Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '18

 
Kategori
Siyaset
 

Dayanıklı Gelişme İçin Yine de Aliyev

Dayanıklı Gelişme İçin Yine de Aliyev
 

Azerbaycan 11 Nisan`da Cumhurbaşkanı seçimlerine gidiyor. Normalde seçimlerin Ekim ayında olması gerekiyordu. Yasa gereği yani. Ama Cumhurbaşkanı İlham Aliyev seçimlerin ileri tarihe alınması için karar verdi. Merkezi Seçim Komisyonu da hemen harekete geçerek seçim hazırlıklarına başladı.

Azerbaycan, her zaman olduğu gibi yene de seçimleri açık, adil bir ortamda geçirmeye kararlı. O yüzden AGİT, AB gibi devletlerarası kurumlar başta olmakla bazı uluslararası örgütlere gözlemci göndermeleri için çağrıda bulunuldu. Artı AB ve AGİT ilk adımları attı, heyetler geldi, görüşmeler yapıldı. Anlaşılan, seçimler uluslararası gözlemcilerin de yoğun ilgi ve katılımı ile gerçekleşecek. Gayet tabii, her zaman olduğu gibi yene de gözler Azerbaycan`ın üzerindedir.

Dış dinamikler şimdilik seçimlerle bağlı sorunların beklenmemesini gerektiriyor. Çünkü ilk adımlar, seçimin öne alınması tam olarak Anayasaya ve yasalara uygundur, tartışmaya yer bırakmıyor. Uluslararası gözlemciler de rahat bir şekilde gelebilir.

Ama muhalefet de boş durmuyor. Ara sıra sesini yükseltmeye gayret ediyor, becerebildiği kadar yükseltiyor da. Sadece kendini duyuramıyor. Çünkü halkın büyük çoğunluğu İlham Aliyev`den yana. En azından öyle gözüküyor. Şimdilik. İleride de böyle olacağı kesin gözüküyor. İlham Aliyev`e gerçek alternatif teşkil edebilecek hiç bir lider olmaması nedeniyle.

Şu an için 13 aday kendini beyan etmiş. İmza toplamak için Merkezi Seçim Komisyonu`ndan izin de almışlar. İlham Aliyev Yeni Azerbaycan Partisi`nin adayı olarak artık hızlı bir şekilde 40 binin üzerinde seçmen imzasını toplayarak işini halletmiş. Diğerlerinden haber yok. Şimdilik.

Şu an için bir de halkın kesinlikle İlham Aliyev`den yana olması gözüküyor. Zaten kamuoyu yoklamaları da durumu kesinleştirecek nitelikte. Son kamuoyu araştırmaları şu an seçim olursa halkın yüzde 85`nin İlham Aliyev`e oy vereceğini belirlemiş.

İç dinamiklerde de sorun yok. Halk sakin bir ortamda seçim olmasını beklemekte, istemekte. Çoğunluk ülkede statükonun değişmesinden yana gözükmüyor. Halk-devlet birliği yıllardır süregelen sakin yaşamın devam etmesi için şart.

Bir de Ermenistan`ın hala işgal altında tutmaya devam ettiği Azerbaycan toprakları sorunu var. Yani seçmen-vatandaşı her şeyden önce Dağlık Karabağ da dahil işgaldeki toprakların bir an önce kurtarılması ilgilendirmekte. İlham Aliyev Cumhurbaşkanı olarak şu meselede her geçen yıl daha kararlı davranıyor, o yüzden halkın güveni gittikçe artıyor.

Şimdiki durumla seçime giderken İlham Aliyev`in amacı güven tazelemek. 6 ay öne alınan seçimler önümüzdeki 7 yıllık süre için ülkenin dayanıklı gelişmesini bir kez daha garanti altına almış olur.

Hatırlatalım: Azerbaycan`da şu ana kadar Cumhurbaşkanı görevi 5 yıllık süre için geçerli. Ama 11 Nisan seçimlerinin ardından yeni Cumhurbaşkanı süreci 7 yıl oluyor. Çünkü 2016 Eylül ayında yapılan refarandumla Anayasa`ya değişiklik yapıldı, Cumhurbaşkanlığı süresi 7 yıla yükseltildi.

Favori aday İlham Aliyev`le seçime gidiyoruz. Muhalefet adayları da var, ama şimdilik pek de çalışkana benzemiyorlar.

 

 
Toplam blog
: 39
: 1723
Kayıt tarihi
: 16.02.13
 
 

Gazeteci yazar. 1968, 3 Ağustos günü Azerbaycan`ın Haçmaz ilçesinin Dedeli köyünde doğdu. 1991`de..