Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '15

 
Kategori
Tiyatro
 

Dede Korkut Kitabı Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu

Dede Korkut Kitabı Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu
 

Dede Korkut Kitabı


Dede Korkut Destanı… Türklerin bilinen ilk destanı… Nurdan ÖZGÜR’ün yazdığı oyun, Rasim AŞIN yönetiminde 9 Aralık 2014’de prömiyerini yaptı.  Oyun 10 – 12 yaş grubuna yönelik, Türk kültür ve geleneklerinin yansıtıldığı; güç ve akıl ana teması etrafında aile bağları, Türk toplumunda kadınların önemi ve işbirliğinin öneminin vurgulandığı “Dede Korkut Kitabı” adlı yun beğeniyle izleniyor.
 
Oyunun beğeniyle izlendiğini ve 10 – 12 yaş grubuna hitap ederek adana ayrıcalıklı bir konum elde ettiğini hem görüyorum hem de bizzat bunu yaşıyorum. Neden derseniz. Bizzat oyunun dramaturgu ve oyuncusu olarak yani bunu bizzat yaşayarak görüyorum.
 
Bir oyunun prova sürecinden itibaren oyunu gözlemlemek, içinde bulunmak, gelişimini ve değişimi görmek; bir tiyatro eleştirmeninin arayıp ta bulamadığı şey muhakkak… Oyunu seve seve oynadım ama objektifliğimi yitirmeyeceğim. Bir tiyatro eleştirmeni cesur değilse en zayıf kalemlerden biridir. Ben de bu oyun hakkındaki düşüncelerimi objektif olarak belirtmek istiyorum.
 
“Dede Korkut Kitabı” Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu “Çocuk Tiyatrosu Birimi” tarafından 09 Aralık 2014 Çarşamba günü saat 14.30’da Belediye Tiyatro Salonunda sergilendi. “Her yaş grubu kendine uygun oyun izlemeli” düşüncesiyle pedagojik ve psikolojik danışman kontrolünde 10 – 12 yaş grubu için sahnelenen oyun. Bu özellikleriyle Türkiye’de örnek bir uygulamayı temsil ediyor.
 
“Dede Korkut Kitabı”nın ortaya çıkış sürecinde Psikolojik Danışman (Özge GENÇ), Pedagojik Danışman (Mustafa ALTUNHAN), Dramaturg (bendeniz) desteği alınarak, disiplinler arası bir çalışmaya imza atıldı. 10 – 12 yaş grubunun psikolojileri, tepkileri, istekleri, sevinçleri ve önemsendi. Bu da oyunun alımını fazlasıyla kuvvetlendirdi.
 
Oyuncuların az sayıda, oyun kişilerinin çok sayıda olması, sahne trafiğini azaltmadaki en önemli durum olarak çıkıyor karşımıza. Kuklaların kullanılması estetik değeri yükseltmekle birlikte çocukların anlama ve kavramasını kuvvetlendirmektedir.
 
Bildiğimiz oyun formatlarından ziyade, daha çok ‘Anlatısal Oyun’  niteliğinde olan oyunda oyundaki kişi fazlalığından dolayı, sahneyi daha sade kullanmak için ve estetik sunumu daha kaliteli kılmak için kuklalar kullanılmış. Her bir oyuncu birkaç kukla ile oyun kişilerini canlandırarak estetik yelpazeyi daha da genişletiyor.
 
Her şey mükemmel mi? En iyi oyun bu mu? Hayır, tabii ki de… Mutlaka aksak yönler de var. Yaratıcı drama temelli olduğu için oyunda detaylara fazla önem verilmedi. Bu yönetmenin tasarrufu elbette ama bizim alışık olmadığımız bir durumdu. Yönetmenin en önemli amaçlarından biri de çocukları sahneye alıp, onların oyuna katılımını sağlamak ve onları araştırmaya sevk etmek… Bu farklı, estetik görünümü önemsemeyen ve detayları önemsemeyen yaklaşım çocuklar tarafından bir hayli beğenilmiş görünüyor. 
 
Şimdi sizlere oyunun künyesinden bahsetmek istiyorum. Yazarı, yönetmeni, dramaturgu, pedagojik danışmanı ve psikolojik danışmanı daha önceden belirtmiştim. Fakat oyunculardan hiç bahsetmedik. Sevgili Gizem GÜLÜŞ KOÇOĞLU kardeşim, Ergün ÖZFIRINCI ve Orhan KUŞCU ağabeylerim, Nimet GÖRKEM KAYAR kardeşim ve sazıyla oyunumuzun müziklerini veren hatta kendi besteleriyle de oyunumuzu renklendiren Arif ATILGAN kardeşim ve naçizane bendeniz oyunu hep birlikte seyircilerle buluşturduk.
 
Kostüm Tasarımımızı Bengisu MUKİYEN, Dekor Tasarımımızı Tansu LİMAN, Işık Tasarımımızı Kabil KARACA yaptı. Dans Koreografi için adana belediye konservatuarından sevgili hocalarımız Murat YILMAZ, Veysel İLDENİZ, Kadir SİNGİL’den destek aldık.
Hülya SAĞLIK ablamız her zaman ki gibi kostüm uygulamada idi. Sahne Sorumlularımız: Canan TANAK - Haydar ŞAHİN –Mehmet EMİN PALU. Teknik Uygulamada ise Yücel UĞURLAR - Kamil TOPAL görev alıyor.
 
 “Dede Korkut Kitabı” hafta içi Salı ve Çarşamba günleri saat 14.30 da Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrosu salonunda 10 – 12 Yaş arası çocuklarımızla (5, 6. ve 7. Sınıf Öğrencileri)  buluşacak. 2 perdeden oluşan oyunun 1. Perdesi 40 Dakika; 2. Perdesi 40 dakika sürüyor. Bekleriz… Not: (Hafta içi tek perde) 
 
not: oyunu artık tek perde oynuyoruz. 
 
Toplam blog
: 42
: 435
Kayıt tarihi
: 02.10.07
 
 

Atatürk Üniversitesi Sahne Sanatları Dramatik Yazarlık Adana Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolar..