Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Temmuz '13

 
Kategori
Güncel
 

Demokrasi Forumlarının Şehri Mesudiye

Demokrasi Forumlarının Şehri Mesudiye
 

Kimimizin bilmediği kimimizin görmediği Karadeniz sahiline 115 km uzaklıkta, bir şehirdir Mesudiye. Yemyeşil doğanın içinde iç bölgelere uzanan kıvrım kıvrım yolları aştıktan sonra varırsınız. Zorlu yoluna rağmen doğanın güzellikleri arasında zamanın nasıl geçtiğinin farkına varamazsınız. Yeşilin her rengini görür, çektiğiniz her bir kare fotoğrafta insanı büyüleyen güzelliği yakalarsınız. Ancak bu güzellikler içinde yol üzerinde dereleri aşarken, vadilerden geçerken, ülke gündeminde tartışılan Hidro Elektrik Santrallerinin dere yataklarını nasıl yerle bir ettiğini, doğanın dokusuna zarar verdiğini görür üzülürsünüz.

Bugün Mesudiye birçok ilçemize hatta ilimize örnek bir çalışmanın içindedir. 1991 yılından beri halkın katılımı ile sivil toplum örgütlerinin öncülüğünde kurultaylar düzenleyerek şehri kalkındırmanın planlarını yapıyor. Türkiye’de bir ilk olarak belki de tek, doğrudan demokrasi uygulamasıyla ilçenin kalkınma mücadelesine katkı veriyor. Bu yolda hiçbir siyasi, etnik, dini, ulusal, uluslararası çevre ile bağ kurmadan, hiçbir sivil toplum örgütünün parçası veya uzantısı olmadan bunu yapıyorlar.

Tabii en önemlisi de hiçbir resmi, gayrı resmi otoritenin kendilerine yön vermesine izin vermeden yollarına devam ediyorlar. Yani Türkiye’de mevcut devlet yönetimi alışkanlıklarını bir tarafa bırakıp çalışmalar yürütüyorlar. Kimseden bir şey beklemeden, halkın gücü ile halkın sesi ile karar veriyorlar. Kamu ile işbirliğine özen gösteriyorlar. Ama her şeyden devletten bir şeyler bekleme yerine önce kendilerine güveniyorlar.

Osmanlıdan beri devlet yönetimindeki hakim anlayış olan sen düşünme devlet düşünür, sen yapma devlet yapar yaklaşımını bir tarafa bırakıp halk olarak bizde düşünüyoruz. Sorunların çözümü için bizde bir şeyler yapıyoruz diyorlar. Herşeyi devletten bekleyen bir halk görüntüsünü tersine çeviriyorlar. Adeta her yıl düzenledikleri demokrasi kurultayları ile tüm ülkeye demokrasi ve katılımcılık dersi veriyorlar. Aslında imkanları dar olan yörelerde kamu yöneticilerinin de çalışmalarına bir ölçüde güç veriyorlar. Yerel kalkınma için güçlü adımlar atılmasını sağlıyorlar. Geri kalmış çaresizlikler içinde kıvranan fakir bir asya ülkesi görüntüsünden çok batı demokrasilerindeki uygulamaları adeta Karadeniz’in bu uzak ilçesinde hayata geçiriyorlar.

Her yıl Temmuz ayının ilk Cumartesi günü gerek Mesudiye’den gerekse Mesudiye dışından insanların katılımı ile toplanıyorlar. Toplantı şehir içinden ve dışından herkese açık ve insanlar sadece Mesudiye ilgili olmak üzere her konuyu serbestçe konuşuyor, tartışıyor, eleştiriyor ya da öneride bulunuyor. Yine herkesin katılımı ile eşit oy ve söz hakkı içinde kararlar alıyorlar.  

Sadece bununlar kalmıyorlar. Kurultayların ardından her üç ayda bir değerlendirme toplantısı yaparak kurultay kararlarını ve uygulamaları  gözden geçiriyorlar. Gerekirse yeni kararlar ile yol haritalarını güçlendiriyorlar. Birde kendi aralarında görevlendirmeler yaparak işlerin takibinde titizlik gösteriyorlar. Özetle kararların ve söylenen sözlerin sahipsiz ve sonuçsuz kalmasına izin vermiyorlar Sahiplenmenin yüksek olduğu bu toplantıların kararlarını da yayın haline getirerek belgelendiriyorlar. 

Bu kurultaylar ile Mesudiye öncelikle ülke çapında tanındı. Ortak akıl toplantıları ile birçok benzer konumdaki şehir için ışık tuttu. Şehre ait alınacak siyasi ve ekonomik kararlarda şahsi menfaatlerden çok yörenin menfaatine olacak halkın katılım gücünün ortaya konduğu bir lobi gücü oluştu.  Tabii bu güç ile birçok alanda önemli yatırımların yapılmasında rol oynandı. Köylerden sonra küçük şehirlerden olan yıkıcı göçü bir ölçüde dengeledi. Yöreden göçen hemşerilerini bile şehir üzerine düşünmeye şehir için bir şeyler yapmaya yöneltti.  Mesudiye’nin yeni hedefi 2018 yılında Avrasya Demokrasi Formunu daha sonra Davos’un Dünya Ekonomik Formuna ev sahipliği yapması gibi 2023 yılında cumhuriyetin 100. yılında Dünya Demokrasi Formu’nu ilçede toplamaktır.

Bu çalışmalar ile birlikte Mesudiye öncelikle kendi göç verdiği insanlarını yeniden şehirlerine dönme konusunda önemli adımlar gelişmeler sağlamıştır. Şehirlerinden göçen Mesudiyeliler merkezde ve köylerde kendilerine yeniden evler yapmışlar belli dönemlerde de olsa ailece şehirlerine gelmekte, yeni neslin şehirlerinden kopmamaları için bir ortam yaratmışlardır. Hep birlikte belli dönemler de olsa geri dönmenin mutluluğunu yaşıyorlar. Şehirde yaşayan hemşerileri ile birlikte şehri en iyi şekilde geleceğe taşımanın birlikte planlarını yapıyorlar. Her kurultay bir araya gelen deneyimli kadrolar ve bilim insanları ile birlikte düşünüyorlar, tartışıyorlar ülkemizdeki benzer sorunları yaşayan küçük şehirlere örnek bir çalışma yürütüyorlar. Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonunda şehrin gelişmişlik düzeyinin yükselmesinde önemli rol oynuyorlar.

Son olarak 6-7 Temmuz 2013 tarihinde Mesudiye’de düzenlenen Türkiye Demokrasi Formuna Prof Dr. Aziz Ekşi hocamın daveti üzerine ilk defa katıldım. Küçük bir şehirde her şeyi ile mükemmel ve profesyonelce hazırlanmış bir program ile karşılaştım. Tüm katılımcılar gibi şehri çevresindeki yakın köylerde konakladım. Genç yaşlı Mesudiyelilerle karşılaştım. Uzun uzun sohbetler yaptım. Bir sivil toplum hareketi içinde şehrine bu denli sahiplenmiş ve kararlı insanları ilk defa gördüm. Çünkü benzer şehirlerde çoğu kez bu çalışmalar ya kaymakamlık ya da belediyeler tarafından organize ediliyordu. Tüm kaynakları onlar sağlıyordu. Tabii kararlarda ve programlarda yük kaymakamlık ya da belediyelerin üstündeydi. Halkın ve sivil toplum örgütleri maddi ve manevi katılımı adeta geri planda görünüyordu. Bu durum zaman zaman belediyelerin siyasi şovuna dönüşüyordu.

Ama Mesudiye’de durum farklı idi. Siyasi ve şahsi menfaatler geri planda idi. Tarafsız kalmaya özen gösteriliyordu. Herkes özgürce konuşuyor. Faaliyetlere kendi imkânlarına göre destek veriyordu. Şehrin sivil toplum örgütleri de bu tablonun oluşmasında önemli roller üstleniyorlardı. İki gün boyunca toplantılara aktif katılım vardı. Sunuşlar yapıldı. Yapılan çalışmalar aktarıldı. Bu defaki toplantıda başarılı kooperatif ve derneklerin deneyimleri aktarıldı. Dünyadaki kooperatif deneyimleri anlatıldı.

Ülkenin çeşitli bölgelerinden belediyelerin projeleri ve elde ettikleri sonuçlar bizzat belediye başkanlarınca anlatıldı. Kısacası büyük bir beyin fırtınası estirildi. Bu çalışmalar hiç şüphesiz sadece Mesudiye değil ekonomik gücünü kaybetmeye başlayan tüm küçük şehirler için önemli idi. Küçük şehirlerin kalkınması için bir şeyler yapılması gerekiyordu.

Mesudiye yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunlara çare arıyordu. İnsanları ile el ele vermiş sorunların çözümü için bir yol bulmanın ya da bir yol açmanın hesabını yapıyordu. Tüm ülkeye belkide dünyada örnek oluyordu. Sadece Türkiye için değil dünya için zor bir coğrafyadan, devletten bir şeyler beklemeden, halkın kendi gücü ile demokrasi kavramının anlamını uygulamaları ile ortaya koyuyordu.

Mesudiye ve Mesudiyeliler 23. Kurultayı başarı ile gerçekleştirirken 2018 Avrasya Demokrasi Formu ile 2023 Dünya Demokrasi Formu için ne kadar hazır ve kararlı olduklarını gösteriyorlardı.  Mesudiye’yi dünyaya “Demokrasi Forumlarının Şehri” olarak tanıtıyorlardı.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..