Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Temmuz '19

 
Kategori
Felsefe
 

Değerler İkame Edilemez

Güzel değil ama akıllı, aynı değerde değil; hem kimi güzel kimi akıllı olsaydı der.

Yani güzel arıyorsak güzel değil ama akıllıymış diyerek almayız; hem aradığımız değil hem de güzel başka akıllı başka, birbirinin yerine olmaz. Ve belki bizim için aynı değerde de değildir.

Toplumda bu tür değerler çokça ikame ediliyor…

Bir kızla evleneceksin güzel değil ama diyorlar ki okumuş. O olmazsa bu olsun diye tercih olmaz.

Şunu bileceğiz; değerler(özellikler) birbiriyle aynı değerde değildir hele ki tercihler söz konusuysa.

Tercihlerini değiştiren ya da tercihinde inat eden(tercih ettiği yoksa başka bir şeye yönelmeyen)kişiler… Tercihini değiştirmek razı olmak, güzel değil ama akıllıymış. Akıllı olmak da önemli ama güzel başka tabii ki.  Aslolan tercihiniz(istediğiniz) hangisi?

Adam zenginmiş… Zenginlik de bir özellik ama diğer aradıkların yoksa…

Yani hiçbir özellik başka bir özelliğin yerini alamaz. Bunları ikame edenler hayata her şekilde razı olanlardır, o yoksa bu olsun; niye canım olacaksa o olacak!

Özellikleri kıyaslamak da yanlış. Her değerin kendine ait bir özelliği var onun için adı özellik. Boyu uzun değil ama parası varmış! Uzun boylu erkeğin hayalini kurmuşsan parasıyla boyunu uzatamazsın!

Özellikler(değerler) ikame edilemez derken edilmemeli anlamında yoksa eden eder. Ben vazgeçen(istediği yoksa almayan) tiptenim. İlla da istediğim olacak diyenler de var. Benim bu kadar gücüm yok ama istemediğimi de almam, o kadar düşmedim yani. Ve razı olanlar… Değerlerine değer verenler değerlidir.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..