Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '13

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Değirmen Boğazı'na yeni vizyon

Değirmen Boğazı'na yeni vizyon
 

Değirmen Boğazı Balıkesir’in ve Balıkesirlilerin yeteri kadar  faydalanamadığı zenginliklerinden birisidir.

Bursa-Balıkesir yolunun her iki tarafından son derece büyük bir alan yapılan ağaçlandırma çalışmaları ile doğal bir zenginlik haline dönüşmüştür. Önümüzdeki yıllarda gerekli tedbirler alınır ve gerekli özen gösterilirse paha biçilmez değerde bir alan oluşacağı açıktır.

Bunun için ağaçlandırma çalışmaları devam etmeli, mevcut ağaçlar bakımları yapılarak gelişmeleri sağlanmalı ve  Değirmen Boğazı’nı besleyen su yataklarının temizliği sağlanmalıdır. Bu alanda sanayileşmenin olmaması sadece Şamlı yol ayırımı bölgesinde birkaç sanayi kuruluşu olması büyük bir çevre şansı ise de civar köyler, ormanlık alana yaklaşan konutlar ve hayvan barınakları ile belirttiğimiz birkaç sanayi kuruluşu mutlak suretle kontrol altına alınarak arıtma tesisleri inşa edilmeli ve önce bu alanı besleyen su kaynaklarının temizliği mutlaka sağlanmalıdır.

Bu alan büyük bir doğa zenginliği olmakla birlikte sadece balta girmemiş ağaçlardan oluşan bir alan olmamalıdır.

Balıkesirliler bu büyük ve zengin bölgenin çok küçük bir alanından faydalanmaktadır. Bu yüzden Değirmen Boğazı denilince Bursa yolunun kenarında küçük su birikintisi, bir köprü, mangal yerleri ve piknik masalarının bulunduğu küçük alandan ibaret bir yer bilinmektedir.

Oysa bilinen yer var olan yerin yüzde birlik bölümünü bile kapsamamaktadır.

Doğal alanlara en büyük zarar veren unsur bilinçsiz insan unsuru olduğunun bilincindeyim. Ancak bu  gerçek zenginliğinizi yasaklamakla koruma kolaycılığını gerektirmez.

Kaldı ki mevcut kentlilerimize açık alan da günümüz için iptidai ve basit bir alan olarak kalmıştır. Mangal dumanı ve kokusuna boğulan bir Değirmen Boğazı hiç de hoş bir görüntü değildir.

Amatörce spor yapanlar burada yürüyüş yapmaları  ile birlikte profesyonel spor kulüpleri ve tabi ki Balıkesirspor antrenmanlarını  mangal masalarının arasında yapmak zorunda kalmaktadır.

Sırf bu alan bile yeni, çağdaş bir vizyonun eseri olan proje ile çok daha kullanışlı, çok daha kişiye hitap eden, daha kaliteli zaman geçirilmeyi sağlayacak bir yapıya büründürülebilinir.

Balıkesir’in önümüzdeki dönemde bir Büyükşehir olması vizyon sahibi yöneticilerden oluştuğu takdirde büyük bir fırsattır.

Artık büyük düşünmeyi öğrenmeliyiz.

Türkiye’de bile nadir bulunan bir alanın küçücük bir bölümünde hafta sonu mangal yapmayı yeterli görmek bir Büyükşehir’e yakışmaz.

Bu bölgeye komşu alanlarda önümüzdeki günlerde çevre yol yapımları ve Balıkesir tarafına doğru konut ve başkaca yapılar ile görünüm değişecektir. Burada insan geçiş ve yaşam açısından nüfus fazlalığı oluşacaktır.

Şimdiden bölgeyi geleceğe hazırlamamız gerekir.

Değirmen Boğazı sadece Balıkesirlilerin kaliteli vakit geçirecekleri bir alana dönüştürmenin ötesinde iç ve dış turizme açabilmenin yolunu bulmalıyız.

Yıllardır Balıkesir’in gündemine gelen ve bir yer bulunamayan “Beş yıldızlı Otel” ihtiyacı için Değirmen Boğazı  mevkii bizce doğru yerdir.

Burada içinde beş yıldızlı oteli, futboldan başlayıp diğer spor dallarının kullanabileceği antrenman sahaları, amatör sporcular ve vatandaşlar için yürüyüş parkurları, amatör kulüplerimiz ve okul sporları için hizmet binaları ve çalışma binaları, lunaparkı, hayvanat bahçesi, dinlenme alanları, alışveriş yapılabilecek bölümleri ile komple bir yaşam ve aktivite merkezi yapılabilir.

Halen kullanıma açık olan bölge rehabilite edilmeli, bölgeye adına veren eski Değirmenlerden örnekler yapılmalı, daha temiz ve büyük su birikim alanı oluşturulmalı, çeşitli ve nezih işletmeler ile bu alan herkes için cazip bir hale dönüştürülmelidir.     

 
Toplam blog
: 178
: 1496
Kayıt tarihi
: 01.10.07
 
 

Balıkesir doğumlu.1990 İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mezunu. Balıkesirspor Kulüp Yöneticili..