Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '07

 
Kategori
Güncel
 

Demokrasi de neymiş gören var mı

Demokrasi de neymiş gören var mı
 

Herkesin ağzında sakız gibi bir kelime demokrasi… Şişirip şişirip patlatıyoruz, hele bir de havalar sıcaksa ve biz sakızı nasıl çiğnememiz gerektiğini bilmiyorsak hemen yüzümüze gözümüze bulaştırıyoruz.

Kim art niyetliyse ve kötü emeller peşinde koşuyorsa hemen eline demokrasi denen kalkanı pardon kavramı alıyor. Bakalım Amerika’ya dünyanın ne kadar çok yerine demokrasi götürdüyse o kadar güçlendi ve zenginleşti. Tabi onların niyeti insan hakları ve insanlara daha iyi bir yaşam sunmak, doğru iyi yaşam sundukları bir kitle var ama bu kesinlikle demokrasi ve insan hakları götürdükleri yerler değil.

Bizde de bu kavram son günlerde çok kullanılır oldu neden acaba? Yoksa birilerinin sinsi planları mı var?

Bugün Türkiye’de demokrasi kavramını dilinden düşürmeyen ve bu ülkeye demokrasiyi yerleştirmeye çalışan bir gurup var. Bu gurup kendisini demokrasi savaşçısı ilan eden ülkeyle birlikte şuan bize demokrasi dersi veriyor. Ne yapmaya kalksalar demokrasi kalkanını ellerine alıyorlar ve bizi buraya getiren birileri var diyorlar. İstediklerini yapmaya çalışıyorlar. İşte demokrasinin en kötü yanlarından biri, seçmediğiniz insana katlanmak zorunda olmanız. Yeri geldiğinde ise beğenmiyorsanız çıkın gidin lafını duymanız.

Demokrasi … Bir çuval şekere, bir torba kömüre satın alınan bir demokrasiden bahsediyorum. Sadece %4’ünün kitap okuduğu bir halk için demokrasiden bahsediyorum. 15 yaş üstü bayanlarının beşte birinin okuma yazma bilmediği bir ülkede demokrasiden bahsediyorum. Avrupa’da kişi başına 20 kitap düşerken, kişi başına 4 kitap düşen bir ülkede demokrasiden bahsediyorum.

Demokrasi nerde? Gören var mı? Neci bu demokrasi dedikleri şey? Sadece savaşlara ve siyasal entrikalara maşa olan bir kavram mı? Yoksa gerçekten demokrasi diye bir şey var mı? Yenir mi, içilir mi? Yerseniz midenize oturur mu? Oturursa kira verir mi?

Bence demokrasi çağdaş ve modern toplumlara göre bir icat. Bizde kimse için istihtihdam yaratılmaz. İş imkânı sağlanmaz, arada bir F..K FOK pardon bu İngilizcesi oldu, FAKFUK fonundan yardım yapılır ve hangi hükümet çok yardım yaptıysa o hükümet sonraki dönemde yine iktidar olur. Kimse okumaz, kimse üretmez ve kimse çalışmaz herkes birilerinin eline bakar ve her yıl biraz daha fakirleşiriz. Şimdi her ülkede demokrasi güzel meyveler veriyor, peki ya bizde…?

Şimdi diyeceksiniz ne diyorsun kardeşim sen, manyak mısın? Demokrasi olmazsa olmaz… Doğru olmazsa olmaz ama önce halka demokrasi kelimesinin yükünü kaldıracak bilinci ve eğitimi verelim. Önce bu kavramın manasını kazandıracaklarını ve kaybettireceklerini öğretelim. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun Jakoben yaklaşımına hak vermemek elde değil.

İnsanlarımıza balık vermek yerine, balık tutmasını öğretmemiz gerekiyor. Fakat bu balıkçılarımızın işine gelmiyor. Ne kadar çok sazan o kadar çok iktidar. Bu yüzden hükümetler yaz mevsiminde kömür yardımı yapıyor. Yapılan tüm yardımlar da seçimlerde seçmenden oy olarak geri dönüyor. İşte bizde demokrasi anlayışı bu ve bu yüzden hep geri kalmışlar listesinde ilk sıralarda yer alıyoruz.

Şimdi size soruyorum demokrasi kavramının bu kadar çarpıtıldığı ve iktidara gelecekleri seçerken eğitim seviyeleri fark etmeksizin, bedeli bir torba şeker olan satılık bir kimse ile kendini yetiştirmiş, geleceği daha net gören iki kişinin oyunun aynı kefeye konulması normal mi? Demokrasi bu mu yani?

Neden en sıradan kuruma bile eleman alınırken sınav yapılıyor da, devletin en üst noktasına gelmeye aday kişiler elini kolunu sallayarak oralara çıkabiliyor. Bir şeylerde terslik var, kavramlarda mı, yoksa bizde mi anlamış değilim.

İşte bu yüzden bu demokrasi nedir ben anlayamadım. Anlayan biri varsa, lütfen bana da anlatsın.

 
Toplam blog
: 11
: 689
Kayıt tarihi
: 31.08.07
 
 

15.02.1983 doğumluyum. Türk Dili ve Edebiyatı bölümü mezunuyum. "Mavi düşler" adında bir kültür sana..