Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mart '16

 
Kategori
Kitap
 

Delal Dara Kılınç'ın yeni kitabı "S'aklımda" çıktı

Delal Dara Kılınç'ın yeni kitabı "S'aklımda" çıktı
 

Delal Dara Kılınç ve yeni kitabı "S'aklımda" kitapçılarda


Delal Dara Kılınç şiir yazmaya devam ediyor..
 
Delal Dara Kılınç’ın “S’aklımda” adlı şiir kitabı postadan çıkıp gelince çok sevindim. Hem Gaziantep’li bir arkadaşımın “Şiir” konusunda bu kadar israrcı olması ve eski dostları unutmaması bu zamanda rastlanılacak kolay erdemler değil. 
 
Dara yine kitabına bir şiir kitabına gösterilecek özeni göstermiş. En iyi şekilde bastırmış. Basan yayınevi İstanbul’da…
 
Dara kitabını göndermekle kalmadı, aynı zamanda bir telefon açıp halimi, hatırımı sordu. Böyle şeyler bizim yaşlarda çok önemlidir. Çünkü insanlar yaşlandıkça ne yazık ki yalnız kalıyorlar ve bu onları çok mahzun kılıyor.
 
Kitabın kapağı “S’aklımda” kabartılı olarak basılmış, bir şiir kitabına yakışan olgunlukta ve güzellikte.
 
Şiir kitabının ismi “S’aklımda”, bir bakıma ikili bir çağrışım yapan derinlikte bir isim. Böyle bir isimi düşünüp bulmak kolay değil.
 
Şiirler genellikle lirik, romantik ve serbest vezin şeklinde yazılmış. Fakat şiirlerin bütününde bir ritmik hava seziliyor. Ama Dara şiirde uyak için ısrarcı olmuyor. Buna karşılık şiirin kendi iç uyumu şiiri zaten alıp götürüyor.
 
Şiirlerinin genel konusu, aşk acısı ve ayrılığın verdiği düş kırıklıkları olsa bile; Dara çok çeşitli çevrelerden, çok çeşitli konular buluyor.
 
Bazı şiirler annesine yazılmış, bazıları köylü hayatına… Şiirlerin çoklukla psikolojik backgroundu dolgun. İnsan otursa her bir şiir için hikaye de yazabilir; roman da… Şiirler kendi içinde bitmiyor. İnsanı düşündürüyor. Durup bir kez daha, bir kez daha okuyorsun. 
 
İnsan niye şiir yazar ? Duyduklarını, hissettiklerini başkalarıyla paylaşmak için. Şiir kalpten gelen bir şeydir. Beyinden gelen sesler “Düzyazı” şekline dönüşür. “Nesrin” ve “Şiir”in kaynakları çok farklıdır.. Yada şair adam bunu böyle farzeder.
 
Şiirler kime yazılır; genç yaşta daha çok sevgiliye… Dara’nın şiirleri de böyle. Belli ki şairimiz hala genç, hala büyük duyarlıklar , aşklar içinde… Ama bu aşkların da daha çok acısını, ayrılığını hisseden bir yürek var karşımızda. Zaten öyledir.. Ne demişler:
 
“Aşk söyletir, dert ağlatır…”
 
Dara söylemeyi tercih ediyor.
 
Dara şiirinin belli başlı özelliklerini ben şöyle görüyorum:
 
1. “Aşk şiiri”  duyarlığı şiirlerin bütününde dikkati çekiyor. 
 
Bunların niteliği hiçbir zaman “güzel”in altına düşmüyor. Her yeni şiiri, yeni bir biçim içinde yeni bir duyarlık ortaya koyuyor.
 
2. Türkçe'yi çok iyi kullanılıyor.
 
Her bir şiirde insanı rahatsız eden aksama yok, kötü kullanılmış sözcükler yok. 
Şiirler Türkçe’yi güzel işliyor; Türkçe’ye katkıda bulunuyor. O bakımdan okuyanlar, içleri sine sine Türkçe’yi çok iyi işleyen bir şairin şiirlerini izleyeceklerdir.
 
3. Biçime de önem veriliyor.
 
Şiirler kendi biçimlerini getiriyor. Şiirlerin çoğunluk “Serbest” düzende ise de, içlerinde “Rubai” tarzında dörtlükler de var. Hatta bazı şiirlerini Japonların Haiku tarzına benzettim: “Mutluluk adlı şiire bakınız:
 
“Gel seninle  ‘baş başa’  
Mutsuzluktan konuşalım
Yine de mutlu olalım.” (s.35)
 
Bu üç dizede aslında iki kişi arasındaki çok önemli anlar yansıtılıyor. Ve bir resim çiziyor. İşte size Haiku.
 
4. İç ses zaman zaman öne çıkıyor. “Geceye ışık tutanlar” adlı şiire bakarsanız.
 
“Kara kanatlı kartallar
Karla kaplı kırlarda
Korkusuz başkaldırıyorlar
Zulmün kalelerine.
Yıkılıyor küflü koltuklarında
Kanla beslenen krallıkları
Katillerin…” 
………………….(s.17)
 
Şiirde yuvarlanıp giden “Ka” sesi, şiirin dramatik havasını daha da ağırlaştırıyor, ortaya çıkarıyor. Bu bir ustalık istiyor.
 
Dara şiire inancı olan bir insan. Şiirde kendini buluyor. Toplumsal duyarlıkları gösteren şiirleri var ama bunları ortaya çıkarmıyor. Sanırım daha çok “öykü”lerine saklıyor… Belli ki şiirin temaları başkadır, düz yazınınki başka.. Dara bunu biliyor.
 
Yeni kitabının olumsuz yanı ise. Sandığım kadarıyla Dara “İkinci Yeni” şiirine bulaşmak istemiyor. Ya tanımıyor, yada o çeşit şiirden korkuyor. 
 
Oysa, yıllarca Gaziantep’de yaşamış bir şair olarak Büyük Şair Ülkü Tamer ve onun arkadaşlarını bilmesini, çok iyi tanımasını isterdim. 
 
Nilgün Marmara’dan söz ediyor. Rahmetli Nilgün Marmara bana göre bir İkinci Yeni çocuğudur ama şiiri kendisine özgedir.
 
Artık Dara’nın yeni duyarlıklara ihtiyacı var. Ve bana göre aşk yetmez, biraz daha kafasını kaldırıp çevresine bakmaya ihtiyacı var. Bence bunu biliyor ama belli ki zamanı yetmiyor. 
 
Delal Dara Kılınç’dan “S’aklımda” gibi nice kitaplar bekliyoruz. O yazacak güçte.. Ve yeni kitaplarında bunu görmeyi arzu ediyoruz.
Dara’nın şiirleri duyarlı insanlara çok şeyler katacak nitelikte. Şiirin hala ölmediğini gösteriyor.
……………………………
 
Delal Dara Kılınç. “S’aklımda” . Cumartezleri Yayınları. 2016. İstanbul.. (Şiirler. 63 sayfa)
 
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..