Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '18

 
Kategori
Felsefe
 

Değer Yargılarımız

Değer Yargılarımız
 

Fikirlerimiz, görüşlerimiz, davranışlarımız, yaşam tarzımız, inançlarımız, doğru bildiklerimiz, doğru dediklerimiz, yanlış dediklerimiz, haklı, haksız dediklerimiz nasıl oluşuyor, nelerden etkilenerek oluşuyor? Aklımız mı, zekamız mı, üniversitede öğrendiklerimiz mi, üniversiteden sonra okuduklarımız mı, içinde bulunduğumuz ortam mı? Evet bunların hepsinin mutlaka etkisi var. Ama !

Bence en etkili faktör daha çok küçük yaştan beri, dört beş yaşından beri annemizden, babamızdan öğrendiklerimiz, şu veya bu şekilde onlardan edindiğimiz bilgiler. Tabi bu, dört beş yaşından başlıyor, yirmili yaşlara kadar devam ediyor. Okula başladıktan sonra da öğretmenlerimizden, özellikle sevdiğimiz veya hayran olduğumuz öğretmenlerimizden edindiğimiz bilgiler bütün hayatımız boyunca fikirlerimizi, düşüncelerimizi, inançlarımızı, yaşam tarzımızı etkilemeye devam ediyorlar. Çünkü onlardan öğrendiklerimizi sorgulamadan, araştırmadan, analiz etmeden, olduğu gibi doğru kabul ediyoruz ve bunları bir defa kabul ettikten ve benimsedikten sonra bir daha değiştirmek çok zor oluyor. Küçüklükten böylece edindiği ana fikirlerini, ana inançlarını değiştirebilenlerin yüzdesi kanaatimce yüzde beşi geçmez.

Tabii ki zamanla başka etkiler de devreye giriyor. Akıl, zeka, muhakeme tabii ki onların da etkisi oluyor ama genellikle insan görmek istediğini görüyor, duymak istediğini duyuyor, inanmak istediğine inanıyor. İlerleyen yaşlarda çalıştığımız iş yerlerinde amirlerimizden, müdürlerimizden, patronlarımızdan da etkileniyoruz. Tabii maddi menfaatlerimiz de bizi farkında olarak veya olmayarak belli yönlere sürükleyebiliyor.

Küçüklükten edinilen ve bütün hayatımız boyunca bizi, yaşam tarzımızı etkileyen değer yargılarının başında dini inançlarımız geliyor. Daha sonradan üç üniversite bitirseniz, dört tane lisan konuşsanız, ileri derecede bilgisayar öğrenseniz bile küçükten edindiğiniz değer yargıları bütün hayatınız boyunca sizi etkilemeye devam ediyor ve onları kolay kolay değiştiremiyorsunuz. Buna küçüklükten beri, ailede, okulda, değer verdiğiniz, takdir ettiğiniz, etkilendiğiniz aile fertlerinden, aile dostlarından, arkadaşlarınızdan, güçlü hatiplerden, liderlerden edindiğiniz siyasi görüşler de dahil. Bence bu konuda akıl, zeka, muhakeme gibi faktörler belki ikinci, belki üçüncü, dördüncü sırada etkili olabiliyor.

 

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..