Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '07

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Değer yargıları ve kariyer

Değer yargıları ve kariyer
 

Cameron Crowe' un yönetmenliğinde 1996 yılında çekilen Jerry Maguire filminin kahramanı Jerry'nin problemi, filmin açılışıyla başlar. Ünlü ve zengin menajer Jerry için artık para bir motivasyon etmeni değildir ve her geçen gün yaptığı iş ile değer yargıları daha az uyuşmaktadır. Neredeyse hem kendisinden hem de dünyadaki yerinden nefret etmek üzeredir. Bu nedenle bir akşam çalıştığı firmanın gelecekteki tutumunun nasıl olması gerektiğini anlatan, öneri amaçlı bir makale yazar. Bu makalede, çok sayıda müşteri yerine daha az müşteri sahibi olmanın ve bu şekilde onlarla daha çok ilgilenebilmenin daha doğru olacağından söz eder; çünkü artık Jerry'e göre müşterilerle gerçekten ilgilenmek etik açıdan para hırsına göre daha doğrudur. Müşterileri sadece kendilerine para kazandıran bir gelir kaynağı olarak görmemeleri, kazalara karşı korumaları, gerektiğinde para kazanmayı bir kenara bırakıp sakatlıkları devam ederken maçlara çıkarmamaları ve onlara birer arkadaş gibi davranılması gerektiğindeni belirtir. Ertesi gün de işinden kovulur!!

Kovulma nedeni, hırs ve paranın egemen olduğu bir şirkette, Jerry'nin meslek etiğinden ve kişisel değer yargılarından bahsetmesidir. Bu nokta kariyerinizi belirleme veya değiştirme sürecinde Jerry'nin sıkıntılarını yaşamamanız açısından önem taşımaktadır. Başka bir deyişle; hayatınızı kazanmanız için ne yapmanız gerektiğine karar verirken, sizin tüm iş hayatınızdaki motivasyonunuzu etkileyecek olan değer yargılarınızla, iş yerinizdeki konumuzun gerektirdiği davranış biçiminin örtüşmesine dikkat etmelisiniz. İş yerinde egemen olan değerler, işinize olan bağlılığınızı, kariyerinizi ve hatta hayatınızı doğrudan etkiler. Bu değer yargılarını anlarsanız ve adapte olmakta sıkıntı çekmezseniz, ilerde Jerry'nin yaşadığı sorunları yaşamazsınız. Çoğu insanın yaptığı gibi iş hayatınıza başlamadan önce değer yargılarınız konusunda belli kararlar almış olabilirsiniz; fakat belli bir çalışma sürecinden sonra bu değer yargıları değişebilir. Bu konu üzerinde yeniden düşünmek, şu an nerede olduğunuzu ve nelere önem verdiğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.

Aşağıdaki değer yargılarını gözden geçirin;

    Yaratıcılık Rekabet İş hayatı ile aile hayatının dengeli tutulabilmesi Dürüstlük ve güven İş disiplini İşe bağlılık Prestij Düzen ve güvenlik Tatminkar maaş Başarıların farkedilip ödüllendirilmesi Yaptığınız işin topluma yararlı olması Yenilikçilik İş yerindeki eğitim imkanları Çalışma ortamı Takım çalışması Yüksek sosyal statü ve saygı Rutin ve monoton süren bir iş düzeni İlerleme imkanları ve kariyer hareketliliği Kişilerarası iletişim imkanları Liderlik, güç ve ileri görüş geliştirici imkanlar İlgi alanları, kişisel yetenekler Serbestlik ve bağımsız çalışabilme Hatalara tolerans gösterebilen yöneticiler

Yukardaki değerlerin her insana göre önem sırası farklıdır. Kimi insan için prestij çok önemli bir noktayken, kimisi için tatminkar maaş herşeyden önce gelebilir. Örneğin; sosyal statü söz konusu olduğunda, hayatınızı kazanmak için yaptığınız mesleğe insanların saygı duyması sizin için ne kadar önemli ya da özellikle statünüzün yükselmesine imkan veren meslekleri mi tercih ediyorsunuz? Maaş sizin için ne kadar önemli? Yüksek gelir sahibi olmanın sosyal statünüz açısından önemli olduğunu düşünüyor musunuz?

Maaş ve prestijin yanısıra yukarıda sayılan diğer etmenler de değer yargılarınızın biçimlenmesinde etkilidir. Örneğin, ilgi alanları ve kişisel yetenekler de kariyerinizin yönlendirilmesinde önemlidir; çünkü tüm hayatınızı sevmeyeceğiniz bir alanda kariyer yaparak geçirmeniz hem sizi hem de çevrenizi olumsuz etkileyecektir. İlgi alanlarınıza ve bunlarla paralel yetenekli olduğunuz konulara yönelmeniz lehinize olacaktır. Bunun yanısıra, çalışma ortamı, çalışma saatleri ve çalışma arkadaşlarınızla uyumunuz da önemli noktalardır. Ne tip işleri yaparaken huzurlu olduğunuzu, ofis ortamında mı yoksa dışarıda mı çalışmanın size daha uygun olduğunu ölçüp biçmeniz gereklidir.

Psikolojik ve duygusal değerler de iş yaşamınızı etkileyecektir. İnsanlara yardım mı etmek istiyorsunuz, yoksa insan ilişkilerinin az olduğu bir işi mi tercih ediyorsunuz? Belki eğitime ilginiz var; belki de rekabete dayalı bir ofis ortamı sizin için en ideal motivasyon faktörü.. El işleri veya sanatla mı, yoksa daha çok teknoloji ve bilgisayarla mı ilgilisiniz?

İşinizin sizi mutlu edebilmesi, bu değerlerin profesyonel iş yaşamınızda olup olmamasıyla ilgildir. Her sabah yola çıktığınızda suratınızın asılmasına neden olmayan bir iş size en uygun olanıdır. Bunu asla unutulmayın.

Jerry Maguire, o akşam neyin önemli olduğunu hatırlar ve makalesini değer yargılarından kopmuş, hırs ve maddiyatın egemen olduğu insanlar için yazar. İşte bu değer yargıları, kariyerinize başladığınızda veya kariyerinizi değiştirmek istediğinizde karar verilmesi gereken kişisel noktalardır. İşiniz değer yargılarınızla ne kadar örtüşürse, kariyerinizde o kadar başarılı olursunuz.

 
Toplam blog
: 22
: 1349
Kayıt tarihi
: 17.02.07
 
 

12 yıldır ilaç sanayinde çalışıyor ,çok sevdiğim mesleğimde yönetici olarak işime devam ediyorum. Bi..