Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '15

 
Kategori
Bilişim
 

DEHB’liler için Aplikasyon önerileri

DEHB’liler için Aplikasyon önerileri
 

ODAKLANMAYI VE HAFIZAYI KUVVETLENDİREN MOBİL UYGULAMALAR

Çocuklar ellerinde bir nesneyi kavramayı öğrendikleri andan itibaren, akıllı telefon ve tabletlerle tanışıyorlar. Her ne kadar olumsuz yönleri de olsa, kontrollü ve akıllıca kullanıldığında bu cihazların yaşamımıza getirdiği kolaylıklar ve sunduğu imkanlar da yadsınamaz.

Dokunarak, hissederek, bizzat içinde yer alarak yapılabilecek aktivitelerin yerini ayrı tutarak, “additudemag” tarafından derlenen mobil uygulamaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Daha önceki yazılarımda da birçok kez söylediğim gibi, egzersizle, pratik yaparak, üzerinde çalışarak DEHB’nin dezavantajlarını avantaja çevirmek mümkün. İşte bu mobil uygulamalar DEHB’lilerin konsantrasyon, organizasyon, odaklanma, güçlü hafıza gibi konulardaki becerilerinin kuvvetlenmesine yardımcı oluyor.

Bunların dışında uygulamalar yok mu? Tabi ki var? Örneğin yine DEHB’lilere yönelik zaman yönetimi, uyku, sosyal beceriler, sanat aktiviteleri gibi konularda da uygulamalar var. Yani seçenekler sonsuz.

Şarjınız doluysa, uygulamaları indirip hemen evinizin konforunda egzersizlere başlayabilirsiniz. Ya da her neredeyseniz orada!

1-CogniFit Brain Fitness

iOS’ta ücretsiz olarak bulabileceğiniz bu uygulama, önce birkaç küçük soruyla bilişsel becerilerinizi belirliyor, yapacağınız egzersizleri bu seviyeye uygun olarak size özel oluşturuyor. Böylece kendinize uygun alıştırmalar yaparak odaklanma, dikkat ve hafıza üzerinde çalışabiliyorsunuz. Dilerseniz bunu arkadaşlarınızla da oynayabilir, “neuron” kazanabilirsiniz.  

2-Elevate

Yine iOS’ta bulunabilecek olan bu ücretsiz uygulama uzun araştırmalar sonrasında oluşturulmuş. Elevate’nin özelliği düzenli eğitim seansları vererek, gelişimi sağlaması. Size özel bir program sunan, zaman içinde hafıza, hız, algılama gibi konularda seviye artırma hedefi koyan ve bunun için de günlük alıştırmalar veren bir uygulama. 

3-Attention Exercise

DEHB uzmanı Dr. Ned Hallowell’in tavsiyelerine dayanan Attention Exercise (Dikkat Egzersizi) uygulaması, android telefonlarda bulabileceğiniz bir uygulama. Bir takım basit çizim görevlerini tamamlayarak odaklanma ve çoklu görev beceriniz (aynı anda bir kaç görevi yerine getirebilme) konusunda gelişmeniz destekleniyor. Eğer o gün uygulamaya vakit ayırmazsanız, sizi şevke getirmek için alarmlı bir uyarı sistemi de var.  Uygulamanın yaratıcısı günde sadece birkaç dakika ayırmanın bile dikkat süresini artırdığını belirtiyor.

4-Lumosity

Lumosity, nörologlar tarafından bilişsel becerileri geliştirmek için tasarlanmış bir başka iOS uygulaması. Beyninizle ilgili hangi alanda çalışmak istiyorsanız, o konuda size özel programlar ve onlarca oyun çıkarabilen bir uygulama.  Tanıtım metninde şunlar belirtiliyor:

Bilimsel oyunlarla beyninize meydan okuyun

Bilişsel oyunlarla günlük egzersizler yapın

Hafızanızı ve dikkatinizi eğitin

Ne kadar geliştiğinizi görün

Beyninizi eğitmek bir alışkanlığa dönüşsün

5-MindNode

Daha çok görsel hafızası kuvvetli DEHB’lilere yönelik olan MindNode, kafasında birçok harika fikir uçuşan ancak bunları nasıl bir araya getireceğini bilemeyenler için egzersizler sunuyor; “zihin haritaları” oluşturmayı öğretiyor. Oluşturduğunuz yeni fikri hedefinize giderken kullanabilmeniz için diğer fikirlerle nasıl bağlayacağınızı, nasıl düzenleyeceğinizi öğrenmeniz için pratik yapabiliyorsunuz.

6-Brain Training: Focus

Brain Training: Focus (Beyni Eğitme: Odaklanma) isimli bu uygulamada Stroop etkisi (John Ridley Stroop'un 1935 yılında geliştirdiği üç kısımdan oluşan bir bilişsel kontrol testi) üzerine , rengin adı ile rengi eşleştirdiğiniz egzersizler bulunuyor. Bu egzersizlerle örneğin "kırmızı" kelimesi kırmızı renkle değil mavi renkle yazıldığında da yanlışsız ve hızlı bir şekilde renkle ismi eşleştirebilme becerisinin geliştirilmesi hedefleniyor.

7-Eidetic

Eidetic, uzun süreli belleği güçlendirmek için bir uygulama. Uygulamada “aralıklı tekrar” yöntemi ile belirlediğiniz zaman aralığında ezberlemeniz gereken şeyi ezberlemeniz sağlanıyor. Beyni eğiten diğer uygulamalardan farklı olarak Eidetic’te, gerçek hayatınızda ezberlemek zorunda olduğunuz içerikler kullanılmaktadır. Bu yüzden kelime öğrenme, tanım ezberleme, telefon numarası, adres ezberleme gibi konularda sıkıntı yaşayan DEHB’liler rahatlıkla kullanabilirler.

8-Fit Brains Trainer

Fit Brains Trainer’da hafızayı geliştirecek, algı süresini düşürecek, konsantrasyon, problem çözme ve görsel becerileri kuvvetlendirecek 360’ın üzerinde oyun ve eğitici program bulunuyor. Uygulamayı oluşturanlar her gün sadece birkaç dakika ayırmanın bile çok olumlu etkileri olduğunu belirtiyor. Uygulamada hem kendinizdeki gelişimi hem de aynı yaştaki kullanıcılara göre durumunuzu da görebiliyorsunuz.

9-iThoughts

Zihin haritaları oluşturmanıza yardımcı olan bir diğer uygulama da iThoughts. Yine görsel olarak öğrenenler için ideal bir uygulama. Bu sayede kafalarında uçuşan fikirleri akış şemalarına, ya da yol haritalarına dönüştürmeyi öğrenebiliyorlar. En güzel yanı da bu zihin haritalarını oluşturduktan sonra, bilgisayarınıza PowerPoint, Word, veya Excel’e aktarabiliyorsunuz.

10-Brain Yoga

Eğer diğer uygulamalardaki oyunlar, hedefler, zamana karşı telaşeler sizi bunaltıyorsa, Brain Yoga’yı deneyebilirsiniz. Çünkü Brain Yoga meditasyon yaparken, beyninizi hafıza, kelimeler, sayılar, eşleştirme gibi konularda eğitme imkanı sunuyor. Fonda rahatlatıcı bir müzik eşliğinde, DEHB’liler on farklı zorluk seviyesindeki, sekiz çeşit puzzle yapabiliyorlar.

11-CALORIE  COUNT:

Hafızanızı geliştirirken kilolarınıza kilo katmanızı istemem doğrusu… Biliyorsunuz DEHB’liler için egzersiz ve sağlıklı beslenme tüm diğer çalışmalar kadar önemli. Ben de dikkat ve hafıza için uygulamalardan bahsetmek için yola çıkmışken araya bir tane de “kalori hesabı” eklemeden duramadım…

İşte içtiğiniz suyu, yediklerinizi, yaptığınız egzersizleri (buna çocuklarınızla oyun oynamak bile dahil) sıkıca takip etmenize yardımcı olacak bir uygulama. Belki de sizin kullandığınız başka bir uygulama vardır. Ondan memnunsanız buna geçmenize gerek… Ama memnun değilseniz ve yeni bir tane bakınıyorsanız denemekten zarar gelmez.

12-Time Timer for iPad App

O kadar keyifli uygulamalara dalıp, zamanın uçup gitmemesi için bu uygulamayı da deneyebilirsiniz. Uzmanlar hem küçüklere hem de büyüklere öneriyorlar…

The Time Timer uygulaması ekranda zamanı kırmızı bir daire şeklinde gösteriyor. İstediğiniz süreye ayarlayabiliyorsunuz. Zaman ilerledikçe dairedeki kırmızı alan da küçülüyor. Kırmızı tamamen yok olduğunda zamanınız doldu demek. 3 yaşındaki bir çocuğun bile rahatlıkla anlayabileceği bir sistem… 3 yaş dediysem çocuk oyuncağı değil aslında. Hem görünümü çocukça değil hem de yetişkinler için farklı özellikleri var. Süreli bir iş yapmanız gerekirse sizin için zaman tutuyor, siz de kalan zamanı yakından takip edebiliyorsunuz. İşler vaktinde bittiği için bir sonraki işe yeterince vakit kalıyor. Buluşmalara, randevulara, toplantılara zamanında gidiyorsunuz. Zamanınız değerliyse bu ya da başka bir zaman yönetimi uygulaması denemelisiniz…

Daha güçlü hafıza, uzun süreli odaklanma, bir düzene girmiş düşünceler… Gelsin fıstık gibi bir hayat… Geriye ne izler bırakabileceğinizi siz bile hayal edemeyeceksiniz…

 

 
Toplam blog
: 168
: 336
Kayıt tarihi
: 04.05.09
 
 

Elgiz Henden 1968 yılında doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesini 1989 yılında, yük..