Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '17

 
Kategori
Deneme
 

Delilik davranışla ilgili, karakteri değiştirmez

Delilik davranışla ilgili, karakteri değiştirmez
 

İşin uzmanları daha iyi bilir ama dışarıdan gözlemlediğimiz kadarıyla deli psikolojisi sanki böyle. Doğal olarak deli denilen insanların hepsini tehlikeli olarak görüyoruz.

Ama bazı delilerin tehlikeli olmadıklarını biliyoruz; dahası “zararsız deli” diye bir tabir var.

Yoksa bu zarar vermeyen deliler yani “zararsız deliler” az deli mi, o nedenle mi zararsız; hani, “ zırdeli” diye bir tabirimiz de var ya o bakımdan.

Yoksa şöyle bir şey de mi var; normalde kötü huyluysa delirince de kötü, iyi huyluysa deli olunca da mı iyi? Çünkü yani deli diyoruz bazıları insana hiç zarar vermiyor. Ya da iyi demeyelim de korkak mesela. Aklını yitirince cesur mu oluyor? Bence yine çekingendir, kimseye zarar vermez, veremez. Yani huyu değişmez. Gevezeyse yine konuşkan, utangaçsa utangaç, ciddiyse ciddi.

Dengesiz davranış, tuhaf davranış, yanlış davranış ayrı konu; adı üzerinde deli, olacak tabi. Ama insanlar delilerin tehlikeli olduklarını düşünüyorlar; kötülük yaptıklarını, zarar verdiklerini. Herkes deliden korkar.

Karanlık kalmış bir konu… Sorumlular halka hiç izahat vermiyorlar. Deli denilen insanlardan çekinmeli miyiz? Çoğu kimse hastanenin önünden bile geçmez. Ama biz bunları görüyoruz, bazı delilerin insana zararı yok.

Zaten normal hayatında çok iyi bir insan olan kimse herhangi bir nedenle aklını kaybedince birdenbire canavar kesilmez herhalde. Delilik beynin çıldırması mı? Aklın cinnet hali mi? Tamam, insan aklını kaybedebilir. Ne yaptığını bilmeyebilir. Bu durum illa saldırmayı gerektirmez. Öyle olsa hayvanların da aklı yok, saldırırlardı. Ya da örneğin Alzheimer hastaları.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..