Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '11

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
10537
 

Deli İncir Reçeli

Deli İncir Reçeli
 

kahvaltımın gözdelerinden...


Antalya-Burdur civarına özgü olarak biliyorum, belki başka yörelerde de biliniyordur, deli incir reçeli... Neden deli deniliyor bu incire ; çünkü yenilen incir değil . Şekli, dışardan benziyor, ağacı da diğerinin aynısı. İçi boş oluşu ve acı oluşu ile diğer incirden farklıdır. Yöremizde turunç,greyfurt, limon,patlıcan, domates reçelleri gibi değişik reçeller yapılır. Patlıcanın çok minik,parmak boyu kadar olanından ve sönmüş kirece yatırılarak, yapılır.Domatesin de uzun ve minik olanından...İncir reçelinin kokusu sevenlerine, mıknatıs etkisi yaratır adeta...Biraz zahmetlidir ama turunç kadar değildir yine de... Zamanı geçmeden yapmak isteyenler ve bilmeyenler için...

İncirlerin erik büyüklüğünde olması daha iyi olur, hatta fındık... Büyük de olsa farketmez, bölerek yerim diyorsanız,siz bilirsiniz... Küçükse incirleriniz , 70 tanesine bir kilo şeker hesaplayacaksınız.Büyükse, altmış...İnciri imkanınız varsa kendiniz, kırlık yerlerden ağacını bulursanız toplayabilirsiniz,yoksa pazarda şimdi çok. Önce incirin saplarını kesin, alt kısmındaki topluiğne başı kadar büyüklükteki sert bölgeyi de küçük bir bıçakla oyarak temizleyin. Elleriniz sütünden yapışık olacak, yıkayınca geçiyor endişelenmeyin.Ayıklama işinden sonra incirlerin sapından alt kısmına olacak şekilde , bir şişle "şişleme" işini yapın:)))Şekeri içine alması için. Sonra incirleri bol suyla, birkaç kez yıkayın.Üzerini geçecek kadar suyla haşlayın,rengi değişip biraz yumuşayıca suyunu süzüp yıkayın,çok haşlamayın biraz diri olsun.Tadına bakın eğer ağzınıza acılık geliyorsa zeytin gibi bir kaç kez ıslatıp suyunu değiştirin.Ben bu sefer hiç ıslatmadım, haşlandıktan sonra baktım acısı gitmişti,incirine göre değişebilir... Artık reçelinizin şekere yatırılma zamanı gelmiştir.Söylediğim ölçülere dikkat ederek, üzerine şekerini koyun.Öyle bir gece bekletmenize gerek yok,zaten çok suyu oluyor... Bir saat sonra ateşe koyabilirsiniz. Kaynayınca kısın ateşi, bir beş-on dakika daha kaynatın.Limon veya limon tuzunu koyup birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın reçelinizi.Bazıları birkaç tane karanfil atıyorlar ama ben onun kendi kokusuna bayılıyorum...

Afiyet olsun,sevdiklerinizle birlikte...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Sevgili Nur, bu hafta pazarda hem işlenmemiş halini, hem de reçel yapılmış halini gördüm. Yaşlı bir teyze renk renk reçeller yapıp getirmişti pazara. Bugüne kadar gördüğüm en güzel renkli reçellerdi. Eskiden göztaşı kullanılırdı incir reçeli yapılırken. Artık kimyasallar olmadan yapılıyor, ki doğrusu da bu zaten. Nasıl severim incir reçelini bilsen:) İmrendim fotoğrafı görünce:) Afiyetle yiyin, kulaklarımı da çınlatın:) Sevgilerimle...

Tülin Aksoy 
 08.05.2011 22:47
Cevap :
Selam arkadaşım...Bahsettiğin pazar, sanıyorum Meltem'deki"Perşembe"...Orası gerçekten çok seçeneği olan, güzel bir pazar.Göztaşı, rengini daha bir çekici yapıyor ama ben üşendim doğrusu.Bana çaya gelirsen ikram ederim:))Çok sevinirim gerçekten...Bu arada rejimde olduğunu da anımsadım,yoksa sen de yapardın,dayanamam çok yerim diye düşündüğünü sanıyorum:)) Sevgiler...  09.05.2011 19:06
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 307
Toplam yorum
: 767
Toplam mesaj
: 88
Ort. okunma sayısı
: 1369
Kayıt tarihi
: 08.08.07
 
 

Emekli Türkçe öğretmeniyim.Şimdi Marmara Üniversitesi bünyesinde bulunan, Atatürk Eğitim Enstitüsü ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster