Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Şubat '17

 
Kategori
Hukuk
 

Davayı kazanmak için avukat tutuluyor, kaybedilen davalarda avukatlık ücreti olmamalı

Davayı kazanmak için avukat tutuluyor, kaybedilen davalarda avukatlık ücreti olmamalı
 

Avukatlık hizmet değil, istenen sonucu sağlama. Avukat evimin önünü süpürmüyor, cezamı indiriyor. İyi süpürdü daha fazla para vereyim gibi beni iyi savundu diyemem; çünkü davayı kazanamadıktan sonra iyi savunsa neye yarar.

Hiçbir sonuç alamamışım, hatta belki beklediğimden de fazla ceza almışım sağ ol deyip avukata bir de ücret mi ödeyeceğim.

Yalnız burada şöyle bir şey var: Alacağım ceza avukatın savunmasına bağlı değildir herhalde. Burada yapılacak olan eğer suçluysam avukatın hiç ceza almamamı sağlamak değil kanunlara göre ne ceza almam gerekiyorsa almam için beni savunmak.

Görüyoruz, avukatların savunmalarına göre verilen cezalar değişiyor. Savunma, cezayı indirmez; olayın /durumun iyice ortaya konularak gereksiz yere haksız ceza almayı engeller. Avukatın da yapacağı budur.

Bu anlamda almam gerekenden daha fazla ceza almışsam avukat beni iyi savunamamış demektir. Bu durumda bir avantajım olmadı ki niye avukatlık ücreti ödeyeyim.

Alman gereken cezayı kimse düşüremez. Düşürüyorsa o adalet sisteminde sorun var demektir. Avukatın yapacağı alman gereken cezayı almanı sağlamaktır.

E şimdi bunu da sağlayamıyorsa niye avukatlık ücreti vereyim. Ancak insanlarımız bu konuda bilinçsiz ve biraz da cin. Avukatla cezalarının düşeceğini sanıyorlar. 10 yıl yerine 5 yıl ceza alıyorsan cezan düşürülmüş değil iyi savunma ile gereksiz yere fazla ceza almaktan kurtulmuşsun demektir.

Savundum ama davayı kaybettim ya da davayı çok iyi bir şekilde ortaya koyup gereksiz yere fazla ceza almanı önleyemedim. O zaman görevini yapamadın -ki bazen beklenenden de fazla ceza gelebiliyor- bu durumda bir de avukatlık ücreti ödenmesi mantıklı gelmiyor.

Davayı kazanmak illa tümden beraat etmek(suçsuz ise beraat edecek tabii ki de)anlamında değil daha az ceza almak şeklinde de düşünülmeli. Avukatın bana sağladığı her fayda/avantaj davayı kazanma sayılır ve ücreti hak eder. Hiçbir şey kazanılmamışsa avukatlık ücreti olmaz.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..