Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Nisan '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Deli Kestane Balı

Annem ve Babam 80’li yaşlarında olmalarına rağmen halen Rize’nin İkizdere ilçesinin kafkame köyünde (Çağrankaya mah.) yaşamaktadır. Dedemlerin Kestane ağaçları ile dolu Muhun ırmağı dediğimiz mevkide kurun tipi bal petekleri vardı.  Çok sonraları babamda birkaç petek ile aynı bölgede petek bulundurup bal üretmeye çalışıyor. İstanbul’da yaşıyor olmamıza rağmen özellikle annem ineği olduğu birkaç yıl öncesine kadar bize tereyağı, koloti peynir ve minci (çökelek) gönderirdi. Şimdilerde ise zaman zaman köy ürünlerinden bazen de bizlere bal gönderirler. Son gönderlikleri kavanoz balımız ise kestane yoğunluklu bir ormandan üretilen deli baldır. Deli bal ve acı bal isimleriyle de bilinen kestane balı, daha çok Karadeniz Bölgesi’nde kestane ağacı çiçeklerinden elde edilmektedir, ayrıca çiçek balına göre çok daha fazla vitamin ve mineral içeren kestane balı, doğal antibiyotik olarak da bilinir.

Kestane balının en önemli özelliği tamamen doğal olmasıdır. Kestane ağaçlarının çiçek açmasının ardından ağaçlara herhangi bir ilaç atılmamasından dolayı, kestane balı tamamen doğaldır. Ancak üretiminin kısıtlı olmasından dolayı kestane balının fiyatı anzer balı kadar olmasa bile çiçek balı fiyatına göre en az 2-3 kat civarında daha fazladır.

Kestane balı buruk tadından ve güçlü besin içeriğinden dolayı genellikle diğer çiçek balları gibi kahvaltılık olarak tüketilmez. Tadındaki burukluktan dolayı kestane balını tüketmekte zorlananlar ise balın tadındaki bu burukluğu gidermek için balı yoğurt veya süt ile tüketmeyi tercih edebilirler. Şimdi ise bu şifa depo deli balın sağlığımıza ne gibi faydaları olduğuna bir göz atarsak;

Kestane balı öksürük, astım, bronşit ve nefes darlığı başta olmak üzere üst solunum yolları enfeksiyonlarının tedavisinde önemli rol oynamaktadır.

İçerdiği vitaminlerle bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.

İçerdiği etken maddelerden kaynaklanan antioksidan özelliği sayesinde kestane balı kansere karşı da koruyucudur.

Yüksek miktarda potasyum içeriği ile kasların güçlenmesine ve kas rahatsızlıklarının giderilmesine yardımcı olur.

Kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur.

Mide ve karaciğer yorgunluğunu giderir.

Hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler ve bağırsaktaki gaz problemlerine karşı da etkilidir.

Ağız yaralarının iyileştirir.

Vücuttaki ağrıları ve sancıları gidermeye yardımcı olur, halsizliği giderir.

Ağız kokusunu giderir ve tansiyonu dengeler.

Kestane balı, daha uzun süre tok tutuyor.

Çocukluğumuzda annem tabağa bal koyar, bizde çorba kaşığı ile yerdik. Dünyadaki ilk farmakologlardan Paracelsus “İlacı zehirden ayıran dozdur.” Sözüne dikkat etmeden, kestane balının faydalarından yararlanmak adına günde 1-2 tatlı kaşığı kadar tüketilmesi gerekirken ben nerdeyse her gün bağışıklık sistemimi güçlendirmek için abartarak 3-4 çorba kaşığı yedim.

Ölçüyü kaçırınca iki gün boyunca deprem oluyor sandım, sürekli başım döndü, midem bulandı, kusma, baş dönmesi yaşadım,  aniden tansiyonum düştü,  halsizlik yaşadım. Corona virüsü nedeni ile kendimizi korumak için önlem alayım derken neredeyse kaş yaparken göz çıkartıyordum. Neyse ki şimdi iyiyim.

Aman siz siz olun insanın delisine değilse bile kestanenin deli balına dikkat edin!

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..