Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '11

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Deli İncir Reçeli

Deli İncir Reçeli
 

kahvaltımın gözdelerinden...


Antalya-Burdur civarına özgü olarak biliyorum, belki başka yörelerde de biliniyordur, deli incir reçeli... Neden deli deniliyor bu incire ; çünkü yenilen incir değil . Şekli, dışardan benziyor, ağacı da diğerinin aynısı. İçi boş oluşu ve acı oluşu ile diğer incirden farklıdır. Yöremizde turunç,greyfurt, limon,patlıcan, domates reçelleri gibi değişik reçeller yapılır. Patlıcanın çok minik,parmak boyu kadar olanından ve sönmüş kirece yatırılarak, yapılır.Domatesin de uzun ve minik olanından...İncir reçelinin kokusu sevenlerine, mıknatıs etkisi yaratır adeta...Biraz zahmetlidir ama turunç kadar değildir yine de... Zamanı geçmeden yapmak isteyenler ve bilmeyenler için...

İncirlerin erik büyüklüğünde olması daha iyi olur, hatta fındık... Büyük de olsa farketmez, bölerek yerim diyorsanız,siz bilirsiniz... Küçükse incirleriniz , 70 tanesine bir kilo şeker hesaplayacaksınız.Büyükse, altmış...İnciri imkanınız varsa kendiniz, kırlık yerlerden ağacını bulursanız toplayabilirsiniz,yoksa pazarda şimdi çok. Önce incirin saplarını kesin, alt kısmındaki topluiğne başı kadar büyüklükteki sert bölgeyi de küçük bir bıçakla oyarak temizleyin. Elleriniz sütünden yapışık olacak, yıkayınca geçiyor endişelenmeyin.Ayıklama işinden sonra incirlerin sapından alt kısmına olacak şekilde , bir şişle "şişleme" işini yapın:)))Şekeri içine alması için. Sonra incirleri bol suyla, birkaç kez yıkayın.Üzerini geçecek kadar suyla haşlayın,rengi değişip biraz yumuşayıca suyunu süzüp yıkayın,çok haşlamayın biraz diri olsun.Tadına bakın eğer ağzınıza acılık geliyorsa zeytin gibi bir kaç kez ıslatıp suyunu değiştirin.Ben bu sefer hiç ıslatmadım, haşlandıktan sonra baktım acısı gitmişti,incirine göre değişebilir... Artık reçelinizin şekere yatırılma zamanı gelmiştir.Söylediğim ölçülere dikkat ederek, üzerine şekerini koyun.Öyle bir gece bekletmenize gerek yok,zaten çok suyu oluyor... Bir saat sonra ateşe koyabilirsiniz. Kaynayınca kısın ateşi, bir beş-on dakika daha kaynatın.Limon veya limon tuzunu koyup birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın reçelinizi.Bazıları birkaç tane karanfil atıyorlar ama ben onun kendi kokusuna bayılıyorum...

Afiyet olsun,sevdiklerinizle birlikte...

 
Toplam blog
: 307
: 1382
Kayıt tarihi
: 08.08.07
 
 

Emekli Türkçe öğretmeniyim.Şimdi Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan, Atatürk Eğitim Enstitüsü ..