Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Nisan '07

 
Kategori
Anılar
 

Değişim

Değişim
 

Geçmişten beri sıkça söylediğimiz biz söz vardır. Değişmeyen tek şey değişimdir. Doğru ve anlamlı bir cümledir bu. Değişimin bizlerdeki kadar hızlı ve neredeyse evrimsel boyutla olacağını düşünseler kesin söylemezlerdi bu cümleyi.

Düşünüyorum da nereden başlasam. Yazılacak o kadar çok şey var ki. Konuyu daha iyi hissetmek için belleğimi geçmişe doğru yolculuğa zorluyorum.

ocukluğum ihtilal döneminin ertesi. Sıkıyönetimin izlerini yavaş, yavaş terk ettiği yıllar. Eğer mahallenizde siyah beyaz televizyon var ise önemli bir mahalle idiniz. Bırakın kendi mahallenizi, diğer mahallelerden bile televizyon izlemek için size misafirliğe gelirlerdi. Gelsin çaylar, gitsin kekler. Bundan yirmi-yirmi beş yıl öncesinden bahsediyorum. O zamanla bu zamanı kıyaslayacak olursak "evrim" kelimesi bile tanımlamaya eksik kalır. Zira şuan evinde tek televizyon olanların sayısı yok denecek kadar az. Bir tane oturma odasına, bir tane yatak odasına, bir tane mutfağa ya da salona. Ya telefon oda farklı sayılmaz. Bir zamanlar yarı otomatik santrallerle görüşmek istediğimiz numarayı santraldeki amcaya rica minnet söyler bağlaması için bir saat telefonun başında beklerdik. Ya şimdi? Cep telefonlarının içinde kaybolup gidiyor bekleme heyecanlarımız.

Evet, sadece biz değil, bütün dünya çok hızlı değişiyor. Sadece nostalji harmanı yapayım dedim. Bu kısımlar kimseye zarar vermeyecek ve hayatı kolaylaştıracak değişikliklerden sadece birkaçı. Zararı olmakla birlikte doğru kullanımlarda iletişim için faydalı.

Ya zararı olanlar? Biraz da onlardan bahsetmek istiyorum. Hiç farkına varmadan eriyip giden kültürümüz, Ananelerimiz? Bunlara da değişim diyebilir miyiz? Asırlardır bizi millet yapan kültürümüz değil midir? Dinimize, dilimize, ailemize bağlılığımız bizi her zaman başarılı ve payidar kılmıştır. Bizi biz yapan özellikler değil miydi bunlar? Şimdi bırakın ibadet etmeyi dine saygının gericilik olduğu, evet yerine yes dememenin ayıp olduğu bir toplumda yaşıyoruz. İnanın aile yapımızla ilgili bir şeyleri yazmayı düşünmek bile mideme sancılar sokmaya yetiyor. Evet değişiyoruz. Hem de çok hızlı değişiyoruz ama değişimin adı benliğimizden uzaklaşmak. Değişiyoruz ama bunun adı yozlaşmak ve malesef ki at gözlükleri takıp hiçbir şey görmeme konusunda ısrarlıyız çünkü değişiyoruz.

 
Toplam blog
: 46
: 1674
Kayıt tarihi
: 25.04.07
 
 

Şu an özel bir şirkette, grafiker olarak çalışmaktayım, geçmişte hikaye denemeleri ile başladığım ya..