Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mart '14

 
Kategori
Felsefe
 

Deizm ve deist ne demektir?

Deizm ve deist ne demektir?
 

Deizm nedir, deist ne demektir? Gibi sorular cevaplanacaktır.

Deizm bir Yaratıcı'nın varlığını kabul eden ancak peygamberliği inkar eden, mutlak doğru bilgiye ulaşmada vahye ihtiyaç duyulmasını reddeden bir felsefi görüştür. Bu görüşte olan kişiye "deist" adı verilir.

Deizm tutarsızdır ve kolaylıkla çürütülebilir. Deizme göre insanın yaratıcısı insanı yaratmış ancak sonra çekilmiş, insanı başıboş bırakmıştır. Deizme göre insanların yaptığı işlere Yaratıcı karışmaz. Deistlerin bu iddiaları hiç kuşkusuz ki yanlıştır ve onların iddiaları rahatlıkla çürütülebilir. 

Deizmi çürüten delillerden birkaçı:

 

1. Allah, insanı başıboş bırakmaz. Allah kainatı yaratan tek ilahtır. İlah her türlü âcizlikten münezzeh olmalıdır. Aciz olan varlık ilah olamaz. Görüyoruz ki; bu dünyada pek çok kul, Allah'a isyan ediyor. Eğer bir ahiret hayatı olmaz ise bu durum Allah'ın izzeti ile çelişirdi. Bir sultan, izzetini korumak için saltanatındaki asileri cezalandırır. Allah, zerrelerden yıldızlara tüm kainatı yaratan ve idare edendir. Sonsuz izzet sahibi olan Allah elbette isyankar kulları cezalandırmaktan aciz değildir. Demek ki; Allah'ın izzetinin bir gereği olarak ahiret hayatı olmak zorundadır. 

"Hiç mümkün müdür ki; Bir saltanat, bâhusus böyle muhteşem bir saltanat, hüsn-ü hizmet eden mutilere mükafatı ve isyan edenlere mücazatı bulunmasın. Burada yok hükmündedir. Demek başka yerde bir mahkeme-i kübra vardır." Sözler (Risale-i Nur)

 

2. Görüyoruz ki; kainatta hikmetli işler vardır. Bir cansız ve şuursuz tohumdan bir koca ağaç çıkması ve o ağaçta yüzlerce tatlı ve vitaminli meyveler oluşması ve o meyvelerin soframıza gelmesi, âciz inekten süt nimeti, âciz arılardan tatlı, şifalı bal nimeti çıkması, şuursuz bulutlar vasıtasıyla ölü toprağın dirilmesi ve canlılara nimetler sunulması, Güneş'in doğuşu ve batışı ve canlılara ısı ve ışığını ulaştırması gösterir ki; kainatta hikmetli işler meydana gelmektedir. Kainatı yoktan var eden sonsuz kudret ve sonsuz hikmet sahibi olan Allah elbette insanı gayesiz, vazifesiz, başıboş, amaçsız bırakmaz. Allah, insana sonsuza kadar yaşama isteği vermiştir. Eğer bir sonsuzluk yurdu olan ahiret yurdu olmasaydı insana verilen bu sonsuzluk arzusunun bir anlamı olmazdı. Demek ki; her şeyi hikmetle yaratan Allah, sonsuzluk yurdunu da yaratır. Demek ki; Kur'ân'ın bahsettiği gibi bir ahiret yurdu vardır.

 

3. Tek doğru bir din olmak zorundadır. İnsan, peygamberliğe muhtaçtır. Bir Güneş gerekir ki; karanlıklar aydınlanabilsin. İnsan aklı sınırlı ve acizdir. İnsan, kainatın yaratılış gayesini bilme noktasında vahye muhtaçtır. Peygamberler Allah'tan mutlak doğru bilgi aldılar ve bu bilgileri insanlara öğrettiler.

İnsanlar fen ilimlerini öğrenmek için okula giderler. Akıl sahibi olan öğrencilerin, ders kitapları vardır ancak o kitaplara rağmen öğrenciler öğretmenlere ihtiyaç duyarlar. Elde mevcut olan kitaplara rağmen bir fen ilminin bir meselesini bile öğrenmek için öğretmenlere ihtiyaç duyulur iken şu derin, karışık kainat kitabının öğreticileri, açıklayıcıları olan peygamberlere ihtiyaç duyulmaz mı?

Bir turistik yere gidildiğinde bize broşür verirler. Ancak o broşürlere rağmen bize o bölgeyi tanıtacak rehberlere ihtiyaç duyarız. Demek ki; kendi aklımız ve elimizdeki broşürler o bölgeyi tam olarak anlamamızda bize yardımcı olamaz. Bir küçük, sırlar içeren turistik bölgenin anlaşılması için bile rehberlere ihtiyaç duyulur iken şu sırlı, karmaşık, derin kainat sarayını bize tanıtacak rehberlere ihtiyaç duyulmaz mı?

Peygamberler olmadan hayatın anlamı, insanın vazifesi, kainatın yaratılış sebepleri anlaşılamaz. Hazreti Adem, Hazreti Nuh, Hazreti İbrahim, Hazreti İsa, Hazreti Musa, Hazreti Muhammed (Sav) ve diğer tüm peygamberler İslam dininin peygamberleridir. Hakikat tektir. 

Bütün peygamberler Allah'ın birliğini ilan etmişler, ahiret hayatının gerekliliğini ispat etmişler, insanları doğruluğa çağırmışlardır. 

İslamiyet'in tek doğru din olduğunu yüzlerce delille ispat eden Risale-i Nur ve diğer binlerce Kur'an tefsirleri Kur'ân'ın Allah kelamı olduğuna delillerdir. 

 
Toplam blog
: 9
: 11378
Kayıt tarihi
: 10.10.13
 
 

İstanbul'da yaşıyorum. Öğretmenim.  ..