Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mayıs '12

 
Kategori
İlişkiler
 

Dayanışma, dayanışmanın gereği ve önemi

Başka dillerde olduğu gibi güzel dilimiz Türkçe’de de sayısız deyim ve atasözü vardır dayanışma üzerine. Bunlardan birkaçını alt alta yazalım:

Bir elin nesi var, iki elin sesi var.

Yalnız taş, duvar olmaz.

Ağaç, dalıyla gürler.

Ekmeğini yalnız yiyen, yükünü dişiyle kaldırır.

El eli, el de döner yüzü yur.

Baş başa vermeyince taş yerinden kalkmaz.

Birlikten kuvvet doğar

*     *     *

Dayanışma bir güç toplama girişimidir. Dayanışma sırtı sırta vererek, kol kola girerek, el ele tutuşarak ileri atlama,ileri atılma; yukarı sıçrama girişimidir. Dayanışma güç toplayarak ortak amaca ulaşma, istenileni ele geçirme, yakalama girişimidir. Dayanışma bir kurtulma, bir kazanma ve kurtarma girişimidir.

Dayanışma bir erdemdir, bilinçli bir çabadır. Dayanışma bencilliği yere çalıp, paylaşmaya başlamaktır. Dayanışma, “benim” yerine “bizim”i koyabilmektir. Dayanışma, “Kurtulmak yok tek başına; ya hep beraber, ya hiçbirimiz!” diyebilmektir. Dayanışma, ortaklıktır. Ortak akıl ve ortak çabadır dayanışma.

Dayanışma diri olmaktır; direnmektir. Dayanışma sorgulamak ve hak aramaktır. Dayanışma açıkça bir yerde durmak, açıkça bir yola girmek; açıkça saf tutmaktır. Dayanışma sıkı sıkıya sarılmaktır. Dayanışma sevgi, hoşgörü ve sıradanlıktır. Dayanışma sorumluluk duymak ve “Ben de varım!” demektir.

Dayanışma örgütlülüktür. Bu örgüt bir dernektir, bir vakıftır, bir sendikadır bir partidir, sıradan bir yurttaş girişimi veya bir ailedir.

Dayanışmayanlar yenilir, kaybeder, yok olur. Dayanışmayanlar teslim olmaya mahkumdur. Dayanışmayanlar tutsaklığa, yoksulluğa, horlanmaya ve sürünmeye mahkumdur. Savaşları kazanarak kurtulmak, bağımsız ve başı dik yaşamak dayanışmanın sonucudur. Haklar, özgürlükler, aydınlık ve korkusuz yaşam bilinçli bir dayanışmanın ürünüdür.

*     *     *

Dayanışmaya katılanların görevleri farklı olsa da, amaçları birdir, aynıdır; ortaktır.

Dayanışma halinde olanlar iyi bir futbol takımı nasılsa öyledir. Kimi oyuncu pas verir, kimi gol atar, kimi de golü önler. Dayanışma halinde olanlar herhangi bir taşıt, bir araba nasıl yol alırsa öyledir. Kimi motorudur o taşıtın, kimi tekeri, kim ışığıdır.

Başarı, dayanışanların görevlerini eksiksiz yapmasıyla elde edilebilir ancak. Görevlilerin görevini yapmaması veya eksik yapması yenilgi kaçınılmaz kılar.

Paslar bakarak ve görerek doğru yere atılmıyorsa tek başına golcünün veya diğer oyuncuların çabası boşunadır. Bunun gibi, tekerlerinden biri patlak olan veya ışığı bozuk olan bir taşıt nasıl ve ne kadar yol alabilir ki?

*     *     *

Dayanışmanın rengi yeşildir. Canlılığın- diriliğin, sıcak soluğun- nefesin; yaşamın rengi. Dayanışmamanın rengi sarıdır, saman sarısı. Teslim olmanın, vazgeçmenin; soğuk ölümün rengi.

Yurdumuzun ve dünyamızın gerçekleri dayanışma bilincinin ve tutumunun güncellenmesini, geliştirilmesini ve dayanışma bayrağının yükseltilmesini gerektiriyor.

Ne dersiniz?.. Daha doğrusu nerdesiniz?..

Mehmet Karakuş 

 2 Şubat  2012

 
Toplam blog
: 6
: 1437
Kayıt tarihi
: 15.05.12
 
 

1955 doğumluyum. Evliyim. Özgür adında bir kızım, Umut ve Ufuk adında iki (ikiz) oğlum va..