Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '16

 
Kategori
Deneme
 

Değiştiremediğin olumsuzluğun acısını diğer durumlarını iyileştirerek azaltabilirsin

Değiştiremediğin olumsuzluğun acısını diğer durumlarını iyileştirerek azaltabilirsin
 

Kansersin öleceksin; çok sevdiğin arabayı alsan üzüntün azalır mı? Kafayı arabaya takarsın, kanseri unutursun diyeceğim ama böyle şeyleri akıldan çıkarmak kolay olmaz herhalde. Yine de işe yarayacağı açık.

Acıyı perdelemeliyiz, yokmuş/yaşanmamış gibi yapmalıyız. Ama var. Olsun. Olmuş artık. Düşünmenin faydası yok. Çocuğu ölen birinin onun için üzülmesi vefa yerine geçer mi? Durum değişmeyecekse kendimizi düşünmeliyiz.

Ben denedim, düşünmeden yaşamak mümkün; olayları kafanızdan atabiliyorsunuz, gözünüzden atmak şartıyla tabi. Her gün onunla ilgili/acıyı hatırlatacak şey görürseniz olmaz yani.

Bir şeyi aklınızdan silmenin yolu yerine başka bir şeyi koymaktır. “Düşünme, üzülme” lafları boş; aklınızdayken ne yapsanız düşünürsünüz. Aklınızdan silmeniz için de gözünüzün önünden kaldırmanız gerekir. Gözünüz de boş kalmayacak, aksi halde onu arar. O halde gözünüzün önüne başka bir şey koyacaksınız. Ne koyalım? Size o acıyı unutturacak bir şey. En çok sevdiğiniz, ilgilendiğiniz tutkusu olduğunuz bir şey. Benim gibi uçak korkusu olan sapık bir tanıdığım uçakta cinsel fantezi kurarak uçak korkusunu yendiğini söylemişti.

Büyük travmalarda kendini ve hayatını değiştirmen gerekebilir. Tek yardımcın zaman olacak. Zaman geçtikçe acının etkisi azalır. Olay giderek normal hale gelir. Mekân değişikliği de etkili. Acı seninle gider ama acının yaşandığı her şey geldiğin yerde kalır. İnsanlardan yardım umma, onlar sadece akıl verir “Düşünme, üzülme” Bunu nasıl yapacağını söylemezler.

Konuyu dağıttık, “unutma” ya daldık; konumuz “ikame” ydi hâlbuki… Bir şeyin yerine başka bir şey koymadıkça ondan kurtulamazsınız. Unutmaya çalışarak olmaz bu. Ben mesela maç hastasıyım. Maç sırasında her şeyi unuturum. Sonra ne olacak? Olsun, iki saat iki saattir. Belki bu iki saat içinde acıya dayanamayarak intihar edecektin!

Abartıp ekstrem örnekler veriyoruz ama hayatın başka olumsuzlukları da var. Ama hepsinde aynı yöntem. Başka şeylerle meşgul olmak. Öncelikle sevdiğin şeyler. İnadı sevmem ama burada işe yarar. Bitmiş tükenmiş bir hayatı inadına yeniden kurmak. Her şeyimi kaybettim, neye yarar Kİ. Onurun duruyor, onun için!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..