Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '06

 
Kategori
Restoranlar
Okunma Sayısı
1442
 

Değirmen'de geleneksel aile yemeği...

Değirmen'de geleneksel aile yemeği...
 

Dedeme ve Anneanneme...

Torunları büyüyüp de yurdun dört bir yanına dağılınca, onları birarada görme fırsatını sadece uzun bayram tatilleri ve yaz tatillerinde elde eden sevgili anneannem ve dedem, aile içerisinde "geleneksel aile yemeği " adı altında bir buluşma başlattılar.Kızları ve damatları sürekli yanlarında olduklarından, bu yemek işini tüm torunlarının birlikte olduğu zamana denk getirmeye de ayrıca özen gösterdiler.Kışa denk gelen tatillerde anneannemin şefliğinde, tüm kızlar mutfağa giriyor, anneanne mutfağının tadına doyum olmayan tatlarını bizlerle buluşturuyorlar.Yaz aylarında ise, tembellik edip bu işi profesyonellere bırakıyorlar.Bu yaz da gelenek bozulmadı, torun zincirinin son halkası da yazlığa teşrif edince, hemen planlar yapıldı, rezervasyonlar yaptırıldı.(Malum 18 kişiyiz!)Bütün aile bir cumartesi akşamı toplandı, süslendi püslendi ve her sene olduğu gibi Değirmen'e gitmek üzere yola çıktı.

Değirmen Restaurant; Kuşadası ve çevresinde oturanların ya da bu bölgede yazlığı olanların ismine aşina oldukları bir mekan.Kış aylarında görkemli konağın içindeki şöminenin ısıttığı sıcacık salonunda, yaz aylarında ise geniş avlusunda Ege Mutfağı'nın tüm lezzetlerini misafirlerine sunuyor.Restaurant olmanın yanısıra bir yaşam mekanı Değirmen.Geniş bahçenin orta yerinde bir göleti ve bu göletin ortasında da asma bir köprüsü var.Asma köprüden geçerken göletteki ördeklerle, bahçede ilerlerken ise sakız koyunları, tiftik keçileri, papağanlar, keklik ve bıldırcınlarla barınaklarında karşılaşma şansınız var. Hatta binicilik eğitiminiz varsa atlarla arazi turu yapabilir ya da tecrübeli eğitmenler eşliğinde bu deneyimden yararlanabilirsiniz.Bu tatlı yorgunluk üzerine Değirmen'in Çayevinden demlenmiş bir bardak çay içebilir, sıcacık gözlemesinin de tadına bakabilirsiniz.Ayrıca Değirmen Bakkal'a uğrayıp, naturel sızma zeytinyağından, taş fırında pişen ekmeğinden, ekolojik sebze ve meyvelerinden satınalabilirsiniz.

Biz bu aktiviteleri daha önce gerçekleştirmiş bir güruh olarak, tam akşam yemeği saatinde Değirmen Restaurant'taki yerlerimizi aldık.Geniş avluda ilerlerken en uzun masanın bize ayrılmış olduğunu anlamamız çok geç olmadı.Anneannem ve dedem masanın en başında yer alırken, yaş sırasıyla kızlar ve damatlar son olarak ta torunlar masadaki yerlerini aldılar.Tek evli torunun henüz 3 aylık minik bebeği Ceren ise konforlu bebek arabasından gelişmeleri izlemekte ve tüm masaya gülücük gönderme hazırlığı yapmaktaydı.Ekmek sepetinin içindeki sıcacık bazlamanın ve (her ne kadar gözleme dense de asıl adı sac böreğidir) sac böreğinin kokusunu alan aile bireyleri, siparişleri vermeden bu nefis hamur işlerinin tadına bakmaya başlamıştı bile.Gelen meze tepsisinden Ege'nin meşhur börülce salatası başta olmak üzere (deniz börülcesi olmayan), şak şuka, közlenmiş kırmızı biber ve patlıcan, yoğurtlu ezme, acılı ezme, ceviz-peynir ve fava gibi tatları tabağımıza alırken, ara sıcak olarak ta meşhur keşkeğimizin* siparişini vermeyi de unutmadık.Keyifli sohbetler, şakalaşmalarla gece devam ederken ana yemek olarak masadaki genel eğilim tandır,külbastı ve Vali Kebabı'ndan yana oldu.Tatlı olarak alınan sakızlı dondurma ile yemek faslı kapanırken, Ceren bebek te ana gıdası olan hazır mamasını çoktan yemiş, açık havada uykusuna dalmıştı.Bu keyifli yemeğin üzerine içilen Türk kahveleri esnasında , seneye katılımcı sayılarının artması dilekleri torunların masasına da ulaştı!!!

Atılan şen kahkalar, çekilen fotoğraflar yan masaların da ilgisini çekmiş olacak ki, ailenin 3.numaralı en komik teyzesi durumu kendi üslubu ile anlatmaya çalıştı ve herkesi bir kere daha kahkaya boğdu.Gecenin sonunda anneanne ve dedenin yüzlerinde tüm evlatlarıyla birarada olmanın, bir buluşmaya daha evsahipliği yapmanın mutluluğu okunuyordu.Önümüzdeki yaz, yine bir ılık Ege akşamında, Değirmen Restaurant'ta "Geleneksel Aile Yemeğinde Buluşma" ise tüm aile bireylerinin sessiz ama ortak dileğiydi ...

*Keşkek; iyice dövülmüş buğdayın etle birlikte uzun süre kaynatılmasıyla yapılan, üzerine kızgın tereyağı dökülüp, pul biber serpilerek servis edilen yemek.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Birkaç sefer gittim, adeta bir şehir, bir kültür park gitmeyenler muhakkak görsün derim, paylaşımınız için teşekkürler.

sedataydın 
 26.05.2007 0:11
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 20
Toplam yorum
: 13
Toplam mesaj
: 2
Ort. okunma sayısı
: 1626
Kayıt tarihi
: 18.04.06
 
 

Sahneyle ilk tanışması henüz bir ana okul öğrencisiyken okuldaki yerli malı haftası kutlamaları için..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster