Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '07

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Dekolte giyim

Dekolte giyim
 

Bugünde ‘Fransızca yaka ve kol açıklığı’ anlamına gelen dekolte konusunu ele almak istedim. Kendi görüş ve düşüncemi aktarmadan önce ürkiye’den ve dünyadan dekolte sözcüğü geçen bazı haberleri okuyalım.

TÜRKİYE:

1. DOB Genel Müdürlüğü orkestrasındaki kadın sanatçılara "dekolte giymemeleri yönünde uyarı" yapıldığı yönündeki haberlerde adı geçen Orkestra Müdürü Sugüneş, DOB Genel Müdür Meriç Sümen’e istifasını sundu. Arzu Sugüneş’in istifası, Sümen tarafından kabul edildi. Sugüneş’in yerine orkestra müdürlüğüne önümüzdeki günlerde atama yapılması bekleniyor. Sugüneş’in adı, geçtiğimiz günlerde Genel Müdürlük binası içindeki panoya, orkestranın kadın üyelerinin kıyafetlerine dair uyarı astığı, ardından yazıyı kaldırıp sözlü uyarıda bulunduğu yönündeki haberlerle gündeme gelmişti.

2. Kıyafeti dekolte olduğu gerekçesiyle Erzurum Valiliği'nce işten çıkarılan sekreter, girdiği hukuk mücadelesinden galip çıktı. Yargıtay, görevine iade edilen sekretere çalışmadığı süre içinde verilmeyen maaşın da ödenmesini kararlaştırdı.

3. Çekimlerine 12 Mart'ta başlanacak "Dövme" adlı sinema filminin oyuncuları, İstanbul'daki ünlü eğlence mekânı Reina'da toplandı. Filmin yönetmeni ve oyuncuları, pasta keserek kutlama yaptı. Dünyada yapılan ilk dövmenin sırrını çözmeye çalışan gençlerin maceralarını konu alan filmde rol alan oyuncular, kutlamada kıyafetleriyle göz kamaştırdı. Manken Tuğba Özay'ın göğüs dekoltesi dikkat çekerken, Doğa Bekleriz mini eteğiyle ilgi odağı oldu.

4. Zorlu Holding İnsan Kaynakları Koordinasyon Müdürü Arzu Uğur, holding bünyesinde açık ayakkabı, dağınık saç, abartılı makyaj ve çok göz alan renklerde giysilere izin verilmediğini belirtiyor. Uğur, holdingte bu kuralların ciddiyeti ve disiplini sağlamak için gerekli olduğunu belirtiyor.

5. Modacı Bahar Korçan, 'Bırakın insanlar özgür olarak hareket etsinler. Onları dar kalıplara sokarak verim elde edemezsiniz' diyor. Dekoltenin dış görünüşle ilgili olmadığını savunan Korçan, 'Her yeri kapalı olan bir kadın da insanlara çok seksi gelebilir. Dekoltenin sınırı yoktur. Yani bizim bildiğimiz anlamda sadece sırtı, göbeği ya da göğsü açıklık dekolte anlamına gelmiyor. Saç toplayış, fular takış şekli bile dekolte olabilir' 'Bırakın insanlar nasıl hissediyorlarsa öyle giyinsinler’ diyor.

6. Terzi Yıldırım Mayruk'un asistanı Barbaros Şansal ise kıyafetin değil karşıdaki insanın art niyetinin daha önemli bir konu olduğunu söyledi. Dekolteyle müstehcenlik arasında çok ince bir çizginin olduğunu belirten Şansal, 'Küçücük bir dekolteyi müstehcen gösterebilirsiniz. Ya da çok müstehcen olduğunu düşündüğünüz bir kıyafet dekolte sayılmaz. Bunlar çok yakın kavramlar. Bırakın insanlar istedikleri gibi giyinsinler. Zaten aklı başında insanlar abest olacak tarzda giyinmezler' dedi.

7. Yayıncı olarak "Dekolte Yayıncılık" adıyla kuruluş var.

DÜNYA:

1. Cannes film festivalinde gövde gösterisinde bulunan film yıldızları dekolte yarışına girdiler.

2. İtalyan modacı Marella Ferrera, Roma'da düzenlenen 2007 ilkbahar/yaz defilesinde cesur dekolteli tasarımlarıyla, göz doldurdu. Ünlü modacının kadın güzelliğini ön plana çıkaran kreasyonları, izleyenlerden bol alkış aldı.

3. Avustralyalı ünlü şarkıcı Kylie Minogue, göğüs kanserine yakalandıktan sonra bir süre dekolte giymeye ara vermişti. Şimdilerde eski sağlığına kavuşan Minogue, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir defilede giydiği derin göğüs dekolteli kıyafetiyle dikkat çekti. Güzel şarkıcı, neşeli tavırlarıyla Olivier Martinez`le yaşadığı ayrılığı geride bıraktığını kanıtlar gibi.

4. Tasarladığı dişiliği öne çıkaran kadın iç çamaşırlarıyla tanınan Anderas Sarda, Madrid'deki bir moda fuarında kreasyonunu tanıttı. Sarda'nın transparan siyah geceliğinin, bu yetmezmiş gibi iddialı bir dekoltesinin bulunması, izleyenleri hayli şaşırttı.

Haber ve yorumlara bakınca ilk gözüme çarpan nokta dekolte konusuna Türkiye ve dünya farklı pencerelerden baktıkları hemen anlaşılıyor. Sanki fikir ayrılığına düşülmüş gibi duruyor. Ben şimdi bazı sorular soruyorum ve cevaplarını arıyorum.

- Ne yapalım şimdi! Tüm kadınların açık, dar, şeffaf ve kısa giymemeleri için kanun mu çıkartalım?

- Kadınların, bilimsel araştırmalarla desteklenmiş doğuştan vücutlarını sergileme eğilimi mi var?

- Rengarenk ve farklı toplum katmanlarının, farklı giyinme tarzlarını değiştirip: tek tip giysiye mi dönelim?

- özgürlük ve medeni toplum kriterlerinde yer alan kadının giyiminde: farklı modeller, farklı trendler, farklı renkler, farklı zevkler yok mu olsun?

Bu sorulardan sonra esas konum olan dekolte konusuna devam etmek istiyorum. Kadınlar önce kendisine sonra topluma güzel ve hoş görünmek artı beğenilmek için giyinirler. Hangi kadın nasıl giyinir?

-Özgüveni yüksek kadın farklı,

-Varoşlardaki kadın farklı,

-Memur kadın farklı,

-İşçi kadın farklı,

-Sanatçı, fotomodel, manken ve artist kadın farklı,

-Lükse düşkün varlıklı kadın farklı giyinir. Bu açıklamalardan sonra Sonuç olarak: tüm kadınlar söyle giyinir, tüm kadınların giyim tarzları şuna dayanır gibi kesin tanıya varmak mümkün olmadığı görülüyor.

Her kadın bulunduğu çevresi, çalışma ortamı, mali durumu ve aldığı eğitim karşılığı yakışanı bulur ve giyer.

Her kadın yaşadığı çevre ve ortamı paralelinde dekolte giyinir. Kadının dekolte giyinmesi içgüdüsel olup; doğası gereğidir.

Daha açık olmak gerekirse; kim ne kadar dekolte giyiniyor sorusuna kendi izlenimlerimle aktarmaya çalışacağım.

-Şarkıcı, artist, fotomodel, manken, lükse meraklı varlıklı kadınlar arasında yüzdesi yüksek oranda dekolte giyinilir. (hepsi giyer demiyorum)

-Varoşlardaki (fakir) kadın, İşçi kadın ve Memur kadın kesimlerde dekolte giyim daha az rastlanır.

-Özgüveni yüksek, çevresi ve kendisi tarafından güzel bulunan kadın büyük oranda dekolte giyimi tercih edebilir. Bunlar tamamen benim görüşüm ve izlenimimdir. Bu grupların içinde istisnalar çıkabilir.

Sonsöz: İnsanlık tarihinde kadın ve dekolte vardı, bundan sonrada olacaktır. Saygılarımla.

 
Toplam blog
: 689
: 2433
Kayıt tarihi
: 17.01.07
 
 

 2007 yılından beri Milliyet Blog'da yazarım. 2009 yılında 'Normal Ötesi Aşk' ve 'Normal Ötesi Aş..