Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '06

 
Kategori
Tarih
 

De Jouvenel ve geleceğin doğası

de Jouvenel bir Fransız’dır. ‘Tahmin Sanatı’ adlı kitabın yazarıdır.

Kitabın adından anlaşılabileceği gibi de Jouvenel gelecekbilimi bir bilim değil, bir sanat olarak görmektedir. Bunu bilimkurgu da yapmaktadır ama gelecekbilimi sanat yapanın geleceğin doğası olduğunu söyler.

Şöyle der: “Geçmişin değiştirilemezliği insanın temel ahlaki ilkelerini de etkilemiştir.” de Jouvenel burada yanılmaktadır. Geçmişin görüngüsü değişmeyebilir ama bilgisi hep değişir. Feodal dönem hakkındaki bilgiler o dönemde farklı idi, sanayileşme döneminde farklı oldu, 2. Sanayileşme döneminde farklı olacak.

De Jouvenel geleceğin bilgisi diye bir şey olamayacağını, yalınzca geçmişin bilgisi olabileceğini önesürer. Ursula K. Le Guin ise tersine şönde daha da ileri giderek geleceğin arkeolojsinden söz eder. Örneklersek: Bugün, 1950’lerde başlayan ama henüz tamamlanmayan ve gelecek kipinde yer alan 2. Sanayileşme bilgilerine sahibiz.

De Jouvenel basit ve gündelik işlerde bile kestirimin kullanıldığını belirtir. Eğer yumurta pişirmenin yönergelerine uymazsak, kısa gelecekte elimizde yenmeyecek bir yemek olacaktır.

Yine de de Jouvenel determinisittir. Kamu yararına kararların doğru zamanlarda doğru hızlarda alınabileceğini önesürer. Oysa, bilginin en muğlak ve kaotik olduğu alanlardan biri toplumsal bilgilerdir.

De Jouvenel diğer fütüristler arasında mantıksal yapısı en gevşek örüntülü olandır.


http://iranscope.ghandchi.com/Anthology/Jouvenel.htm

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..