Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Değişimleri alışkanlığa dönüştürün; zayıf kalın!

Çoğumuzun en büyük problemlerinden biri başarılı bir diyet sürecinin ardından verilen fazla kiloları geri almak ve kavuşulan yeni formda bedeni koruyamamak. Bu noktada davranış değişikliği büyük önem taşımakta çünkü diyet sürecinde edinilen yeni uygulamalar yaşam biçimi olarak benimsenmediğinde ve eski alışkanlıklara hızla geri dönüş yapıldığında yo-yo etkisini yaşamamak kaçınılmaz oluyor.

Uzmanlar davranış değişikliği için en az 21 gün gerektiğini bildiriyor.

Heyecanlı Gün 1: Yeni uygulamalara başlamanın verdiği heyecan ve motivasyonu aynı şekilde ikinci güne taşımak da mümkün oluyor.

Tehlike Çanları Gün 3: Evet artık ufaktan sıkılma belirtileri baş gösteriyor. Dördüncü güne düşük motivasyon ve olumsuz duygu durumuyla başlangıç yapma.

Kritik Eşik Gün 4: Yeni davranıştan vazgeçebilme riskinin en yüksek olduğu gündür. Eğer bu günde de motivasyonunuzu yüksek tutmayı ve yeni alışkanlıklarınızı sürdürmeyi başarabilirseniz artık kendinizi iyi hissedebilirsiniz, çünkü yaşam biçiminizi olumlu yönde değiştirmeye başladınız demektir!

 Davranış değişikliği yapma ve yeni alışkanlıkları yaşam biçimi olarak benimseme sürecinde uygulanan yöntemin etkinliği çok önemlidir. Bu süreçte tercih edilen çok düşük kalorili, sizi aç bırakan tek tip beslenme tarzı diyetler başarınızı ve sağlığınızı olumsuz etkileyecektir. Size en uygun sağlığınızı koruyan ve geliştiren doğru ve yeni alışkanlıklar kazanabilmek için mutlaka diyetisyeninizle koordineli bir şekilde bu süreci yönetmelisiniz.

Örneğin genel yapı olarak Akdeniz tipi beslenme hem sağlığınızı geliştirir hem de alışkanlıklarını doğru yönlendirmenizi sağlar. Genel olarak böyle bir diyette; bolca sebze, meyve, tam tahıl ürünleri, somon gibi yağlı balıklar, derisiz tavuk eti ve fındık, badem gibi liften zengin tohumlar ayrıca pişirmede zeytin yağı kullanımı ve kırmızı et tüketiminin azaltılması önerilmektedir.

Davranış değişikliği başarısı sağlamada diğer bir önemli nokta; porsiyon ölçüleridir. Doğru ayarlanmış bir menü sizi hem doyurur hem de sağlığınızı geliştirir. İlk adım olarak tabak ölçülerinizi azaltın ve tabağınıza ilk olarak salata koymakla başlayın ve yaklaşık yarısını salatayla doldurun. Ardından sebzeler, süt-yoğurt ürünleri ve et türevleri ile zenginleştirin. Yanında rafine edilmemiş un ile yapılan bir ekmek ürünü ile menünüzü tamamlayabilirsiniz. Afiyet olsun!

En önemli yeni alışkanlığımız tabiî ki SPOR! Haftada en az 3 kere yaklaşık 1saatlik bir fiziksel aktivitenin kan yağları, hormonal denge, kilo kontrolü ve ruhsal sağlık açısından önemli etkileri olduğu gerçeğini unutmayın.

 

 

 
Toplam blog
: 13
: 11158
Kayıt tarihi
: 07.03.12
 
 

Diyetisyen İrem Kaya Cebioğlu, orta ve lise öğretimini Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2006 ..