Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Eylül '19

 
Kategori
Sağlık
 

Demir İçeren Besinler

Belli bir yaştan sonra hastalıklar yakamıza yapışıyor, o nedenle ben de sağlıkla ilgili her konuda araştırmalar yapıyorum. Aşağıdaki bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Sağlıklı mutlu günler.

NAHİDE ÇELEBİ

 En çok demir içeren besinler hangileridir, demirin önemi, demir neye iyi gelir, işte detaylar. Vücudumuzda oksijenin taşınması için gerekli ve önemli olan demir, vücut tarafından hemoglobin üretiminde kullanılmaktadır. Hemoglobin kandaki oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinin önemli bir parçasıdır.

Vücutta yeterli miktarda demir bulunmadığında çok daha az miktarlarda kırmızı kan hücresi üretilmekte, hemoglobin sayısı da dahil dokular ve organlar açısından yaşamsal öneme sahip oksijen miktarı da azalmaktadır. Bunun neticesinde de demir eksikliği anemisi meydana gelmektedir. Buna bağlı olarak da doktorlar demir takviyesi ya da demir yönünden zengin içerikli bir beslenme programı tavsiye edebilirler. Bu sayede demir seviyesi vücutta dengelenmeye çalışılır.

İçeriğinde demir olan besinler nelerdir? Besinlerin içinde heme ve non-heme şeklinde iki türlü demir bulunmaktadır. Heme demir, mide tarafından kısa zamanda emilerek sisteme dahil edilebilen balık, et ve kümes hayvanlarından sağlanmaktadır. Non-heme demir de bitkisel gıdalardan elde edilmektedir. Bu hayvansal gıdalardan elde edilen demire nazaran çok daha yavaş ve daha az emilmektedir. Buna göre hayvansal gıdalardan alınan demirin %30’u, bitkisel gıdalardan alınan demirin %2-10’u vücut vasıtasıyla kullanılmaktadır. Bitkisel kaynaklardan alınan demir miktarını çoğaltmak için C vitamini yönünden zengin portakal, domates, mandalina ve greyfurt gibi meyvelerle ya da kırmızı, sarı ve turuncu biberlerle birlikte tüketmek gerekir.

Demir içeren et ürünleri: Sığır ve kuzu eti, hindi ve tavuk eti, kuzu ve kaz ciğeri, yumurta ve sakatat.

Demir içeren deniz ürünleri: Ton, mezgit, uskumru ve sardalye balıkları, istiridye, deniztarağı ve karides.

Demir içeren sebzeler: Tatlı patates, ıspanak, brokoli, bezelye, pancar yaprağı, fasulye, karalahana, karahindiba, pazı ve kale.

Demir içeren meyveler: Karpuz, çilek, incir, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik ve kurutulmuş şeftali.

Demir içeren tahıl ürünleri: Tam buğday ekmeği, buğday ürünleri, zenginleştirilmiş makarna, mısır, kepekli tahıllar, çavdar ekmeği, yulaf ve zenginleştirilmiş pirinç.

Demir içeren diğer besinler: Domates, fasulye, soya peyniri, mercimek, kurutulmuş bezelye, Akçaağaç ve mısır şurubu.

Doğru ve dengeli bir beslenme ile demir eksikliğini gidermek için beslenme programınızı bir beslenme uzmanından yardım alarak hazırladığınızda, sizin için en uygun listeyi takip etme imkânına sahip olabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..