Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '07

 
Kategori
Sinema
 

De Niro mu? Pacino mu?

De Niro mu? Pacino mu?
 

Sinema seven neredeyse herkes birbirine şu soruyu sormuştur. Al Pacino’mu büyük yoksa Robert De Niro’mu ?

Bu soruyu yıllar önce ben de kendi kendime sormuştum. Ama yıllardan beri bu soruya net bir cevap veremedim. Soruya yerli bir tad katarsak, şöyle diyebiliriz. Tarık Akan mı, Kadir İnanır mı ya da Türkan Şoray mı, Fatma Girik mi? Tıpkı yumurta mı tavuktan tavuk mu yumurtadan tarzı bir kaos durum.

Şimdi tekrar sesli düşünelim kim büyük diye. Bu soruya yanıt vermeden evvel iki büyük aktörle ilgili bir takım rakamsal verilere bakalım.

Robert De Niro Al Pacino:

Yaşı 63 67

Film sayısı 78 46

Prodüktör 30 2

Yönetmen 3 3

Senaryo 0 2

Oscar 2 1

Diğer Ödüller 23 26

Doğum yeri New York New York

Görüldüğü üzere, film sayısı ve prodüktörlük yönünden Robert de Niro açık ara ile önde. Ancak şunuda unutmamak lazım ki, çok film üretmek başarının anahtarı değildir.

De Niro ve Pacino 1 filmde yan yana (Heat) oynadılar. 1 filmde ise Robert De Niro, Al Pacino’nun babası Don Carleone’yi oynadı. (Godfather 2).

Robert de Niro’nun unutulmaz filmleri : Godfather 2, Taxi Driver, Deer Hunter, Untouchables.

Al Pacino’nunn unutulmaz filmleri : Godfather 1, Carlitos way, Scarface, Scent of a Woman.

Rober de niro’nun sinema başlangıcı : De Niro 16 yaşında oyuncu olmaya karar verir ve anne-babasının izinden gitmez. En başlarda küçük tiyatro atölyelerinde oyunculuk eğitimi almaya başlar.Dramatic Workshop, Stella Adler, Luther James Studıo. Küçük çaplı bazı tiyatro oyunlarından sonra Lee Strasberg’in dikkatini çeker ve en yetenekli öğrencilerin kabul edildiği Actors Studıo’sunda oyunculuk eğitimine devam eder. Bütün oyuncuların hayali olan Broadway’e artık daha yakındır. En başlarda off-Broadway adı verilen küçük çaplı müzikallerde ve tiyatro oyunlarında yer alır. Sonunda Broadway’de ünlü oyuncularla beraber çeşitli tiyatro oyunlarında boy göstermeye başlar. En büyük hayali olan Broadway’e ulaştıktan sonra sinemaya yönelmeye karar verir. Bir çok kaynakta dahi gösterilmeyen ilk oyunculuk denemesi babasının yakın arkadaşı olan Fransız yönetmen Jean Pierre Melville’in 1965’de New York’ta çevirdiği TROIS CHAMBRES A MANHATTAN-Manhattan’da Üç Oda filmidir. Bir taksi şöförünü canlandırdığı filmde 1-2 dakika görülmektedir. Daha sonra o zamanlar yıldızı yeni yeni parlamaya başlıyan ünlü yönetmen Brıan De Palma’nın 1968 yapımı olan GREETINGS filminde ilk önemli rolünü oynadı.

Al Pacino’nun sinema başlangıcı : Güzel sanatlar Okulu'na giderken 17 yasinda okuldan ayrildi ve çesitli islerde çalismaya basladi.Bir yandan da oyunculuk dersleri alan Pacino, zaman zaman çiktigi gösterilerde oyunculugunu gelistirdi. 1966 yilinda " Actors Studio " da egitim için hak kazandi. Daha sonra James Earl Jones ile çalistigi The Place Creep'de rol aldi. 1967-68 tiyatro sezonunda zalim bir sokak serserisini oynadigi " The Indian Wants the Bronx " ile Obie Ödülleri En Iyi Erkek Oyuncu ödülünü aldi.Al Pacino'nun Broadway'de sahneye çiktigi ilk oyun " Does the Tiger Wear a Necktie ? " dir. Her ne kadar oyun kirk gösterimden sonra kaldirildi ise de Pacino, topluma uyum saglayamayan bir uyusturucu bagimlisini canlandirdigi rolüyle Tony Ödülü'nün sahibi oldu. Al Pacino'nun kariyerindeki ilk filmi, 1969 yilinda çevirdigi Me, Natalie' dir. Bir sene sonra yine bir uyusturucu bagimlisini canlandirdigi Panic in Needle Park her ne kadar basarisiz bulunsa da, üstün bir performans sergileyen Al Pacino büyük övgüler aldi.

Sözün özü… Biz, kim daha büyük sorusuna yanıt bulamadık. Onlar tıpkı bir elmanın iki yarısı gibiler. Yani başarı yönünden eşit sayılabilirler. Hangisi daha büyük sorusuna söylenecek tek şey var. İkisi de en büyük.

Erhan IŞIK – 2007

 
Toplam blog
: 38
: 6499
Kayıt tarihi
: 27.07.07
 
 

Sinema ile yıllardır amatör olarak uğraşıyorum. Uğraşıyorum dedi ise, sinemacı değilim. Daha çok ..