Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Doktor Betül Şengör

http://blog.milliyet.com.tr/dr.betulsengor

22 Mayıs '15

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Dekoltenize Yaz Bakımı

Dekoltenize Yaz Bakımı
 

Dekolte cilt bakımında en çok ihmal edilen yerlerdendir. Çünkü her gün aynada yüzümüze bakıyoruz ve çoğunlukla da orada gördüklerimize odaklanıyoruz. Ne yazık ki dekolteye baktığımızda iş işten geçmiş bile olabiliyor. İlk yaşlanma belirtileri foto hasara bağlıdır. Kılcal damarların yüzeye çıkması, lekelerin artması, cildin gevşemesi. Tabii cilt rengi açık olanların yani beyaz tenlilerin daha erken yaşadığı bu süreç normal yaşlanma sürecidir. Ancak kendi seyrine bırakılırsa önlem alınmazsa önüne geçemeyeceğimiz bir hıza kavuşabilir. 

Dekolte bölgesinin cildi incedir, ayrıca travmaya da en açık olan yerlerdir. Dekolte bakımında cildin bu özellikleri ön planda tutulmalıdır. Önleyebileceğimiz tek şey; güneş hasarıdır. Her gün dekolte bölgemize – boyun dahil- yüzümüze sürdüğümüz gibi koruyucu krem sürmeliyiz.  

Cildin anti-aginde prensip, kayıpları önlemek ve daha sağlıklı-ışıltılı bir cilde sahip olmaktır. Bu amaçla cilt hücrelerinin rezervlerini korumak, onları doğru yönde uyarmak ve çalışan bu hücrelerin korunmalarını sağlamak gerekir. Gıda takviyeleri, çalışan hücrelerin ihtiyaçlarını karşılamada ilk yapılması gerekenlerdendir. Uyarmak için çeşitli yöntemler vardır. En güvenilir olanları, ışık terapileri, kimyasal peelingler ve vitamin enjeksiyonlarıdır. Öyle ki bu vitamin kokteylleri vitaminlerin ve minerallerin yanı sıra artık büyüme faktörlerini ve kök hücrelerin uyarıcılarını da içermektedir.

Dekolte bölgesinin bakımında önce IPL ile doku renginde homojenlik sağlanabilir. IPL, Intense Pulsed Light isimlerinin baş harflerinden oluşan, isminden anlaşıldığı gibi yoğun bir ışıktır. Öyle ki, lazer kadar etkili ancak yan etkisi lazerden daha az, gerçek bir mucize, tıbbi bir teknoloji, filtrelenmiş olan ışık kristal safir başlık aracılığıyla cilde uygulanır. Damar, leke, fotohasarlı ciltlerde doz ayarları yapılır. 3-4 hafta ara ile 3-4 seans uygulama yapılır. Sonuçta elde edilen, cildin hyaluronik asit seviyesinde artış, yani hücrelerin içinde yaşadığı jöle tabakasında artış, dolayısıyla nem artışı, daha sıkı ve yoğun bir cilttir. Dekolte bölgesinde varsa leke ve damar görünümünde de azalma görülebilir. Ayrıca hücreler uyarıldığı için kollajen ve elastik lif üretimi de sağlanmış olur. Bu özelliği ile IPL, mevcut sorunları gidermenin yanı sıra hücrelere yapılan yatırımsal bir tedavi seçeneği olarak da görülebilir.

IPL uygulamasından 3 gün sonra vitamin enjeksiyonu yapılabilir.

Mezoterapi yöntemi aslında cildin ikinci ve en önemli tabakası olan dermisin tedavisini kasteder. Buraya incecik iğnelerle ve elin ağırlığını da ortadan kaldıran mezoterapi tabancasıyla enjeksiyon yapılmasıdır. Genellikle cildin alışık olduğu ancak besinlerle yeterince alınamayan veya üretim için (kollajen lif) gereken miktarı yediklerimiz ile karşılayamadığımız durumlarda (stres, 30 yaş üstü ) enjekte edilen bu vitamin kokteylleri; aminoasitler, organik silisyum, DMAE ve C vitamini içerir.

Vitamin enjeksiyonu ile eş zamanlı olarak dekolte bölgesine Hyaluronik Asit enjekte edilerek hidrorezerv tedavi uygulanabilir. Hidrorezerv tedavi, ince çizgilerin başladığı 30’lu yaşlarından itibaren, susuz ve kuru ciltlerde, güneşe veya solaryuma bağlı olarak yıpranmış ciltlerde, güneş öncesi ve sonrası nem kazandırmak amaçlı kullanılmaktadır. Özellikle daha hafif olan 12 mg hyaluronik asitle yapılan tedavide boyunda ve dekoltede çok başarılı sonuçlar alınmaktadır. İlk 3 seansı 3-4 hafta aralarla ve 4.seansı 3-4 ay sonra uygulama ile ciltte gözle görülür bir dirileşme ve canlanma gözlenmektedir. Daha sonraki seanslar 6-8 ay arayla koruma amaçlı olabilmektedir.

Bütün bunlara ek olarak LED terapi, boyun ve dekolte bölgesinin bakımında uyguladığımız çok önemli ve etkili yöntemlerden biridir. LED terapi sayesinde de cildimizi fazla ısıtmadan uyarabiliriz. Buradaki etki mekanizması ise, hem fibroblastları hem de dermisin savunma hücrelerini uyarmasıdır. Haftada 2 veya 3 defa toplam 9 seanslık kür halinde uygulandığı zaman cildin dokusunda sıkılaşma, dolaşımında düzelme ve buna bağlı pembe sağlıklı bir cilt elde edilebilir. 

 
 
Toplam blog
: 153
: 496
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

1998 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olan Dr. Betül Şengör,  1999 – 2003 yı..