Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '10

     
    Kategori
    Efsaneler
     

    Değerlerimize sahip çıkalım

    Değerlerimize sahip çıkalım
     

    Tamamı otlar tarafından kaplanmış, içine dahi girmeye korkulan bir arazide bulunan bir kabristan....


    Konya'nın Çumra ilçesinde, kendi adıyla anılan Dedemoğlu köyünde Yavuz Sultan Selim Hanın dikkatine hasıl olan ve Bir Orduyu bir tencere aşla doyuran bu Evliyanın Kabristanı böyle olmamalıydı.

    Bayramın Son günü Konya ziyaretinden dönerken, Büyüklerimden aldığım bir bilgi üzerine, Konya nın Çumra ilçesinde Dede Molla adında bir evliyanın olduğunu ve musait olduğum taktirde uğrayıp ziyaret etmemi isteyen büyüklerimin telkiniyle, Konya_Adana karayolundan yaklaşık 32 Km içerde Çumra ilçesine ulaştık. İlçeye girdiğimizde Dede Molla hazretleri ile ilgili bir yazı, tabela aradık ancak hiç bir bilgi yoktu.İlçe içerisinde 2-3 tur attıktan sonra yerli halka sorduk ancak malesef bir bilene rastlayamadık. Daha sonra elimizdeki telefonlarla internet üzerinden nerede olabileceği konusunda araştırma yapmaya başladık. Buradan aldığımız sonuçla Dedemoğlu köyünde Kabristanının bulunduğunu öğrenerek yaklaşık Çumra nın 9 Km dışarısında bu köye ulaştık.

    Köye ilk vardığımızda kimseler yoktu. Epeyce soracak birilerini bulmak istememize rağmen Köy hayalet köy gibiydi. Bulamadık... Tam niyetimizi değiştirip uzaktan bir Fatiha okuyup dönelim derken karşımızdan gelen bir aracı fark ettik ve durdurduk. Anladıkki köy sakinlerinden yaşlı bir amcaydı. Sorduk burada Dede Molla kabri varmış, nerede diye. Bize ilk önce siz neyapacaksınız... Hastanızmı var, ağaca bez falanmı bağlayacaksınız diye sorular sordu. Bilinçli bir insan olduğu belliydi...

    Biz kendisine böyle bir batıl inancımızın olmadığını ve yalnızca ziyaret edip, bir Fatiha okuyup gideceğimizi söyledik. Düşün arkama dedi. ve bizi Kabristana 1 km Mesafe kalana kadar götürdü. Sevindik ve Teşekkur ederek Kabristana doğru yöneldik. Ancak asıl hüznü orada yaşadık malesef.

    Koca Yavuz Sultan Selim ve Ordusunu bir tencere yemekle doyuran, Mısır seferinde Hanın yanı başında olan Bu Allah'ın sevgili Kulu, burada o şartlar içinde yatmamalıydı.

    Kabristanın içini yabani otlar talan etmiş, içerisine girmeye dahi korktuğumuz (yılan vs..) bir kabristan.. 20 tane daha içerde mezar taşı (osmanlı döneminden kalma gibi) bulunan , yerli halkın dahi unuttuğu Molla Dede nin hak ettiği görünüm bu olmamalı diye düşünerek, Konya Valiliği, Çumra Kaymakamlığı ve Dedemoğlu Muhtarlığını göreve davet etmek ve Geçmişimize sahip çıkmaya davet etmek istiyorum.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1133
    Kayıt tarihi
    : 22.11.10
     
     

    1967 Gaziantep doğumluyum. Aile şirketimizde yöneticilik yapıyorum. 3 çocuk sahibi mutlu bir aile ba..