Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Eylül '12

 
Kategori
Psikoloji
 

Dayatmak ve dayatılmak

Dayatmak ve dayatılmak
 

Bıçakla kalp resmi; tek yanlı dayatmanın en somut örneği


Günlük yaşamda insanın karşılaşabileceği en zor durumlardan biri dayatılmaktır tabii ki dayatmakta yapılacak en kötü durumdur.

İnsanın beklentilerini arzularını karşındakiyle uzlaşmayla paylaşacağına, olmayacağını hissettiği durumu dayatmaya başlaması kadar rahatsızlık veren başka ne olabilir ki?

Resimde görüldüğü gibi beklentisine karşındakinden olumlu karşılık görmeyen birinin kanla kalp resmini çizerek duygusunun en berbat izini bırakması dayatmanın somut en kötü örneğidir.

Mantık temeli olmayacak şekilde borç istemek, borç almayı dayatmakta aynı şekilde irite eden bir durumdur ama kimden alırsam kardır mantığıyla insanları sıraya koyup istemekte bir tarzdır ve tavırdır.

Borç verseniz alamayacağınız için vermeseniz vermeyeceğiniz için kötü olacaksanız, vermediğiniz için kötü olun ki; en azından zarar görmeden kötü olursunuz...

Aynı şekilde iletişimde dayatmada rahatsızlığın sosyal boyutuna örnektir. Bir ararlar meşgulüm dersiniz, iki ararlar meşgulüm dersiniz, üçüncüde sorarlar nedir bu kadar meguliyet. Görüşmek istemiyorum diyemezsiniz ama onlarda bir türlü anlamak istemezler.

Sosyal, duygusal, ekonomik beklentilerde dayatmak, sanırım insanın algı veya anlayış çapının darlığının duygusunun eksikliğinin sonucudur.

Dayatılmayan ve dayatmayan bir psikolojiler dileğiyle...

 
Toplam blog
: 617
: 1221
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Her kesimi anlama ve kabullenme bilincimle; her kişinin asgari yaşam şartlarına sahip olabildiği,..