Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '15

 
Kategori
Sağlık
 

Defne yaprağının yararları

Defne yaprağının yararları
 

görsel netten alıntı


Defne, her zaman yeşil duran bir ağaçtır. Yazın ve kışın yaprağını dökmez. Aromatik bir bitki olan defnenin kokusu hoştur. Defne ülkemizde Akdeniz Defnesi olarak da bilinmektedir. Fethiye’deki bahçemde nar ağacının arkasında kendiliğinden çıkmış bir defne ağacı vardı, kesmek istedim arkadaşım mani oldu ve : “Sen deli misin birçok yararı olan bu bitki kesilir mi kalsın seneye gelince yapraklarını toplarsın çok yararlı bir bitki. Ben öksürüğümü defneyapraklarından yapılan çayla geçirdim. Ayrıca yemeklere çok güzel koku ve hoş koku veriyor ” Dedi ve bu sene geldiğimde defne ağacının çok büyüdüğünü kocaman bir ağaç olduğunu gördüm. Defneyapraklarının yararlarını araştırdım aşağıdaki bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Yine de kullanırken dikkat edin derim.

NAHİDE ÇELEBİ
Defneyaprağı çayı, sağlık bakımından son derece faydalı bir bitkisel çaydır. Defneyaprağı hoş kokusu ve aromasıyla birlikte çoğu kişi tarafından sevilerek kullanılan bir bitkidir. Yemeklere kazandırdığı harika tat ve aromanın dışında çay olarak hazırlanarak da içilebilir.Özellikle kış hastalığı olan soğuk algınlığı ve grip hastalığın iyileştirilmesi için son derece faydalı bir çaydır. Astım gibi üst solunum yolu hastalıklarında son derece etkilidir. İdrar söktürücü özelliği vardır. Sivilcelerin körelmesine faydalıdır. Kemik hastalıklarına faydası vardır. Kulak ağrıları için faydalıdır. Migren, baş, diş ve bel ağrılarına iyi gelir.


Defneyaprağı, yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanıldığı gibi tıbbi etkileri de bulunmaktadır. Defneyaprağı çay ve natürel ilaç yapımında kullanılır. Defneyaprakları çorba, balık, et gibi yemeklere koku vermek içinde kullanılır.
Yapraklarını dökmeyen ve siyah kabuklu ağaç olan defne ülkemizde genel olarak Ege, Akdeniz, Karadeniz’de yetişir. Yaprağı ve meyvesinin yağı ihraç edilir.
Dünya defneyaprağı ihtiyacının yüzde 80 ni Türkiye karşılamaktadır. Akdeniz Bölgesinde yetiştirilen defnenin yaprakları Avrupa’ya ihraç edilmekte ve Avrupa ülkelerinde ilaç ve kozmetik sanayinde kullanılmaktadır.
Yapraklarını dökmediğinden dolayı her zaman yapraklarını toplama imkânı olsa da genel olarak mayıs ve ekim ayları arasında toplanan yapraklar daha etkilidir. Meyveleri önce yeşilken daha sonraları siyah bir renk alır. İdrar söktürücü, Terletici Spazm çözücü, 
Ağrı kesici etkilere sahiptir.
Romatizma rahatsızlıklarda masaj yağı içerisinde yerel olarak kullanılır. Sedef ve egzamada kullanılan bitkisel kremlerin içinde de bulunur. Defne yağının spazm çözücü yangı ve ağrı giderici etkisi bulunur. Defne yağı Hatay’da sabun yapımında kullanılır.
Mantar, egzama ve deri hastalıklarında kullanılabilir.
Defne Kullanımında dikkat edilmesi gerekenler; 
Hamilelerin kullanması sakıncalıdır. Defne yağı alerjiye neden olabilir.
Yaban defnesi, Arabistan defnesi gibi türleri zehirlidir.

 


 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..