Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ağustos '09

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Demokrasi, Özgürlük ve Aydınlarımız..

Demokrasi, Özgürlük ve Aydınlarımız..
 

Son zamanlarda bir “demokrasi ve özgürlük” dalgası hüküm sürüyor ülkemizde .. bayağı da kuvvetli sürüyor maşallah ..Hiç süphesiz ki “uygar, gelişmiş ve hatta ilkellikten kurtulup egoizmini fırlatmış atmış” bireylerin oluşturduğu toplumlara en layık modeldir demokrasi … Ama bizde halkın çoğunun anladığı gibi “TEK TARAFLI” veya yalnızca kendimize yonttuğumuz bir yönetim biçimi değil ..

Bir defa şöyle Türkiye halkını temsil eden 1000 kişiye sorun bakın;
“Birinin hakkının başladığı yerde, bir diğerinin hakkı biter” ifadesinden ne alnlıyorsunuz diye ..

Ne ilginç cevaplar alabileceğimizi tahmin etmek herhalde zor olmasa gerektir ..

Hatta demokrasinin tarifleri arasına şöyle ilginç bir tanım bile girmiştir ülkemizde;
“Demokrasi bir tramvaydır.. Durağa gelince inersin” .. ve hatta hatta bu tanım oldukça büyük beğeniye mazhar olmuştur - siyasi arenadaki sonuçlar böyle diyor :)

Diğer taraftan, cuntacı avının şiddetle hüküm sürdüğü günümüzden şöyle 20-30 yıl gerilere gittiğimizde .. 1980 ihtilalinde 30-40 yaşlarında olanlar neler yaşandığını çok iyi hatırlarlar ..

O dönemde ülke neredeyse sağ ve sol diye ikiye bölünmüş, yüzlerce genç silahlandırılmış ve birbiriyle kıyasıya savaştırılıyordu.. Her gün ortalama biz diyelim 10-15 siz deyin 15-20 kişinin canına kıyılıyordu .. Aileler çocuklarını okullarına gönderemiyorlardı .. "Oğlum veya kızım akşam eve sağ salim dönemezse" diye .. Bütün bunları o günlerde yayınlanan gazeteler yazar .. Merak edenler veya inanmayanlar, "yok canıım bunlar da mübalağa" diye düşünenler arşivlere müracaat edip öğrenebilirler bunlarıı ..

Yine o dönemde güvenlik güçleri katiyetle yetersiz kalmış ve hatta parlamento da kısır parti ve menfaat çekişmeleri içinde adeta ortada yoktu .. velhasıl HİÇBİR ÜMİT YOKTU .. Bunu o günleri yaşayanlar çok çok iyi bilirler .. (tabii şimdi illaki aksine konuşmaları gerekmiyorsa, veya bir yerlerden prim umdukları için demokrasi havariliğine soyunmamışlarsa eğer) .. Şu anda "asılsın, kesilsin vs" diye ha bire salvo atışı yaptıkları kişi o gün radyolardan halka konuştuğu zaman, insanlardan aldığı tek tepki “Allaha Şükür canımızı kurtardık, çocuğumuz canını kurtardı, ülke kurtuldu” vs idi… O günün şartlarında öyleydi ..

Tabii ki bu ihtilali yapan cunta mensupları daha sonra gereği gibi bir yönetim gösteremediler ve hatta bunlardan bazıları dünyanın en zengin askerlerinden oldu ve bir sürü zincirleme hatalar .. Yani o gün insanların “Allaha şükür canımızı kurtardınız” diye - dua ettiği - generaller ondan sonra birçok şeyi yüzlerine gözlerine bulaştırmış ve kötü ve adil olmayan birçok uygulamalar yapmış olabilirler .. AMA O GÜN ÖNCESİNİ DE, LÜTFEN O GÜNLERİ YAŞAYANLAR TEKRAR HATIRLASINLAR ..

Dolayısıyla, burada yargılanacak ve suçlanacak bir durum varsa eğer - ki var - ihtilalden sonraki zaman içindir .. Yoksa yargılanacak husus "bu kişilerin o gün insanların “gerçekten de canının kurtaran göreve soyunmuş olmaları" değildir.. Bu ihtilale Türkiye her ne şartla ve şekilde adım adım getirilmiş olursa olsun .. İster dış güçler hazırlamış olsun, ister derin devlet, yine de bu gerçeği değiştirmeyecektir ..

Lütfen “DEMOKRASİ SAVUNUCULUĞU” görevini yaparken - ki adil, tarafsız ve vicdanlı şekilde yapanları sonuna kadar destekliyoruz gönülden - sapla samanı karıştırıp “gayrı samimi” duruma düşmeyelim .. ve de vicdanımızın sesini de dinleyelim ..

TURKIYEINTERNETTE

 
Toplam blog
: 384
: 1684
Kayıt tarihi
: 02.05.09
 
 

Yazmayı, okumayı, paylaşmayı, özgürlüğü seven, "BİLGİ"lenirken, "BİLGİ"lendiren dünya insanıyım. Lai..