Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '11

 
Kategori
Bilim
 

Darwin nasıl kendini savunacak?

Darwin nasıl kendini savunacak?
 

Bir ölünün ardından ver yansın ediyorlar. Onu kötüleyebildikleri kadar kötülüyorlar. Zavallı adam mezarından herhalde gülümsüyor ve tıpkı Galileo nasıl “Siz ne derseniz deyiniz, dünya güneşin çevresinde dönüp duruyor…” deyip, ölüm döşeğinde de gerçeği savunduysa, o da “Hey bre gafiller, siz isterseniz, istediğiniz kadar, inanmayacağım diye, evrim yok diye, kendi kendinize bin kez tekrarlayınız… Evrim sürüp gidiyor...” diye kendi düşüncelerini savunacaktır. Savunmasına bile gerek yok. Çünkü bu işin davası yıllarca önce görülmüş ve bu tartışmanın ne kadar saçma olduğu anlaşılmıştır. 

Dünya yedi günde yaratıldı diyenler; dünyanın yaşı olarak 5 milyar yıllık bir ömrü tasavvur edebilir misiniz? Zor… 

“Maymun Davası” 1920 li yıllarda ABD’nin Tennessee eyaletinde yaşanmış dünyanın dikkatini çekmiş, Amerikalı’ya ders olmuş bir davadır. Dava şu şekilde cereyan etmiştir. John Scopes adlı bir öğretmen Okul programına uymayacak şekilde “Evrim Konusu” nu işler. Ne var ki bir çok eyalet de olduğu gibi bu eyalette de “Evrim konusunu” işlemek yasaktır. Tennessee eyaletinde Darwin'in Evrim Kuramı İncil'deki Yaratılış Kuramıyla çakıştığı için Hristiyanlığa karşı bir davranış olarak görülüp yasaklanmıştı. Öğretmene karşı dava açılmış, öğretmen sonunda yasalara uymadığı için bölge mahkemesince suçlu bulunmuş, 100 dolar para cezasına çarptırılmıştır. “Maymun Davası” diye anılan mahkemenin asıl sonucunda ise yaradılışçı dayatmanın ne kadar safça olduğu anlaşılır, olay Amerika genelinde büyük bir tepki doğurur. 

Kamu oyunda büyük ses getiren olaylar, daha sonra, Stanley Kramer’in yönetmenliğini yaptığı, başrollerini Spencer Tracy, Gene Kelly ve Fredrich March ın paylaştığı, 1960 yapımı “Inherit the Wind- Rüzgarın Dansı” adlı ünlü filmde işlenmiştir. 

Aynı davanın benzeri 2004 yılında , Ankara'da ilkokul ögretmeni Zeliha Avcı'yla yaşanmıştır. Çocuklara derste Darwin'den sözettigi icin hakkında sorusturma açılmış; öngörülen suçu "8 yaşındaki çocukların beyinlerinde tahribata yol açmak"mış… Davanın sonucunda öğretmene idam cezası verilmiş midir, bilmiyorum… Ama o da yakındır.. Allah beterinden saklasın! 

Görülüyor ki Evrim konusundaki bu tartışmalar hala, dünyanın 5 milyar yıllık ömrünü algılayamayan insanlar için, Maymun Davası hala canlıdır, hala sürüp gitmektedir. Gerçek bilim adamları buna gülerler… Gülüp geçer giderler. Onlar bilirler ki, insanoğlu aynaya dikkatli bir şekilde baksa orada zaten kendi evriminin izini görecektir. İskeletinin röntgenine baksa orada, hala güdük bir kuyruk görecektir… 

Bilim kısır çekişmelerin sonucunda dogmatik tasarımlarla oluşmaz. Orada gerçek kanıtlar gösterilir ve bu kanıtları bazı insanlar anlayamıyorlarsa zorla kimseye bir şey ispatlanmak zorunluluğu yoktur. Çünkü bazı şeyler saf insan idrakinin dışındadır. Her insan her şeyi anlayamaz. 

Bazı şeylerin gerçek anlamını akıllı bilim adamları ve din adamları bilir. Her şey görünen , güdük anlamıyla kanıtlanmaz. Milyarlık bir kayanın ömrünü, yaşını bir cahil insan nasıl anlayabilir? Ama radyo izotop yöntemleriyle bilim insanları 3-5 yıl yanılmayla 3-4 milyar yıllık taşların gerçek ömrünü tahmin edebilmektedirler. 

Bir insan için gerçek bilimin dışında olmak, onunla uğraşamamak onun inkarını getirmemelidir ama bazı insanlar bilimden nasiplerini alamayınca bilimi ve gerçek bilim adamlarını inkar yoluna sapmaktadırlar. Tabii bunda bir çok insanımızın gerçek, formal eğitimin dışında kalmasının rolü vardır. Bir çok insanımız ise bilime karşıt bir şekilde eğitilmektedirler. Bu insanlar ne bilime inanmakta ne de bilimin verilerini anlayacak kafa donanımına sahip olmaktadırlar. Ondan sonra gelsin inkar. Ve karşıdakini düşman görme… 

Oysa bu işlerin davaları yıllarca önce görüldü ve insanlar bu konularla çoktan hesaplaştılar.. Bizde bu davaların ve iddiaların sürüp gitmesi bir bakıma Türkiye’nin temeldeki zihniyet olarak hala “1925” yıllarını yaşandığını gösterir. 

Bu işlerin peşine düşenler “Maymun Davası”nı okusalar, veya filmini görseler , belki kendilerini yeniden eleştirmek ve “Ben ne yapıyorum?” demek isterler… 

Neyse burada kimseyle çekişmek istemiyorum. Böyle bir çekişme çocukça bir şey olur. Çünkü bu işin davası tarihte bir çok kez görülmüştür. Saçma sapan iddialarda bulunmak sadece insanın tarihteki yerini belirler. İşte o kadar. Dünya dönüyor. Dünya dönmüyor, demek ne kadar boşunaysa, evrim yoktur demek de o kadar safçadır. İnsanlar dünyanın ekvatorundaki bir noktanın dönüş hızının saniyede 467 metre… olduğunu hissedebiliyorlar mı ? Yok canım… Olduğumuz yer de duruyoruz.. Nerde bu kadar hız.. Değil mi? Bazen her şey ne kadar aldatıcı… 

Aslında dünya aldatıcı bir yer… Bir şeyleri anlayacağım diye çabalarken; hop diye çekip gidiyorsun. Bildiğimiz, bir karıncanın bildiğinden çok da fazla değil… Onun için iddialaşmaya, düşmanlaşmaya gerek yok. 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..