Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mart '09

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Demirköprü barajı

Demirköprü barajı
 

Demirköprü barajı ve Hidroelektrik santralı


Demirci - Salihli karayolunda seyahat ederken bir çok doğal güzelliklere tanık oluyorsunuz. Özel aracınızla seyahat ediyorsanız, fotoğraf makinanız yanınızdaysa... yolculuğunuz 3-4 saat sürebilir.

Küresel ısınma nedeniyle geçtiğimiz yıl sık sık kuraklık haberlerine konu olan barajlarımız son yağışlar sonrası yeniden hayat buldu.

Ege bölgesinin önemli tesislerinden biri olan Demirköprü Barajı ve Hidroelektrik Santralı da (diğer barajlarımız gibi) eski günlerine dönüş sinyali veriyor. 4 ay önce yüzde 13, son yağışlardan önce yüzde 33 olan tesislerdeki doluluk oranı yağışlar sonrası yüzde 49'a ulaştı. Devlet Su Işleri (DSİ) yetkilileri, barajdaki doluluk oranının yüzde 33'den yüzde 49 seviyelerine, su seviyesinin ise 340 milyon metre küpten 493 milyon metre kübe yükseldiğini ifade ettiler.

Barajdaki su seviyesinin son yılların en yüksek düzeyine çıkması üreticilerin de yüzünü güldürdü. Geçtiğimiz yıl aşırı kuraklık nedeniyle tarımsal sulamada sıkıntı yaşanırken yağışlar sonrasi Salihli ovasında en az 2 yıl sorun yaşanmayacağı sanılıyor.

Gediz nehri üzerine kurulan ve 1964 yılından beri aralıksız elektrik üreten Demirköprü Barajı ekonomik ömrünü doldurmasına rağmen zaman zaman enerji üretimine katkı sağlıyor.

Demirköprü barajında şu anda sulama esnasında enerji üretildiği belirtildi. Barajın gölet sahasi ise alabalık üretme çiftliklerinin merkezi haline geldi. Salihli - Demirci karayolundan Demirköprü barajındaki balık çiftliklerini görmek mümkün.

Barajdaki su ürünleri kooperatif vasıtası ile değerlendirilirken alabalık çiftlikleri ise Devlet Su Işlerinden "Kiralama işlemi" ile tutulabiliyor. Balık üretme çiftlik sahipleri üretilen balıkların İzmir çevresinde tüketildiğini bildirdiler. İlk yillarda üretim için zorlandıklarını belirten çiftlik sahipleri üretilen alabalığın satışında pazar sorunlarının olmadığını söylediler. Şu anda alabalığın kilosu büyüklüğüne göre 6-7 TL arasında satılıyor.

Demirci seyahatimiz öncesinde baraj köprüsüne varmadan yol üzerindeki tabelalarda alabalık üretim çiftliğinde satış yapıldığı ve balık pişirildiği yazıları dkkatimizi çekmişti. Dönüşte baraj köprüsünde fotoğraf çekerken bu alabalık çiftliğini hatırladık. Köprüden fotoğrafını çektim. Ağaçlar arasında saklanmış bir cennet gibiydi. Kısa bir süreliğine uğramak için yeniden yola çıktık.

Kaynak : www.manisalife.com

 
Toplam blog
: 240
: 2494
Kayıt tarihi
: 13.04.07
 
 

6 Mayıs, bir Hıdırellez günü "Merhaba dünya" demişim. Geçen elli küsur yıl. Bir şarkı vardır Osma..