Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Değişim yolunda 1. adım

Değişim yolunda 1. adım
 

Mutsuz bir hayat yaşıyorsanız, bu sizin tercihinizdir. Alışkanlıkların ve bakış açılarının değişimi mümkün mü? Evet, değişim ile mümkün...

Evet… Kendisinin verdiği karar ile kişinin bakış açılarını değiştirmesi mümkün… Önemli olan; kişinin bu değişimi yaşaması gerektiğinin farkına varması ve bu değişimi “sadece kendi” kararları ile gerçekten istemesi…

Değişim yolunda 1. adım...

Farkına varmak, istemek ve karar vermek

Kişisel farkındalık ile başlar değişim yolculuğu... Yaşanan tecrübeler sonrasında kişi eğer yaşadığı bazı tecrübelerde kendi bakış açılarının ya da davranışlarının negatif etkiler doğurduğunu fark ediyorsa ve bu anlamda kendisinde bazı değişimler yapması gereğini hissediyorsa uyguladığı stratejilerdeki davranış ve düşünce modellerini esnetebilmesi ve değiştirebilmesi mümkün…

İnsan yedisinde ne ise yetmişinde de odur denir ama bu fazla ön yargılı bir yaklaşım… Herkes hata yapabilir, herkes yanlış davranış modellerinde bulunabilir ama bu demek değildir ki bütün hayatı boyunca böyle kalmalı, ya da kalabilir.

Kişi, yanlış izlediği stratejilerle hem kendine hem de etrafına zarar verdiğinin farkındalığına vardığında ve bu durumdan memnuniyetsizlik yaşıyor ve yaşatıyorsa: kendisi bu akışa dur diyebilir. Mevcut davranış modelleri ya da bakış açıları pozitif sonuçlar vermiyor ise değişim gereği ortaya çıkabilir.

Seçimler ve fırsatlar

Seçimler ve fırsatlar; hayatın ne yönde gideceğini etkiliyor. Kişinin verdiği kararlar kendi hayatının akışını belirleyebiliyor. Kişi isterse kendi hayatını yönetebilir.

Zamanın çok hızlı aktığı, sürekli değişen bir dünyada yaşıyoruz. Hayat ritmini dengede tutabilmek için bu değişimlerden her insan bir şekilde nasibini alabiliyor.

Öyle bir olay yaşanır ya da öyle bir dönem geçirilir ki; bu süreç içerisinde insan eğer kendi isterse bu süreçler neticesinde bir anda değişim kararı alabilir. Çünkü mevcut tarzın hayatının kalitesini düşürdüğünü ya da istediği gibi bir hayat kalitesini yakalatamadığının farkına varabilir. Bu hayat kalitesini dengelemesinde ise mutlaka ki kişinin kendi payı da vardır.

Değişime yatkın, açık ve istekli olmak; değişimi başlatacak ve geliştirecek iki önemli etken…

Her insanın farklı kişilik yapıları vardır. Kimisi öğrenmeye ve değişime daha açıktır, kimisi ise daha kapalıdır. Kimisi değişime heves duyar, kimisi ise ürkerek yaklaşır, değişime karşı direnç gösterir. Karakter yapısı değişmeyebilir ama davranış yapıları ve bakış açıları değiştirilebilir. Bu tamamen kişinin iç görüsü ile ilgili bir değişimdir.

Çoğunlukla insan yaşadığı alan ya da alıştığı davranış modellerinden çıkmanın hayat konforunu bozacağını düşünebilir. Bu durum değişim konusunda aslında kişinin kendine koyduğu bir engeldir.

Halbuki mevcut durumu belki de çok da istediği gibi değildir; ya da çevresindeki insanlar belki de onun bu durumundan hoşnut değildir.

Her koşulda burada tamamen kişinin kendi iç dünyasına inerek, objektif olarak kendisini analiz etmesi, kişinin öncelikle kendiyle bağlantı kurabilmesi ve davranış seçimlerinin sonuçlarından ne kadar memnuniyet ya da memnuniyetsizlik duyduğu; değişim ihtiyacını getirebilir.

2. bölüm ile devam edecek.

Yeşim Buyurgan

Kişisel Gelişim Uzmanı, Eğitmen

Yazılar telif hakları gereği yazar ismi ya da link belirtilmeden kopyalanamaz.

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..