Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '17

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Demirci Kebabı

Her yıl kurban bayramı geldiğinde evimizde Demirciye has kebabın yapılması hem bir gelenek hemde etlerin zayi olmaması için sanki bir zorunluluktu.
Biz hep dana veya düve keserdik. Düve eti daha yumuşak olurdu, kuzu etini andırırdı.

İlk olarak, avluda meşe odunuyla ateş yakılır. Sacayağının üzerine kalaylanmış bakır bir kazan oturtulur. Kaburga ve kaba etleri alınmış ne kadar kemik varsa kazana yerleştirilir, üzeri suyla örtülerek yaklaşık 5 saat kadar kaynatılır. Etler kemikten kolayca elle ayrılacak kıvama gelince kazan ateşten indirilirdi. Etleri kemikten ayrılır, suyu kullanılmak üzere bırakılırdı.

İkinci safhada, büyükçe bir siniye alınan etler, parmaklarla mıncıklanıp sinir, kıkırdak ve kemik kırıkları ayıklanır. Hamur kıvamına gelecek şekilde kepçeyle et suyu ilave edilerek yoğrulur. Tuz, karabiber, ve kimyonla karıştırılır.
Son olarak fırın tepsilerine hamur halindeki et 2 cm kalınlığında bir tabaka olacak şekilde elle yayılır. Kıvamına göre et suyu ilave edilen siniler taş fırına yerleştirilir.

Önceden odun kütükleriyle yakılmış fırında közler bir kenera kürekle alınır. Siniler üstü kızarıncaya kadar fırının karşı yakasında bekletilir. Fırının kapağı kapatılır. Yarım saat sonra kapak açılıp, kontrollü olarak et suyu ilave edilir.
Yüzeyi kızarınca fırından alınan tepsiler baklava dilimi şeklinde sıcak sıcak servis edilir. Üzerine bolca limon sıkılır, yanında roka turp ve yeşil soğanla servis edilir.

Tepsilerdeki artan dilimler kalıplar halinde buz dolabında saklanarak bilahere tavada az su ile yumuşatılıp değerlendirilir.

Başka şehirlerde biliniyor mu bilmiyorum ama, dışarıdan gelenler hazırlanışını bayağı zahmetli, olmasına rağmen tadının unutulacak gibi olmadığını söylerler.

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..