Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '13

 
Kategori
Futbol
 

Değişen ve dönüşen Fenerbahçe

Uzatma dakikalarında gelen penaltı golü ile Fenerbahçe Salzburg deplasmanından avantajlı bir skorla dönmeyi başardı. 

 

Fenerbahçe' ye Avrupa' da kötü oynasa da kazanma alışkanlığını kazandıran futbol adamları Zico ve Aykut Kocaman' a tekrar teşekkür ediyoruz. Zira sahada iyi görüntü veren bir Fenerbahçe yoktu. Peki Fenerbahçe neden böyle dağınık bir futbol sergiledi?

 

Bunun en büyük sebebi dönüşüm. Fenerbahçe futbol takımı kabuk değiştiriyor. Salzburg Fenerbahçe maçını sonuna kadar ve dikkatle izleyenler görecektir ki, Fenerbahçe' li futbolcular en çok baskı yedikleri anda bile topla kat etmeye ya da ileri doğru oynamaya çalıştılar. En çok pres yedikleri anlarda bile yan ve geri pasa gitmediler. Birbirleri ile uyumları ve saha içi taktik disiplinleri kötü olduğundan, iyi futbol sergileyemediler. Ancak sinyaller gayet iyi. Nasıl mı?

 

Öncelikle Fenerbahçe rakibinden çekinmedi. Kendi sahasına kapandığı anlarda bile panik yapmadı. Kalesinde net pozisyonlar gördüğü anlarda dahi sahada endişe yoktu. Biz takım adına tribünlerde ve ekran başında yeterince endişe taşırken, takım sahada özgüven ile oynadı. Başarılı olamasa bile tüm takım topu aldığında ileri oynama düşüncesine sahipti. Elbette topla kat edilirken veya ileri pas yaparken çok top kaybı yaşandı ama asla geri adım atılmadı. Maç sonuna kadar geri ve yan pas değil, ileri doğru çıkma düşüncesi hakimdi. Bu düşünce meyvesini de uzatma dakikasındaki penaltı ile verdi. 

 

Yanal' ın sistemi Kocaman' ın sisteminden bir hayli farklı. Topu ayakta tutmak ve uygun zamanı kollamak değil, topu her ne pahasına olursa olsun hızlı bir şekilde rakip sahaya ve 3. bölgeye taşımak hedefleniyor. Bu nedenle aşırı top kaybı yapılıyor, ancak bu top kayıpları da öngörülerek, Emre, Meireles ve Mehmet Topal' ın kesici özelliklerinden faydalanılıyor. Dün Emre ve Meireles biraz formda olsalar, farklı bir Fenerbahçe izleyebilirdik. Yanal ve Kocaman' ın sistemleri çok farklı olduğundan, takımın yeni sisteme alışması için biraz daha zamana ihtiyaç var. Birkaç hafta içinde herkese çok keyif verecek bir Fenerbahçe geliyor. Aykut Kocaman' a 3 yıl sahip çıkan taraftarın, Ersun Yanal' a en azından bir 10 hafta sahip çıkması ve eleştirileri bu radikal dönüşümü göz ardı etmeksizin yapması gerekiyor. 

 

Maçta Meireles, Kadlec ve Emre sahanın en kötüleriydi. Alves, Mehmet Topal, Webo ve Kuyt iyi mücadele ettiler. Mehmet Topal sahanın her yerine basarak inanılmaz bir performans gösterdi. İyi toplar çaldı. Orta sahadaki tüm mücadelelerin içinde vardı. Rakibin uzun toplarını havadan karşıladı. Ersun Yanal sisteminin en kritik adamı olacağı yönünde sinyaller verdi. Meireles Fenerbahçe' ye geldiği günden beri maalesef kayıp. Adeta futbol becerilerini yitirmiş gibi. O Meireles' in bu Meireles olduğuna inanmakta güçlük çekiyorum. Dün de takımın Kadlec ile beraber en fazla pas hatası yapan ve top kaybeden adamıydı. Bence, geçen sezonki etkisiz Meireles' i bu sezon da izleyeceğiz. Zaten bir kaç maç üst üste oynadığı da görülmüş değil. Ya kart cezası alıyor, ya hakeme saldırıyor, ya da sakatlanıyor. İnanmayan istatistiklere baksın. 

 

Fenerbahçe' de Yanal'ın yeni sisteminin iyi uygulanmasında Alper ve Salih' in özel önemi olduğunu düşünüyorum. Özellikle Salih, saha görüşü, sakinliği, pas trafiğini iyi yönetmesi ile Yanal sisteminin oturmasında önemli rol oynayacaktır. Bruno Alves' in Fenerbahçe' nin tüm kimyasını değiştirdiğini de herkes görüyor. Hem savunmada inanılmaz dikkatli, hem de takımın hücuma çıkması noktası topları çok olumlu kullanıyor. Aykut Kocaman ve Fenerbahçe yönetimini son 3 sezondur bu sebeple eleştiriyoruz. Bekir, Serdar, Yobo, Egemen gibi ortalama düzeyde, tandem konusunda sıkıntılı stoperler ile önemli sezonlar geçirildi. Eski yazılarımda hep bunu vurgulamıştım. Fenerbahçe' nin 2 iyi stopere ihtiyacı var demiştim. Görülüyor ki tek bir iyi stoper bile fark yaratıyor. Şimdi Alves' in yanında Alves ayarında bir ikinci stoper düşünün. Sadece düşünmesi bile müthiş keyifli. 

 

Son olarak Emenike ve Cardozo olayına değinmek istiyorum. Bana, sizce hangisi şeklinde sorular soruyorlar? Bence ikisi de. Burası Fenerbahçe ise, büyük düşünmek lazım. Sow 'un ağırlıklı olarak 4-2-3-1 ya da 4-3-3' te sol tarafta değerlendirileceği düşünüldüğünde, forvet hattında neden 3 tane iyi futbolcu (Webo, Cardozo, Emenike) olmasın? Yobo, Krasic ve Cristian (Salzburg' a karşı iyi oynamış olmasına rağmen asla istikrarlı değil) gönderilerek bu ikisi alınabilir ve stopere de yerli bir takviye yapılabilir. Cardozo ve Emenike birlikte alınır ise hem psikolojik bir avantaj sağlanır, hem de saha içinde müthiş etkili bir forvet hattı oluşturulmuş olur.

 

Fenerbahçe iyiye gidiyor. Bence turu da geçecektir. 

 
Toplam blog
: 575
: 567
Kayıt tarihi
: 10.05.07
 
 

İlgi alanları ekonomi, para politikası, siyaset, edebiyat, futbol, Türk ve Ortadoğu Tarihi, AB ve..