Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '07

 
Kategori
Siyaset
 

Demokrasi nedir?

Demokrasi nedir?
 

Her sorunun tüm ilgili tarafların katkısı ile ele alındığı; iç içe geçmiş ve birbirini tamamlayan karar verme sistemidir, demokrasi.

Gerçekliğin doğru algılaması mümkün değilse ve her algılama öznelse, doğrular ancak toplumsal iletişim, katılım, tartışma ve fikir birliği mekanizmaları içinden yaratılabilir. Ancak bu doğrular bile tartışan toplumu aşan bir nesnelliğe sahip değildir.

Toplumun o an için kendi doğrusundan söz edilebilse bile; bu doğru değişmeye açıktır ve toplum da bunun bilincindedir.

Doğruların geçici nitelikte olması azınlıkların görüşlerinin yaşamasına ve gelecek nesillerin kendi kararlarını üretme imkânlarının açık tutulmasına yönelik düzenlemeler gerektirir.

Fikirler zamanla değişirler ve açık iletişimin hüküm sürdüğü topraklarda toplum sürekli yeni sentezlere yönelir. Gerçek düşüncenin olduğu ortamlarda hiçbir kural veya yasanın kalıcı olamayacağı açıktır.

Demokrasi adını hak eden rejimler kendilerini bu belirsiz değişim sürecine, bu bilinmezliğe açık tutan sistemlerdir. Diğer bir deyişle demokrasiler geleceğe tahakküm koymamaya özen gösteren, bu nedenle de bugünkü düşüncelerin özgürlüğünü maksimize etmeyi hedefleyen siyasi yapılardır.

"Demokrasi her toplumun tarihsel deneyimiyle keşfettiği, keşfedebileceği bir düzendir. Dış dinamiklerden çok iç dinamiklerin bir ürünüdür"...

Bizde ise durum şöyle değil mi dir, en doğruyu bilen bu doğrunun toplumun tüm doğrusu haline gelmesine yönelik sürekli şoklar tertipleyen bir yönetici elit tahakkümü ve buna entegre edilmiş liberal demokrasinin seçim mekanizması.

Hak ettiğimiz bu mu dur?

Toplumun itiraz etmemesi, isteyip istememesi durumun meşru olduğu anlamına mı gelir?

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..