Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Haziran '07

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Dedem'den Bana Kalanlar -Giriş-

Dedem'den Bana Kalanlar -Giriş-
 

Milliyet Blog sayfalarında yayınlanmış olan yazılarımın bazılarında, rahmetli Dedem'e atıfta bulunmuş, kendisinin söz ve hikayelerinden alıntılar yapmış ve kişilik özellikleri hakkında da dipnotlar düşmüştüm. Tekrar yapar konuma girmek istemiyorum.


Önümüzdeki günlerde, “Dedem’den Bana Kalanlar” başlığı altında, şu anda kaç yazıdan oluşacağını kestiremediğim bir yazı dizisi yayınlamaya başlayacağım. Aslında bu konu, babam ve kardeşimle birlikte uzun zamandır düşündüğümüz, bir kitap projesinin de ana fikrini, çıkış noktasını oluşturmakta.


Merhum Dedem, bizlere öylesine unutulmaz ve özlü sözler, öylesine sevimli ama bir o kadar da derin hikayeler bıraktı ki bunları derleyip toparlamayı, ilgi duyanların dikkat ve bilgilerine sunmayı, pek tabi ki kendisinin aziz hatırasını da yaşatmayı çok istemekteyiz. Umarım, bu konuda da düşüncelerimizi gerçekleştirme imkanı bulabiliriz.


Dedem, üç yaşında iken, anne ve babası vefat ettiği için ağabeyi ile Türkiye’ye göç etmiş bir mübadele muhaciri. Aslen, Selanik-Kozana göçmeniydi. Babaannem de aynı şekilde. Her ikisi de kısa aralıklarla, iki-üç sene önce, seksen küsur yaşlarında vefat ettiler.


Uzun yıllar dokuma ustası olarak görev yaptığı ve oradan emekli olduğu fabrikaya girmezden önce ağabeyi ile farklı şehirlerde bulunmuş ve farklı işler yapmış. Feleğin sillesini pek çok anlamda yemiş, hayat okulundan yıldızlı bir diploma almış, Dedem.


Müthiş derecede titiz, adaletli, kul hakkına saygılı, haksızlığa isyankar, dosdoğru, içi-dışı bir, derviş derecesinde inançlı, en demokrat geçinenlerimizden daha fazla demokrat, esprili, mukallit, bonkör ve hoş sohbet bir adamdı.


Kendisinin sohbetinden istifade etmek isteyen, O’na akıl danışan, adeta bir mürit gibi düzenli olarak kendisini ziyaret eden yakın akraba ve dost çevresinden sevenleri vardı.


Kendisinden defalarca dinlediğim söz ve hikayelerini, başından geçen ve bizzat yaşadığımız bazı mesaj yüklü olayları, tabir-i caizse bir filozofun güncesini; dilimin yettiği ve kalemimin kudretince sizlerle paylaşmaya ve bunları günlük hayatımızda yaşadıklarımızla ilişkilendirmeye, yorumlamaya çalışacağım.


Umarım biraz olsun gülebilir, çokça da düşünürüz...

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..