Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '11

 
Kategori
Sinema
 

Dedemin İnsanları... bu film kaçmaz

Dedemin İnsanları... bu film kaçmaz
 

Çağan Irmak yine harika bir filme imza atmış. Yine tadında bir hüzün,  tadında bir mizah var. Filmde her unsur o kadar yerli yerinde kullanılmış ki izlerken insanı hemen içine alıyor, hem duygulanıyor, hem düşünüyor hem de gülümsüyorsunuz.

Ege’de küçük bir sahil kasabası… mübadele ile Girit’ten gelmiş Mehmet Dede, torunu Ozan, karısı, kızı, damadı ve kasabanın farklı kimliklerden oluşan insanları. Türkü, göçmeni, Kürdü, delisi, sağcısı, solcusu, darbecisi. Her çeşit  insan var, “Dedemin İnsanları” nda. Rengarenk bir Türkiye tablosu.

Gerçek bir yaşam öyküsü… Çağan Irmak, dedesi Mehmet Yavaş’ın yaşamından yola çıkmış, torun Ozan rolünde de Çağan Irmak’ın çocukluğundan kesitler yer almakta.

Mehmet Dede’nin şenlikli bir ailesi var, Mehmet Dede kasabada çok sevilen, sayılan ve nüktedan bir tuhafiyeci. İnsani yönü kuvvetli, bilge ve aynı zamanda yardımsever. Ancak Girit göçmeni olması nedeniyle kasabada “gavur” diye nitelendirenler de var. Ozan’ın sıkıntısı da burada başlıyor.

Ozan sevimli ve yaramaz bir çocuk. Dedesine gavur denildikçe kinleniyor ve hırçınlaşıyor. Türklük damarı kabardıkça kabarıyor, göçmenlerin evlerini taşlamaya kadar gidiyor. Bunun üzerine Mehmet Dede Girit’ten nasıl geldiğini Ozan’a anlatarak onu bu yanlışlıktan çıkarmaya çalışıyor.  Mübadele sırasında yaşanan zorluklar bu noktada filme hüzün katıyor.

Filmde mübadele gerçeği ile hüzün, aile ve insan ilişkileri ile sevinç, mutluluk, sevgi, dostluk, umut, sonra 12 Eylül darbesi ile tekrar hüzün…birden fazla konu o kadar güzel birbirine bağlanmış ki sonuçta mutlaka izlenesi, harika bir film ortaya çıkmış.

Senaryo, müzik, kurgu ve görüntüler ile tam bir “Çağan Irmak” filmi, güçlü oyuncu kadrosu da filme ayrı bir kalite katmış.

Dedemin İnsanları’nı çok beğendim ve çok etkilendim. Dedemin İnsanları’nda Türkiye’nin insanları var…izlemenizi tavsiye ederim, bu filmi kaçırmayın.



Filmin Künyesi:
Yönetmen:  Çağan Irmak
Oyuncular:  Çetin Tekindor, Yiğit Özşener, Gökçe Bahadır, Mert Fırat, Zafer Algöz, Ezgi Mola
Senaryo: Çağan Irmak
Görüntü Yönetmeni: Gökhan Tiryaki
Kurgu: Bora Gökşingöl
Müzik: Aria
Sanat Yönetmeni: Haluk Ünlü
Yapımcı: Mustafa Oğuz, Ekrem Çatay
Yapım: Most Production, Ay Yapım - Türkiye (2011)
Dağıtımcı: WB
Gösterim Tarihi: 25 Kasım 2011

http://www.dedemininsanlari.com/

 

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 476
: 2331
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

Çok eskidendi ..