Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '22

 
Kategori
Resim
 

Demirtaşlar'ın Düğünü Var

SANATÇI ÇİFT DEMİRTAŞLAR’IN DÜĞÜNÜ VAR
Seneye evleniyorlar. Yarım asırdan sonra nikah mı tazeliyorlar acaba?
Espiri bir yana “Seneye (2023) Düğnümüz Var” adlı sergi ile 1 Nisan Şakası yapıyorlar sanki.
01 Nisan 2022 tarihinde Ankara Krişna Sanat Merkezi’nde Muhteber ve Yusuf Demirtaş sanatçı çiftinin bir ay sürecek sergileri 30 Nisan’dan sonra balayına çıkılacak
Muhteber Demirtaş’ın resim, Yusuf Demirtaş’ın ise gravürleri izleyici ile buluşacak.
Yusuf Demirtaş bu sergide gravürlerinin yanı sıra zaman zaman atmayıp biriktirdiği arızalı ya da lekeli gravür artıklarından oluşan kağıtlara yaptığı küçük boyutlu boya resimler ile sergiye farklı bir zenginlik katıyor. Küçük boyutlu boya resimlerinin sağlam temelli sanat eğitiminin vermiş olduğu ustaca kurgulu palastik öğe zengini leke düzeneği, renklerin gerek alansal ve gerekse lekesel dengeli dağılımının sağlamlığı dikkat çekerken; BİÇEM’le barışık boya ve gravür tekniklerinin sentezini oluşturuyor bu sergide Yusuf Demirtaş.
Cumhuriyetimizin 100. Yılı’dan esinlenere konulan sergini adı, daha çok Muhteber Demirtaş’ın gerek renk, gerek enerjik, gerekse estetik kaygı ve zaman zaman tek figürlü olmasına karşın alabildiine hareket barındıran eserleri düğünü çağrıştıran BİÇEM çalışmaları serginin adını pekiştirici kılıyor.
Muhteber Demirtaş’ bu sergi ile birlikte 19, Yusuf Demirtaş’ın ise 24 kişisel sergileri olan sanatçı çiftinin bu sergilerini geçmiş sergilerinden daha etkileyici olacağı, sergilenecek eserlerin izleyici belleklerinde kalıcı yer edeceği şüphe götürmez bir gerçek olarak görülüyor.
Muhteber Demirtaş İlköğrenimini tamamladığı 1965 yılında sınavını kazandığı şimdiki adıyla Beşikdüzü Anadolu Öğretmen Lisesi olan altı yıllık Beşikdüzü Kız İlköğretmen Okulu’na girdi. Dönemin "İlköğretmen Okulları"nın ideal yönlendirmelerinden nasibini alarak; resim öğretmenlerinin gördükleri resim yeteneğini değerlendirdi ve diğer derslerdeki başarıları da göz önünde bulundurularak 1968 yılında İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu’nun şimdiki "Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri"nin sınıf bazı olan "Resim Semineri"ne yetenek sınavını kazanarak kaydoldu. Üç yıl boyunca sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle’nin öğrencisi olarak resim eğitimi gördü. 1971 yılında öğretmen olarak mezun olan Demirtaş, dört yıl yaptığı öğretmenlik görevinden sonra, 1974 yılında yetenek sınavını kazandığı şimdiki adı Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi olan dönemin Gazi Eğitim Enstitüsü Resim- İş Bölümü’ne girdi. 1980 yılında mezun oldu. Değişik illerin ortaokul ve liselerinde aralıksız olarak sanat eğitimciliği görevinde bulunan sanatçı, 1988 yılında mezun olduğu üniversitenin resim ana sanat dalında lisans tamamladı.1971 yılında açtığı ilk kişisel resim sergisinden sonra aralıklarla kişisel sergi açan Muhteber Demirtaş Ankara'daki bu sergisi ile 19 kişisel sergi açmış oluyor.
Yusuf Demirtaş
1964 yılında Pazarören İlköğretmen Okulu'na girdi. Öğretmen okullarının güzel uygulamalarından biri olan yeteneğe yönlendirme uygulamasından yararlanarak öğretmen okulunun üçüncü sınıfından dördüncü sınıfa geçerken; ders notlarının aritmetik ortalamasının yüksek oluşuna paralel resim yeteneğinin öğretmenleri tarafından keşfi ile 1967 yılında yetenek sınavıyla İstanbul Ortaköy İlköğretmen Okulu resim seminerine girdi. Sanat eğitimcileri Selahattin Hüsnü Taran ve Hamdi Dicle'nin öğrencisi oldu.1970'te İstanbul İlköğretmen Okulu Resim Semineri'nden mezun olduktan sonra, 1970'te yetenek sınavını kazanarak; Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Resim Bölümü'ne girdi. Burada, "Desen" derslerini Mustafa Ayaz'dan aldı. Grafik Derslerinde, büyük desteği Mürşide İçmeli ve Nevzat Akoral'dan gören sanatçının daha öğrenci iken yaptığı bir eseri 1973 yılı Devlet Resim ve Heykel Sergisi'ne kabul edildi.
1973'te Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş bölümünü bitirdi. 1986'da Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Resim-İş Eğitim Bölümü’nde lisans öğrenimini tamamladı. 1996'yılında Profesör İnci San danışmanlığında "Anadolu Güzel Sanatlar Liselerinde Temel Sanat Eğitiminin Bugünkü Durumu" konulu tezi ile, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Sanat Dalı’nda yüksek lisans yaptı. 2002 yılında 65.ve 73. Devlet Resim Heykel Yarışması'nda Özgün Baskı dalında çalışmaları ödüle değer görüldü. Karma sergilerinin yanı sıra, Ankara Krişna Sanat Galerisi'ndeki bu sergisiyle birlikte 24 kişisel sergi açmış oluyor.
35 yıl aralıksız Ortaöğretim kurumları, dönemin "Eğitim Enstitüleri" ve Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri'nde Sanat Eğitimciliği yapan sanatçı, çalışmalarına Ankara’daki atölyesinde kendisi gibi Sanat Eğitimcisi ve ressam olan Muhteber Demirtaş ile birlikte devam etmektedir.Ödülleri
65. Devlet Resim ve Heykel Sergisi Özgün Baskı Ödülü
73. Devlet Resim ve Heykel Yarışması Ödülü
 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..