Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Demirtaş’ların AŞK’ı Krişna Sanat Merkezi’nde

Demirtaş’ların AŞK’ı Krişna Sanat Merkezi’nde
 

Sanatçı çift Demirtaş'ların sergi davetiyesinden detay


Demirtaş’ların AŞK’ı Krişna Sanat Merkezi’nde

Sergi 04 Mart 2011 tarihine kadar gezilebilecek.

Muhteber Demirtaş ile Yusuf Demirtaş sanatçı çifti, kısaca Demirtaş’ların sanatta birliktelikleri Ankara Krişna’da “AŞK”la devam ediyor.

Muhteber ve Yusuf Demirtaş’ın yeni, yepyeni yapıtları 07 Şubat 2011’de Ankara Krişna Sanat Merkezi’nde izleyici ile buluşuyor. 2007 yılında İzmir İş Sanat’taki sanat birlikteliklerinin ardından üç yıl sonra Mersin’de bu birlikteliği devam ettiren sanatçı çift, bu kez Ankara Krişna’da birlikteler.

Her geçen gün artan birliktelikleri sanatta “AŞK” ile pekişedursun; sanat aşkı ile ürettikleri farklı sanat türlerinde dahi olsa, bir araya gelecek yapıtlar; erken yaşta aşılanmış bir meyve ağacının farklı dallarında açan farklı çiçeklerin, farklı meyveleri gibi tadına doyum olmuyor.

Marc Chagall’in “Hayatımızda bir tek renk vardır. Tıpkı bir ressamın paletindeki gibi. Hayatın ve sanatın anlamını ifade etmemizi sağlar. Bu renk “AŞK”ın rengidir.” Veciz sözünün özü olan “AŞK”ı seçmişler sergilerine ad. Bir de özene bezene hazırlanmış davetiyelerinde de dramatize etmişler bir güzelce. Ne kadar da yakışmışlar birbirlerine.Yıllardır şahit olduğumuz mutlulukları yansımış gülümseyişlerine.

Böyle mutlu beraberlikleri olan bir sanatçı çiftin birbirlerini destekleyici , paylaşımcı ve üretken davranışlar sergilemelerinden doğal ne olabilir ki!

Yusuf Demirtaş’ın gün geçtikçe güçlenen gravür baskılarının güçlü kurgularının tanığı Demirtaş’ın “Kağnı Arabası.”dır. At atabiliyorsan bir tek beneğini, hatta bir tek noktasını; ya da ekle ekleyebiliyorsan bu dengeli dağılım gösteren lekesel dağılıma bir plastik öge.

Muhterem Demirtaşa’a gelince; soyutlamacı peyzajlarından sonra, soyutlamacı figürle devam eden, hatta düğün davetiyelerine konu olabilecek kadar renkli, şiirsel, duygulu, pak ve temiz figürlerin ardından süreçte fark edilmesi bile güç, ustaca geçişle tek ya da iki figürlü çalışmaların yanısıra; yine soyutlamacı portreleriyle çok renkli ancak; renklerin siyah, beyaz ve gri tonlara denk değerlerinin farkında olarak kurgulanmış güçlü tasarımlar sonucu ortaya çıkan yapıtlar izleyicide beyin rahatlatacağa dair endişeye mahal vermiyor..

04 Mart 2011 tarihine kadar gezilebilecek sanatçı çifttin sergisi, sanattaki sürekli birlikteliğin güçlü ifadesidir. Bize başarılarının devamını dilemek kalıyor.

Muhteber Demirtaş

İlköğrenimini tamamladığı 1965 yılında sınavını kazandığı şimdiki adıyla Beşikdüzü Anadolu Öğretmen Lisesi olan altı yıllık Beşikdüzü Kız İlköğretmen Okulu’na girdi. Dönemin "İlköğretmen Okulları"nın ideal yönlendirmelerinden nasibini alarak; resim öğretmenlerinin gördükleri resim yeteneğini değerlendirdi ve diğer derslerdeki başarıları da göz önünde bulundurularak 1968 yılında İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu’nun şimdiki "Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri"nin sınıf bazı olan "Resim Semineri"ne yetenek sınavını kazanarak kayıt yaptırdı. Üç yıl boyunca sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle’nin öğrencisi olarak resim eğitimi gördü.

1971 yılında öğretmen olarak mezun olan Demirtaş, dört yıl yaptığı öğretmenlik görevinden sonra, yetenek sınavını kazandığı şimdiki adı Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi olan dönemin Gazi Eğitim Enstitüsü Resim- İş Bölümü’ne girdi. 1980 yılında mezun oldu. Değişik illerin ortaokul ve liselerinde aralıksız olarak sanat eğitimciliği görevinde bulunan sanatçı, 1988 yılında mezun olduğu üniversitenin resim ana sanat dalında lisans tamamladı. 1

1971 yılında açtığı ilk kişisel resim sergisinden sonra aralıklarla kişisel sergi açan Muhteber Demirtaş karma sergilerinin yanı sıra, Ankara Krişna Sanat Galerisi'ndeki resim sergisi ile birlikte 19 kişisel sergi açmış oldu.

1997 yılında kendi isteği ile emekli olan Demirtaş, "Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneği" ile "Grup Palet"in üyesi olup; halen Ankara’da kendisi gibi ressam, sanat eğitimcisi ve grafik sanatçısı eşi Yusuf Demirtaş ile birlikte kendi atölyelerinde resim çalışmalarına devam etmektedir.

Sergileri

1971 İstanbul İlköğretmen Okulu / Ankara

1989 Türk - İng. Kültür Derneği / Ankara

1990 Türk - İng. Kültür Derneği / Ankara

1996 Ziraat Kültür Merkezi Sanat Galerisi / Ankara

1997 Akbank Sanat Galerisi / Bursa

1998 Sevgi Sanat Galerisi / Ankara

1998 Ankara Yapı Meslek Lisesi / Ankara

1999 Gözde Sanat Galerisi / Ankara

2001 Gözde Sanat Galerisi / Ankara

2002 Resim Heykel Müzesi / İzmir

2003 Gözde Sanat Galerisi / Ankara

2007 İş Sanat Galerisi /İzmir

2008 Batıbirlik Sanat Galerisi Çayyolu/Ankara

2010 Krişna Sanat galerisi Ankara

Yusuf Demirtaş

1964 yılında Pazarören İlköğretmen Okulu'na girdi. 1970'te İstanbul İlköğretmen Okulu Resim Semineri'nden mezun olduktan sonra, 1970'te yetenek sınavını kazanarak; Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'ne girdi. Burada, "Desen" derslerini Mustafa Ayaz'dan aldı. Grafik Derslerinde, büyük desteği Mürşide İçmeli ve Nevzat Akoral'dan gören sanatçının daha öğrenci iken yaptığı bir eseri 1973 yılı Devlet Resim ve Heykel Sergisi'ne kabul edildi. 1973'te Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş bölümünü bitirdi. 1986'da Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Resim-İş Eğitim Bölümü’nde lisans öğrenimini tamamladı. 1996'yılında Profesör İnci San danışmanlığında "Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde Temel Sanat Eğitiminin Bu Günkü Durumu" konulu tezi ile, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yaptı.

2002 yılında 65. Devlet Resim Heykel Yarışması'nda Özgün Baskı dalında çalışması ödüle değer görüldü.

Karma sergilerinin yanı sıra, Galeri Akdeniz'deki sergisi ile birlikte 18 kişisel sergi açtı. 35 yıl aralıksız ortaöğretim kurumları, dönemin "Eğitim Enstitüleri" ve Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri'nde Sanat Eğitimciliği yapan sanatçı, çalışmalarına Ankara’daki atölyesinde kendisi gibi Sanat Eğitimcisi ve ressam olan Muhteber Demirtaş ile birlikte devam etmektedir.

Ödülleri

65. Devlet Resim ve Heykel Sergisi Özgün Baskı Ödülü

Kişisel sergileri

1981 Renault Galerisi/ Ordu

1989 Türk-İngiliz Kültür Derneği/ Ankara

1990 Türk-İngiliz Kültür Derneği/ Ankara

1996 Ziraat Kültür Merkezi/ Ankara

1997 Akbank Sanat Galerisi/ Bursa

1997 Gözde Sanat Galerisi/ Ankara

1998 Yapı Meslek Lisesi/ Ankara

2002 Resim Heykel Müzesi/ İzmir

2002 Kalkınma Bankası Sanat Galerisi/ Ankara

2003 IX. Sanat ve El Sanatları Fuarı/ Ankara

2004 Kavaklıdere Sanat Galerisi/ Ankara

2004 X. Sanat ve El Sanatları Fuarı/ Ankara

2007 İş Sanat Galerisi/ İzmir

2008 Galeri Akdeniz Demirtepe/Ankara

2009 9. ANKART Sanat Fuarı Ankara

2009 2010 Galeri Akdeniz Ankara

http://www.mehmetkapcak.com/news.php

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..