Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ekim '17

 
Kategori
Eğitim
 

Değerler Nasıl Öğretilir

Değerler Nasıl Öğretilir
 

Değerler bizim geleceğimizdir...


DEĞERLER EĞİTİMİ ÜZERİNE…

Tüm dünya ülkelerinde eğitim öğretim faaliyetlerinin temel amacı, kişinin hem  kendisine, hem devletine hem de dünyaya  faydalı birey, yurttaş ve iyi bir insan olarak donanımını sağlamaktır. Genel hedeflere bakıldığında beklenilen ve istenilen ortak amaçlar aslında aynıdır. Bizde de 1739 Sayılı Temel Kanunda Eğitimimizin Genel Amacı; Bireylerin beden, zihin, ahlak, ruh ve duygu bakımlarından dengeli ve sağlıklı şekilde gelişmiş bir kişiliğe ve karaktere, hür ve bilimsel düşünme gücüne, geniş bir dünya görüşüne sahip, insan haklarına saygılı, kişilik ve teşebbüslere değer veren, topluma karşı sorumluluk duyan; yapıcı, yaratıcı ve verimli kişiler olarak yetiştirmek hedeflenmektedir.

Bu genel amaca bakıldığında tam donanımlı bireyler yetiştirmek istenirken yıllardır ne yazık ki zihin gelişimi ve buna yönelik akademik çalışmalar ağırlıklı olarak programlanmış “ahlak-ruh ve duygu bakımından” ifadesinden itibaren, diğer hedefler hep ötelenmiştir. Bunun doğal sonucu olarak akademik gelişiminde başarılı bireyler yetiştirsek te bireysel ve toplumsal değerlere yönelik kazanımların yeterli düzeyde sağlanamadığı her geçen gün daha da acı tecrübelerle farkedilmektedir. Oysaki insan gelişiminde, yaşamsal becerilerin kazanılması, kendine yönelik olumlu tutum ve davranışlar edinilmesi, topluma yönelik sorumluluk ve değer yargılarının yerleşmesi de akademik gelişimden çok daha önemli noktalardır.

Toplumsal anlamda değer dediğimizde iyi olan- doğru olan toplum tarafından ortak onaylanan ve genelleştirilmesi beklenilen davranışların tümü karşımıza çıkar. Değerlerin edinimi hiç kuşkusuz önce ailede başlar, okulda desteklenir ve yine toplum tarafından pekiştirilir. Ailede başlayan değerlere yönelik kazanımlar okul tarafından desteklenmez ve özelliklede toplumda karşılığını bulmazsa burada karmaşaya neden olur. Erken çocukluk döneminde değerlerin kazandırılması çok önemlidir. Birey, ileriki dönemlerde; kişiliğini, yaşama bakış açısını, davranışlarının yönünü belirleyecek temelleri çok erken yaşlarda atar.  Bundan dolayı sistematik biçimde hem ailede hem okulda, hemde sosyal çevrede bu konunun tekrar tekrar sorgulanması gerekir.  Bireyin değerlerin farkına vararak benimsemesi ve kişiliğine mâl ederek davranışa dönüştürmesi başlı başına günümüzün en temel eğitim sorunu olmalıdır.  Özellikle de toplum bilincinin, biz bilincinin kazanımı, insanı değerlerin aktarımı, empati ve duygu gelişimi adına çok çok önemlidir. Değerler eğitiminin amacı, çocuğun doğuştan varolan duygu durumuna hitap ederek en iyi tarafı ortaya çıkarmak; iç öznesini harekete geçirerek gelişmesini sağlamaktır. Bu sayede ; bireyi içsel donatarak  iyi bir insan modeli oluştururken, toplumuda her türlü kötülükten ve suçtanda korumak çok daha kolaylaşır. Değerler akla, kalbe ve iradeye hakim oldukça toplumda sevgi, güven ve huzur da artar. Bu sayede  sosyal hayat daha kolay düzenlenir,  bireyler arası bağlılık artar, insani ve toplumsal mükemmelliğe doğru ivme kazanılır. Değerlerin öğretimi insanı biraz daha insanlaştırma çabası, kişilik oluşturma sürecinin kontrolüdür.              

 

Tüm değerler öğrenilebilen olgulardır. Mesele bunun ciddiyetle kazandırılma kararlığıdır. Son dönemlerde özellikle değerler eğitimine ilişkin içerik çalışmaları yapılsa da ve okullarda çeşitli etkinliklere yer verilse de bu boşluk tamamlanmamıştır. Değerler eğitimi başıboş bırakılabilecek bir konu değildir. Herkes için geçerli pozitif değerleri barındıran ve bu amaçları kazanım haline getiren bir yapı benimsenmelidir. Değerler toplumun ortak kazanımlarıdır.

Ò  Çocuk doğduğu andan itibaren aileyle başlayan değerlerin öğretimi, okul yaşamıyla birlikte belli bir program dahilinde yürütülmelidir.  Bu konuda yaşa göre, sınıf bazında kazanımlar belirlenerek ilk-orta ve lise düzeyinde etkinlik planlamalarına gidilmeli, çocukların duygusal gelişimleri üzerine yoğunlaşılmalıdır. Ve bu çalışmaların tamamı aile destekli yürütülmelidir. Ailelerle sık sık biraraya gelinerek okulda yürütülen değerler eğitimine yönelik çalışmalar aktarılmalı, etkinlik örnekleri konusunda bilgilendirilerek evde de pekiştirilecek davranışlar anlatılmalıdır. Bilgisel düzeyde verilen eğitimlerin doğrudan yaşantı içinde içselleştirilerek davranışa dönüştürülmesi ve olumlu davranışların da pekiştirilmesine dayalı çalışmalar kontrollü olarak yürütülmelidir. Ortak bir çalışmanın yürütülmesi değerlerin kazanımı adına çok önemlidir.

Son olarak;

Yeni bir yaklaşımla “karıncayı incitmeyecek insan modeli” üzerinde çalışmalıyız. Hiçbir varlığa zarar vermemeyi kendine ilke edinen bireylerin yetiştirilmesi aslında mümkündür. Sevgi odaklı yaklaşım, tüm varlığa sonsuz sevgi ve kabul bilinciyle, duyguların ön plana alındığı eğitim önceliğimiz olmalıdır. Tüm dünya için daha yaşanılası ve barışçıl evrensel değerlerle kültürel özelliklerimizi birleştirip koruyabilen çocuklar büyütmeliyiz. Toprağına, milletine bağlı, insani değerleri yaşanım merkezine alan, ahlaksal yönden donanımlı “kendini bilen insan” yetiştirilmesi hepimizin ortak temennisidir…

 

Nermin ELMAS

 
Toplam blog
: 55
: 866
Kayıt tarihi
: 19.10.17
 
 

Eskişehir doğumlu.. Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi mezunu.. M.E.B de Rehber Öğretmen.. Md...