Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '20

 
Kategori
İnternet
 

Deep Web Nedir? (Derin Devl..

DEEP WEB NEDİR ? (DERİN DEVLET, MİSALİ DERİN İNTERNET)
 
Değerli okurlar,
 
Bu hafta sizlere bilinmeyen yönleriyle internetin gizemli arka sokağı olan Deep Web ya da Dark web, kişisel sunucular kullanılarak herkesin erişimine açık olmayan, özel ağlarda barınan web sitelerinin yer aldığı bilinen internet ortamından çok daha farklı bir alanı anatacağım.
 
Bu aralar herkes dilinde bir “deep web” (dark web) tutturmuş gidiyor. Hatta dizilere (Reaksiyon) dahi konu olan bu deep web nedir, nasıl bir şeydir? Nasıl kullanılır? Nasıl girilir? Deep web ile neler yapılabilir?
 
Bu gibi soruların cevaplarını bu yazımızın devamında bulacaksınız, fakat öncelikle şunu belirtmeliyim ki deep web içersinde “illegal” olarak nitelenen birçok görüntü ve içerik bulunmaktadır, deep web kullanımında dikkatli olmanızda fayda var, aksi halde istemediğiniz görüntüler ile karşılaşmanız mümkün.
 
Deep web kelimesinin Türkçe karşılığı “derin internet” demektir. Yani internetin en derinlerine ulaşmaktasınız. Normal sıradan facebook, twitter veya haber sitelerine giren kullanıcılar gibi değil, kimsenin ulaşamadığı sayfalara ulaşmaktasınız. Çünkü o siteler çok farklı bir alt yapı ile çalışmakta ve arama motorlarında Google veya yandex te çıkmamaktadır. Halbu ki bu siteler vardır, ancak arama motorları bunları yok olarak kabul eder. Arama motorları hepsine olmasa da bir kısmına kısıtlı olarak erişim sağlayabilir. Ancak bunu yapmazlar, çünkü bu yasal bir suç unsuru taşır.
 
PEKİ BU BAHSİ GEÇEN, DEEP WEB İÇİNDE NELER VARDIR ?
 
Yasadışı ve kanunsuz olarak tarif edilen ne varsa deep web’te vardır demek pek yanlış olmaz. Deep web’te karşınıza çıkmasını istemediğiniz şeyler ile karşılaşmanız mümkündür. Dünya üzerinde sansasyon yaratan ne kadar içerik varsa öncelikle deep web’in gizli kapıları ardında yayınlanır. Örnek olarak idaalar o ki, kiralık katil, uyuşturucu, fuhuş çeteleri, gizli belge ve bilgiler gibi bir çok verinin şifreli veya şifresiz olarak bu veritabanında barındırıldığı idaa edilmektedir. Tabi ki ödemeler de internet üzerinden gerçekleşmektedir.
 
PEKİ YASA DIŞI İŞLER’İN ÖDEMELERİ NASIL GERÇEKLEŞMEKTEDİR ?
 
Bitcoin sistemi kullanıldığı idaa edilmektedir. Bitcoin, deneysel olarak başlatılmış dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir insana kolayca ödeme yapmayı sağlayan sanal bir para birimidir. Bitcoin teknolojisi, noktadan noktaya dağıtımlı bir ağ üzerinde çalışır. Yani yapılan işlemleriniz tespit edilemez. Bitcoin, Ödeme sistemi sayesinde ise, kimlik bilgileriniz gizli kalır.
 
DEEP WEB’E BENDE GİREBİLİR MİYİM?
 
Evet girilebilirsiniz ancak öncelikle uyarmam gerekir ki, bu çok tehlikelidir. Örnek veriyorum deep web sistemine giriş yaptınız. Gizli bilgilere ulaşmak gibi bir merakınız var. Unutmayın ki gizli bilgilere ulaşayım derken, bilgisayarınızdaki bütün gizli verilerinizi karşı tarafa gönderebilirsiniz. Bu çok tehlikelidir. Peki ille de merak ettiniz ve girmek istediniz o zamansa Deep web içerisinde bulunan web sitelerine ulaşmak için kullanılan yazılım TOR Browser ile bu karanlık dünyaya giriş yapabiliriz. Bu yazıllım Google Chrome, Internet Explorer gibi bir browserdır. Bu tarayıcı Firefox kabuğu üzerine kodlanmış ve deep web içeriğini görüntülemek adına kullanılan bir yazılımdır. Deep web içerisinde bulunan sitelerin oluşturduğu Tor ağına erişim sağlayan bu tarayıcı ile .onion uzantılı siteleri görüntüleyebilirsiniz.
 
Evet Deep Web(Derin İnternet) ile ilgili bu haftaki yazımda, zannediyorum ki oldukça iyi seviyede bir bilgiye sahip oldunuz. Ama yine de siz siz olun deep web’ten uzak durun. Çünkü, kendi bilgisayarınızdan girmek isterseniz. Bilgisayarınız ki verileri de bu sistemin çekeceğini unutmayın. Gelecek Hafta aynı gün, aynı gazete de yeni yazım ile görüşmek dileği ile. HOŞÇAKALIN.
 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...