Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ocak '07

 
Kategori
Sinema
 

Deja Vu

Deja Vu
 

Kampanya yapmak bilmeyen, yapsa da şartlarından dolayı işe yaramayan şu Turkcell'in benim işime gelen en iyi işi sinemalardaki 'bi bilete bi bedava' kampanyası. Bu sayede arkadaşlarla bilet fiyatını bölüşüp daha ucuza film izleyebiliyoruz.

Diğer şartlarda bu kadar çok film izlemem mümkün değildi zaten. Öğrenci harçlığı malum, e bilet fiyatları da tavanlarda. Neyse ki bu kampanya var. Her ne kadar o günlerde yoğun kalabalığı aşmak güç olsa da sinema aşkı sabır veriyor o bitmez tükenmez kuyrukta.

Sözün kısası bu pazartesi dostumla sinemaya gittik ve DEJA VU'yu izledik. Salona girdiğimizde "beğenir miyiz, sıkılır mıyız, gerilir miyiz" gibi sorularala dolu korkularımız vardı. Ama film başladı ve biz nefesimizi tuttuk öyle kaldık. Çok iyi kurgulanmış bir film ve senaryo çok heyecanlı. Bu tarz filmleri çok izleyen insanlara basit gelebilir aslında. Eminim ağbim izlese "belliydi sonu, çok klişe" gibi laflar ederdi ama film haznesi hiç de zengin olmayan benim için muhteşemdi. En çok da kurguya bayıldım ve çok sevdim filmin sonunu.

Deja Vu hepimizin günlük hayatta yaşadığı "ben bu anı daha önce yaşamıştım" hissinin adı. Filmin ilk yarısında pek de deja vu yaşanmıyor (ya da siz öyle sanıyorsunuz) ve çok anlam veremiyorsunuz ama ikinci yarısında çok etkileniyorsunuz. Her şey hiç yaşanmamış gibi tekrar yaşanıyor ama yaşandığı bilinerek! Biraz karışık değil mi? Yok yok, çok da değil. Çünkü film inandırıcılık oranı yüksek bir bilimkurgu. Amerikalılar tarafından evlerimizin içine kadar izlendiğimiz söylentilerine öyle kapıldık ki oradaki aletlere de hemen inanıp "bak doğruymuş" diyorsunuz.

Film, kasırga sonrası New Orleans'ın toparlanma sürecinde çekilmiş. Bu yüzden New Orleans halkına adanmış. Tony Scott özgün teknikler ve değişik kameralar kullanmış. "Ben farklı kameraları soruşturma yaparken kullanılan çeşitli araçlar gibi görüyorum. Deja Vu'da kullanılan tüm görüntüler, filmin öyküsünün ana bileşenleri olan romantizm, suç, soruşturma ve zaman yolculuğu gibi unsurları ikna edici şekilde yansıtmak için düzenlendi" demiş.

Ayrıca size film yapımcılarının tespit ettiği "Deja Vu" açıklamalarını aktarmak istiyorum;

=) Bazı nörologlar, insan beyninin tek bir detaya - koku, görüntü veya ses-odaklanması durumunda deja vu duygusunun meydana geldiğine inanıyorlar. İnsanın bu detaya gösterdiği aşinalık, kısa bir an için de olsa geçmiş ve bugün kavramlarının karışmasına yol açabiliyor.

=)Bazı psikanalistler ise, deja vu'nun bir tür "istek giderici" olduğuna inanıyorlar. Buna göre insan benliğnin derinliğndeki psikolojik arzular bir süreliğine öne çıkıyor. Genellikle rüyalarda oluşan bu durumun uyanıkken meydana gelmesi halinde deja vu duygusu başlıyor.

=)Reenkarnasyon teorisine inananlar ise; deja vu sırasındaki detaylı bölümlerin önceki yaşamlarla ilgili anıların kanıtları olduğunu savunuyorlar.

=)Kuantum fiziğindeki yeni keşiflerde elde edilen verileri inceleyen bilim adamları da, paralel evrenlerin kazaen kesişmesi sonucunda uzay-zaman ilişkisinin dokusunun kesintiye uğramasıyla beraber deja vu olayının meydana geldiğini söylüyorlar.

Yazımı bitirmeden evvel, filmde Denzel Wahington'a hayran kaldığımızı söylemeden edemeyeceğim. Hem performansı çok iyiydi hem de oynadığı karakter bizi çok etkiledi. Yani bu filmde bomba var, silah var, romantizm var, aşk var, kahramanlık var, kalite espiriler var... Var da var... Ve hepsi biribirine çok iyi yedirilmiş.

Hepinize iyi seyirler...

DEJA VU
Yönetmen: Tony Scott
Senaryo: Bill Marsilii, Terry Rossio
Görüntü Yönetmeni: Paul Cameron
Müzik: Harry Gregson Williams
Oyuncular: Denzel Washington, Paula Patton, Val Kilmer, James Caviezel, Adam Goldberg, Elden Henson, Erika Alexander

Gösterim Tarihi:5 Ocak 2007
Web Adresi:http://dejavu.movies.go.com

 
Toplam blog
: 39
: 2880
Kayıt tarihi
: 29.12.06
 
 

Sinema ve Televizyon bölümünde okuduğumdan sizinle sinema üzerine hasbihal etmeyi düşünüyorum... Si..