Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '20

 
Kategori
Tarih
 

Demirci Mehmet Efe

Milli Mücadele’nin ilk döneminde Aydın ve Ödemiş havalisinde yürüttüğü çetecilik faaliyetleriyle ünlenen Demirci Mehmet Efe, 14 Aralık 1919’da gönderdiği bir telgrafla Mustafa Kemal Paşa’ya bağlılığını bildirdi:
Bu cephe ile ilgili her türlü emirlerinizi tereddütsüz yaptıracağımı arz ve temin ile bence çok kıymetli olan yardımlarınızın devamını rica eylerim.
Baba mesleğinden dolayı Demirci lakabıyla anılan Mehmet Efe, 1883 yılında Pirlibey, Nazilli’de doğdu. Askerliğini İzmir’de demirci olarak yaparken Ermeni bir yüzbaşıdan yediği dayak yüzünden firar ederek köyüne döndü. Burada rahat durmadığı için Çakırcalı Mehmet Efe tarafından Ödemiş’in Fata köyüne imam olarak gönderildi. Çakırcalı’nın ölümü üzerine Yanık Ali Efe’nin çetesine katıldı ve gözüpekliği ile kısa zamanda nam saldı.
İzmir’in işgalinden sonra 200 kişilik çetesiyle resmen Kuvayı Milliye’ye katıldı. Kısa zamanda Aydın cephesi komutanı olan Mehmet Efe, düşmana yapılan baskınlarda büyük rol oynadı. 22 Haziran 1920’de başlayan genel Yunan saldırısı üzerine Eğridir dolaylarındaki dağlara çekilerek mücadelesine orada devam etti.
Ancak TBMM Hükümeti’nin, Kuvayı Milliye mensuplarının düzenli orduya katılması yönündeki kararını, Çerkes Ethem’in telkinleriyle dikkate almadı. Bunun üzerine Albay Refet Bey (Bele) komutasındaki süvari birliklerinin 11 Aralık’ta başlattıkları harekât ile çetesi dağıtıldı. Demirci Efe de 30 Aralık 1920 tarihinde teslim oldu.
Bundan sonra Karacasu-Dualar köyüne yerleştirilen Demirci Mehmet Efe, 1961 yılında Aydın’da öldü.

 
Toplam blog
: 44
: 146
Kayıt tarihi
: 31.10.19
 
 

Merhabalar kendini anlat deyince ilk aklıma; Mevlana Celaleddin Rumi   şu şiir aklıma gelir. Güneş ..