Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '14

 
Kategori
Bilim
 

Demokrasi her zaman yeni bir sayfa açıp başlangıç yapabileceğimiz insanlığın ortak akıl defteridir

Demokrasi her zaman yeni bir sayfa açıp başlangıç yapabileceğimiz insanlığın ortak akıl defteridir
 

Demokrasinin yerine neden yeni bir düzen koymuyoruz? Çünkü gerek yok; en iyi düzenin adı da demokrasi. İdeal bir yönetim istiyorsak demokrasi dışında seçenek olmaz; başka demokrasi yoktur, sadece daha iyi ya da daha kötü demokrasi vardır.

Bir düzeni eleştiriyorsanız demokrasiyi değil demokrasinin o günkü kötü şeklini eleştiriyorsunuzdur; çünkü demokrasi isteklerimizin toplamıdır ve hem isteyip/kabul edip hem de eleştirmek diye bir şey olmaz. Bir düzeni yanlışlarını gidererek ideal hale getirebilmemiz ya da yanlışları en aza indirebilmemiz sadece demokraside mümkün. Biz iyi olan her şeyi bir torbaya koyduk adına demokrasi dedik.

Demokrasi dışında hiçbir düzende herkesin her istediğini yapabilmesi mümkün değildir. Denilebilir ki bu, demokrasilerde de mümkün olmuyor. Elbette hayır, böyle bir durumda ya kötü/eksik bir demokrasi (kötü uygulanan demokrasi de demokrasidir zira) uyguluyoruz ya da aslında tüm taleplerimiz demokrasinin içinde var da biz kendimiz kısıtlıyoruzdur.

Başka demokrasi yoktur; şöyle ya da böyle demokrasi vardır. Bundan sonra demokrasinin yerine yeni bir düzen geleceğini düşünmek mümkündür; çünkü demokrasi dışı sistemler vardır. Ancak demokrasi diyorsanız bu bildiğimiz demokrasidir. Adı başka olabilir; kimi ileri demokrasi der, kimi özgürlükçü demokrasi, kimi de Kerim Korkut gibi Halk Demokrasisi. Demokratik sistemde olumsuzluklar varsa bu demokrasinin değil uygulayanların suçudur; ya eksik uyguluyorlardır ya da yanlış.

Demokrasi bir şeyin yardımcısı, eki (bilmem ne demokratik krallığı örneğin) olamaz, aslın kendisidir. Demokrasiye yamanan ama öz olarak demokratik olmayan yapıların demokrasiyle ilgisi yoktur. Demokrasi yeryüzünün güneşidir ama mum ışığını tercih edenleri de aşağılamaz. Demokrasinin en önemli özelliği bitmeyen bir ışığa sahip olmasıdır. Güneşin ışıkları belki bir gün söner ama demokrasi insanlık yaşadıkça var olacaktır. Demokrasi bir sayfa değil bir defterdir. Sayfa dolduğu zaman koparır atar yenisine başlarsınız. Yani demokraside son yoktur. Her zaman yeni bir sayfa açıp başlangıç yapabilirsiniz.

 

 

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..