demek değildir, girdaplar ve aynalar hem birer kaostur, hem birer düzendir, yalnızca kalıcı değillerdir ama tarihte tüm örüntüler öyleydi, şimdi öyle ve şimdilik öyle kalacak.

İki: Büyükkent, anarşiyle entropisi arttırılamayacak denli kaos içindedir. Bugünün büyükkentinin ölçeği bir ara ölçek. O ara ölçek, tıpkı galaksilerin ve galaksi süperkümelerinin düzenli olup, aradaki ölçeklerde düzensizlik gözlenmesi gibi, henüz düzensiz görüngüler veriyor. İyi ki de öyle veriyor, çünkü tıp ölülerden, canlılardan daha fazla öğrenir, tarih de öyle.

Bu film, Oğul Bush’un ABD’yi kuduz kültür kılmasını aklamak için yapılmış ama ıskalamış.

‘Batman’ ilk yaratıldığında, 1930’lar kriz dönemiydi ve Horace McCoy gibi, durumu gayet gazeteci biçimde tanımlayanlar da vardı. Çizgi romanlardaki süper kahramanlar o zaman yaratıldı, yani ABD polisinin ‘organize işler bunlar’ döneminde.

Çok önemli: Filmde şu teknoloji tanımlanıyor: Belirli tanımlanmış ses kümeleri aracılığıyla, tüm büyükkent lazer ışınları aracılığıyla görsel olarak haritalanabilir, yani ses görüntüye çevrilebilir ki çoktan yapıldı. Orada ilmenen ama ıskalanan şu. Kenti, belirli bir dışarıda uzaklıktan, gerekli açı dilimlerinde görünür ışık dalga boyu dışındaki lazer ışıklarıyla tararsın, buna holografik faz konjugasyon ışına olarak da, diyelim 1.000 kişinin ses örüntüsünü yeklersin. Sonuç: Bütün kentin en ufak kımıltısı bile izlenebilir.

Bunu filmdeki ‘Joker’ yapabilirdi ve o zaman onu kimse yenemezdi. Kötü, sandığınız denli aptal değildir, en azından filmlerdeki denli aptal değildir.

Film, ‘iyi x kötü’ kaotik salınımı yapacakken, iyiye doğru Yankisel bir pike yapmış ve gülünç olmuş.

Tarihin gösteridği üzere kötüler pek kaybetmez ve iyi sandırılanlar çoğunlukla asıl kötülerdir.

Dipnotlar: Rahmetli Joker, öyle abartıldığı denli iyi bir oyunculuk çıkaramamış. Film, ‘Hard Boiled’ ve ‘Katil İchi’den (ç)alıntılarla dolu.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..