Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '13

 
Kategori
Edebiyat
 

Demir Özlü'ye Kent Edebiyat Ödülü

Demir Özlü’ye 2013 Mersin Kent Edebiyat Ödülünü veren seçici kurul, Özdemir İnce, Prof. Dr. Dilek Doltaş, İpek Ongun, Hüseyin Ferhad, Celal Soycan’dan oluşmuş.Kurul ödülü şu gerekçeyle onaylıyor: “Öykülerinde kentlerin ruhunu ve bu ruhu oluşturan insanları varoluşçu ve üstgerçekçi öğelerle örülü, entelektüel ve gizemli bir atmosferde sorunlaştırdığı; zaman, yer, tip ve olay örgüsünü en aza indiren durum öykülerinde anlamsızlığı, kuşkuyu, hiçleşmeyi ve sessiliği ağır ve hüzünlü dille araştırdığı; yaşama sevincini ve eleştirel bir ahlaki sorumlulukla üstlenen bireyin acı çeken bilincini kentli bir duyarlıkla anlattığı, Türkçenin ve çağdaş edebiyat dilinin gelişmesine katkıda bulunduğu…” sözleriyle Özlü’yü 1950 kuşağının yaşayan “en özgün” ve “en dramatik” yazarı olarak nitelendiriyor.(Aydınlık Kitap,Söyleşi, 22 Kasım 2013, Sayı:91 Beyazıt Kahraman)

Özlü,Behçet Necatigil’e göre: “Aydın tavırları ve esrarlı havası...yla yalın gerçekliğin karşıtı bir yazardır.Sennur Sezer de: “Durum öykücüsü olarak görüntüler çoğalarak, hem bir bütünü hem de birbirinin yansımaları olarak vardır.Yaşadığı kentlerin görüntüleri yedi tepeli şehri İstanbul’un görüntüleri ile üst üste biner, bir tek olur.Hem İstanbul, hem Stockholm hem Paris birbirleri içinde yaşamayı sürdürür.”(Aydınlık Kitap, 22 Kasım 2013, Sayı: 91, Halit Payza)

1971 darbesiyle tutuklanır.12 Eylül 1980 karşıdevriminde de yurttaşlıktan çıkarılır.Tüm acılar, sürgün yaşansa da:" Sürgünlüğü zaman zaman hissetsem de insana asıl koyan sürgünlüğün acısı değil, ülkesinin demokrasiye ve özgürlüğe kavuşamamasının acısı!"
diyor aydın yüreğiyle.... 1989'da İsveç'ten ülkesine dönen Demir Özlü yayınlanacak "İşte Senin Hayatın" adlı kitabında toplumsal, tarihsel çerçevesiyle kendi yaşamını anlattığını haber veriyor.

Demir Özlü, yazma konusunu şöyle sürdürüyor: “Okumak, büyük yazarları okumak edebiyatın en büyük itici gücüdür. Yaşamak, yaşam deneyleri de…”

 
Toplam blog
: 1064
: 732
Kayıt tarihi
: 24.03.12
 
 

Türkay KORKMAZ, umuda yolculuğu ertelemez. Mermeri delenin damlanın sürekliliği olduğunu bilir. Y..