Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ekim '11

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Deli Dumrul Yanki

Dünya’nın akil adamları toplanıp Türkiye’de gelecek simülasyonu yapmışlar.

Uzun bir alıntı:

“Masada Türkiye, ABD, Irak, İran, Rusya, Almanya, Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Gürcistan devleti. Durum olağanüstü, petrolün varil fiyatı 200 dolara çıkmış, masadakiler çözüm üretmeye çalışıyorlar. Toplantının sonucunu söyleyeyim önce:

 Toplantı boyunca, herkes eteğindeki taşları döküyor, orta yol bulunamıyor ve toplantı bitmeden petrolün fiyatı 250 dolara çıkıyor.'

İkinci bölümde de, petrolün varil fiyatının 30 dolara düşmesi üzerine yine devletler masaya oturuyor ve çözüm bulmaya çalışıyorlar. Yine baştan söyleyeyim, çözüm bulunamıyor. TÜSİAD enerji satrancı oyununa ev sahipliği yaparken, amaç şuydu: Olası bir sorunda 'hangi devlet nasıl bir tutum izler, hangi hamleleri yapar'ı ortaya koymak. İlgimi en çok, masadaki ABD temsilcisinin sözleri çekti. Petrolün varil fiyatı 200 dolara çıktığında ABD temsilcisi diyor ki: 'Bölgesel çalkantılar özellikle Kafkasya'daki ABD'yi etkiler çünkü petrol ve doğalgaz için ABD önemli yatırım yaptı. İstikrar için ABD, bölgeye geri dönebilir.'

Petrolün varil fiyatı 30 dolara düştüğünde de, üretici ülkeler büyük sıkıntı yaşıyor. Dolayısıyla bölge karışıyor. Ve ABD temsilcisinin sözü:

'İran'ı nükleer programda çok da rahat sustururuz. Bu arada bölgesel güvenlik gerekçesiyle bölgeye geri dönebiliriz.’”

http://www.aksam.com.tr/eski-abd-buyukelcisi-kafkaslar-dunyanin-en-sorunlu,-en-vahsi-yeri-4099y.html

Komik adamlar şu Yankiler:

Kore’de yenildiler, doymadılar; Vietnam’da yenildiler, doymadılar; Irak’ta yenildiler, doymadılar; Afganistan’da yenildiler, doymadılar.

Şimdi de Irak’tan çıkıp, Suriye’e ve İran’a girecekler. (Mısır’da onların yüzünden, Hristiyan-Müslüman din iç savaşı başladı bile.)

Ne olacak? Kazanacaklar mı?

Hayır.

Sonunda ne olacak?

Eski sömürgeleri olan Meksika’nın ve Kanada’nın yeni sömürgesi olacaklar.

Simülasyon yapacaksan, maçın sonunu da söyleceksin.

Bize ne olur?

Meksika ve Kanada çok uzak. Bizle ilgilenmezler bile. (Kanada, Almanya gibi, göçmen işçi alır belki, çünkü o yola girdiler.)

Eski Osmanlı ülkelerinden hiçbiri, dünya devleti olmaya ‘aday adayı adayı’ bile değil henüz.

Yaşayacağımız şu:

3 liberalizmle varmaya çalıştığımız, dünyanın 10. büyüklükte ekonomisi olma durumuna, sosyal demokrasiyle bugüne kadar zaten çoktan gelirdik. Örneğin, eskiden halkımız çok tutumluydu, dünya rekoru düzeyinde, % 25-30 oranında tasarruf yapıyordu. Şu an aynı şeye yeniden başlasak, en geç 15 yılda, yine aynı konuma geliriz ama 4. liberalizmle TC diye bir ülke bile kalmayacak.

Dağılan ABD’nin yanında, ‘dağılan küçük ABD – dağılan küçük Türkiye’.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..